Medimagazin logo

YÖK sadece koordinasyon kurulu olacak

YÖK ve iktidar arasındaki gerginlik, hükümetin 2006 Yılı Planı'na da yansıdı. Resmi Gazete'de 2 Kasım'da yayımlanan plana göre YÖK, 2008'e kadar koordinasyon kurulu haline getirilecek, vakıf üniversitelerinin yükseköğretimdeki payı artırılacak
YÖK sadece koordinasyon kurulu olacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
YÖK ve iktidar arasındaki gerginlik, hükümetin 2006 Yılı Planı'na da yansıdı. Resmi Gazete'de 2 Kasım'da yayımlanan plana göre YÖK, 2008'e kadar koordinasyon kurulu haline getirilecek, vakıf üniversitelerinin yükseköğretimdeki payı artırılacak.

Planda, YÖK'ün Yükseköğretim Koordinasyon Kurulu'na dönüştürülmesi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları arasında uzlaşma sağlanarak yasal düzenleme yapılacağı yönünde bir maddeye yer verildi. Akademik konularda en üst organın Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) olması öngörülen planda yer alan değişiklikler şöyle:

Üniversitelerin özerkliğe kavuşması sağlanacak.

Öğrencilere oy hakkı verilerek üniversite yönetimine aktif katılımı sağlanacak.

Ekonomik gücü olmayan öğrencilere yönelik finans sektörü eğitim kredilerinde kolaylık sağlanmasına ve bu kredilerin kamu tarafından sübvanse edilmesine yönelik düzenlemeler yapılacak.

Vakıf üniversitelerinin yükseköğretimdeki payının artırılması için teşvik edici mekanizmalar oluşturulacak, ilgili mevzuat değiştirilecek.

Planda, üniversiteye giriş sisteminin fırsat eşitliğini sağlayacak şekilde yeniden ele alınacağına dikkat çekilerek, "Üniversitelere giriş sınavı meslek liselerine olan talebin etkileri de dikkate alınarak, meslek liseleri ile genel liseler arasındaki farklı katsayı uygulaması yeniden değerlendirilecek. Bu amaçla YÖK'ün kararı gözden geçirilecektir" denildi.

Öğrenciye kötü haber

Programda, her yıl iki kez ödenen ve üniversite öğrencilerini zorlayan katkı paylarının artırılmasına yönelik planlar da yer alıyor. 2006 Planı'nda harçlara ilişkin, "Yükseköğretimin yarı kamusal bir hizmet olması ve kişisel getiri oranlarının sosyal getiri oranlarına göre daha fazla olması sebebiyle öğrenci katkı paylarının yükseköğretimin finansmanındaki payının artırılması gerekmektedir" ifadesi kullanıldı.

Radikal
yök
sadece
koordinasyon
kurulu
olacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir