Medimagazin logo

İstatistikler altüst: Kuş gribinde Türk mucizesi

Kuş gribini yenen 11 yaşındaki Sümeyye Mamuk, Van'da eski hayatına döndü. Türkiye'nin 81 ilinden 34'ünde hayvanda kuş gribi virüsüne rastlandığı teyit edildi.
İstatistikler altüst: Kuş gribinde Türk mucizesi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Dünyada kuş gribinden ölüm oranının yüzde 52, Türkiye'de yüzde 33 olması tüm dünyanın dikkatini çekti. Uzmanlara göre erken müdahale veya virüsün değişimi bunda etken olabilir


Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Türkiye, 'kuş gribi sınavını' başarıyla atlattı. Kuş gribinden ölüm oranı dünyada yüzde 52 iken, Türkiye oranı yüzde 33'lere kadar çekti. Enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına göre, Türkiye'de ölüm oranının düşmesinde 'erken ve yerinde müdahale'nin büyük rolü var. Türkiye'de yaşayanların virüse karşı 'dayanıklı' olması da üzerinde konuşulan ihtimaller arasında yer aldı.
4 Ocak 2006'da Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinden 14 yaşındaki Muhammet Koçyiğit'in kuş gribinden ölmesi, dünya gündemine düştü. Ardından Muhammet'in kardeşleri 15 yaşındaki Fatma ve 11 yaşındaki ile Doğubeyazıtlı 16 yaşındaki Fatma Özcan öldü. Bu süreçte Türkiye'deki laboratuvarlarda 21 kişide 'H5N1' virüsü bulundu. Bugüne dek 34 ilde virüse rastlandı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile işbirliğinde çalışan Britanya'daki referans laboratuvarında 21 vakadan 12'si teyit edildi.
Büyütmek için tıklayınız

WHO, Türkiye'de kesinleşmiş kuş gribi vaka sayısını 12 olarak açıkladı. Bu 12 vakadan dördü yaşamını yitirdiği için, ölüm oranı da yüzde 33 oldu. Şimdiye kadar dünyada kuş gribi hastalığının görüldüğü ülkelerde ve genel ortalamada da ölüm oranı yüzde 52'leri buluyordu. Türkiye'de hastalığın seyriyle ilgili yorumlar şöyle oldu:


'Yapılanlar dünyaya örnek'
WHO Başkanı Jong-Wook Lee: Şubat başında Türkiye'yi ziyaret eden Jong-Wook Türkiye'nin kuş gribiyle mücadelesinin ve şeffaflığının bütün dünyaya örnek olması gerektiğini belirtti. "Buradan dünya kamuoyuna sesleniyorum. Türkiye'yi ziyaret etmemek için hiçbir sebep yok" dedi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Salgın Hastalıklar Bölümü Başkanı Joseph Breese: Van'a gelerek incelemelerde bulundu. Virüsün çabuk teşhisi, etkin itlaf çalışması ve virüse maruz kalanların tek bir merkezde (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi) sistematik olarak izlenmesinin hastalığın kontrol altına alınmasında etkili olduğunu söyledi.


Türkler dirençli mi?
Newsweek: Türkiye'deki ölüm oranının düşüklüğü karşısında haftalık haber dergisi Newsweek 'Türkler virüse dirençli mi' diye sordu. Haberde 2003'ten bu yana ilk kez bu kadar çok kişiye bulaşan virüsün (21), dünyada hastaların yarısını Türkiye'de ise dört kişiyi öldürdüğü hatırlatıldı. Dergi 'Virüs değişime uğramış olabilir. Türkler virüse karşı Asyalılardan daha dirençli olabilir. Türk hükümeti hastalara daha erken müdahale etmesi etkili olabilir. Hastalara erken dönemde Tamiflu verilmesi ölümleri azaltmış olabilir' denildi.


Herkes taburcu oldu
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Şefi Hürrem Bodur: Erken teşhis çok önemliydi ve büyük oranda başarıldı. Virüsün özelliği de değişmiş olabilir. Kuş gribi şüphesiyle yatanların hepsi taburcu oldu. Sınavı şimdilik geçtiğimizi söyleyebilirim.
Hacettepe Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Ustaçelebi: Normal grip olanlar bile hastanelere koşuyordu, artık herkes daha sakin. Kuş gribi virüsünün Türkiye'de özelliğini değiştirmesini beklemiyorum. Ölüm oranının düşmesinde erken teşhisin ve yerinde müdahalenin etkisi olduğunu düşünüyorum.


Radikal
i̇statistikler
altüst:
kuş
gribinde
türk
mucizesi
Yorum (2)
onuncu köy
Öğretim üyelerinin aktif çalıştığı birkaç yerde ise..... ACİL TIP ASİSTANLARI İÇİN BAŞKA SÖZE HACET KALMADI SAYIN HOCAM
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Cem kardeşim, kutsal kitabımız der ki:Onların gözleri var görmezler, kulakları var işitmezler, kalbleri var hissetmezler. Şimdi bizim ,sizin feryadınızı görmeyen,duymayan, hissetmeyen bir ümera takımına karşı yazıp çiziyoruz.Acilleri acil tıp uzmanlarına bırakma arefesinde elimizde ne kadar acil tıp uzmanı var, ne kadar olması gerekir, bu durum karşısında nasıl bir girişim yapmak gerekir ayarlamasını yapması gereken bakanlık yetkilileri sizi dinlemiyor anlaşılan.Ne yapalım emekliliğimiz gelene kadar olduğu kadar diyoruz artık, yazmaktan, dinlenmemekten yorulduk artık.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir