Medimagazin logo

Hastadan tıbbi malzeme istenmeyecek

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tedavi olmak için devlet hastanelerine gelen başta SSK'lılar olmak üzere vatandaşlardan tıbbi sarf malzemesi isteyen doktorları ve hastane yöneticilerini uyardı
Hastadan tıbbi malzeme istenmeyecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tedavi olmak için devlet hastanelerine gelen başta SSK'lılar olmak üzere vatandaşlardan tıbbi sarf malzemesi isteyen doktorları ve hastane yöneticilerini uyardı




Vatandaştan 'yasal olmayan' taleplerde bulunulmaması isteyen Akdağ, Bütçe Uygulama Talimatı'nda yer alan sarf malzemelerin devlet tarafından karşılandığını aksi tavır sergileyen görevliler hakkında işlem yapılacağını bildirdi.

Bakan Akdağ, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinden sonra özellikle SSK'lı hastalardan tıbbi sarf malzemesi istendiği yönündeki iddiaları değerlendirdi. Bu yönde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ve bakanlık bürokratlarından olumsuz bir ifade duymadıklarını belirten Akdağ, "SSK Kurumu bu konuda çok haklı olarak bir genelge yayımladı. Üniversite hastanesi, özel hastane ya da devlet hastanesi olsun vatandaştan sarf malzemesi istenemez. Çünkü sarf malzemeleri Bütçe Uygulama Talimatına esas olan fiyatların içindedir" dedi.

Hastane yöneticilerine konuya ilişkin talimatlar verdiklerini anlatan Akdağ, Kamu İhale Kanunu'ndaki bazı hükümlerin de bu duruma zemin hazırladığını savundu. Hastanın tedavisi için gerekli olan tüm malzemelerin sarf malzeme olarak anlaşılmaması gerektiğini de ifade eden Akdağ, şunları söyledi: "Ama burada bir yanlış anlaşma olmamalı. Örneğin bir kalça protezi, diş protezi ve kalp pili takılacaksa bunlar sarf malzemesi sayılmıyor. Sarf malzemesi ameliyat sırasında kullanılan iplik, serum için kullanılan malzeme ve gazlı bezdir. Bu malzemeler hastalara ücretsiz verilir. Biz şunu hedefliyoruz. Mevcut ihale Kanunu bir yandan kamudaki yolsuzlukları önlerken, bir yandan da kamu alımlarını biraz zaman açısından zorlaştırıyor. Yani bir kişi bir alıma itiraz ettiği zaman o alım 40 güne ertelenebiliyor. Dolayısıyla başarmak biraz zor olsa da hastaneye müracaat eden vatandaşın tıbbi malzeme açısından dışarıya ihtiyaç duymasını asla kabullenmiyoruz. Bütün yöneticilerimize talimat verdik, 'Eldeki bütün imkanlar seferber edilerek hastaneye yatan vatandaşın malzemesi, ilacı, hastaneden temin edilsin' dedik. Bu bizim için bir hedeftir ve bu hedefe ulaşıncaya kadar gayret edeceğiz. Çünkü vatandaşın dışarıdan serum şişeleri gibi sarf malzemelerini hastaneye getirmesi çok gereksiz, bunlar olsun istemiyoruz. Bu konuda Kamu İhale Kanunu'nda da işleri kolaylaştırıcı bazı değişiklikler yapmak lazım. Maliye Bakanlığı ile bu yönde çalışmalarımız devam ediyor."

SSK'LI HASTALARIN ÖZEL HASTANELERE GİTMESİ
SSK Kurumu'nun İstanbul, İzmir ve Tekirdağ'daki özel hastanelerle yaptığı sınırlı anlaşma ile SSK'lıların özel hastanelere yönlendirmesinin devlet hastanelerindeki yükü kısmen azaltacağını vurgulayan Akdağ, "Şu anda imzalanan sözleşmelerin sayısı devlet hastanelerindeki kalabalığı azaltmaya yeterli olacak gibi görünmüyor. Ama hizmetin daha çeşitli yerlerde daha yaygın bir biçimde alınmasını sağlayacaktır. Bu anlaşmalar kısa vadede de olsa hastanelerde bir rahatlama yaratabilir" diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortası'nın (GSS) uygulanmaya başlamasıyla emekli, SSK'lı, Bağ-Kur'lu, Yeşil Kartlı ayırımının ortadan kalkacağını anlatan Akdağ, GSS ile birlikte ya özel sektörden hiç hizmet alınmayacağını ya da alınacaksa herkesin bu hizmetten yararlanacağını kaydetti. Kamu sigortacılığını yapan kurumun aynı zamanda GSS'yi de birlikte yürüteceğini hatırlatan Bakan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Genel Sağlık Sigortası'nı yürüten kurum sigortacılığı çok iyi geliştirmelidir ve bu da inşaallah gerçekleşecektir. Çünkü sigortacılığı iyi yapamıyorsanız o zaman kamu dışından hizmet almak zorlaşıyor. Kamudan hizmet alırken size fazla fatura çıkarılsa veya masraf fazla gibi görünse de sonuçta ödenen para kamunun kasasında kalıyor. Ve bu paralar kar amaçlı işletmeler olmadığı için kamu kuruluşunda sağlık hizmetlerinin geliştirilmesinde harcanır. Ama özel sektörden hizmet alırken tamamen kamunun kasasından özel sektöre para aktarıyorsunuz. Ben bunu 'Özel sektöre para aktarılmasın' anlamında söylemiyorum, aktarılmalıdır. Özel sektörün dinamizmi, finans güçü, insan kaynakları kullanma esnekliği mutlaka halkımızın hizmetine sunulmalıdır. Ama iyi sigortacılık yapamazsanız orada işiniz zorlaşır. Sağlık sigortacılığı çok kolay bir iş değildir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu yönde ciddi çalışmalar yapıyor."

Bakan Akdağ, Erzurum ve Antalya'ya yapılması planlanan bölge hastanelerinin temelinin bu yıl içerisinde atılacağı müjdesi de verdi.

Vatan
hastadan
tıbbi
malzeme
istenmeyecek
Yorum (2)
çetin öcal
öğretmen doktor standardını yakalamadı,dr öğretmen standartlarına düştü...her ne kadar ikisi içinde standarttan bahsedilemezsede...
0
Cevapla
hasan efe
siz hangi gözlüklerle hayata bakıyorsunuz anlamak zor oluyor bazen. utanmadan, sıkılmadan,yalan yanlış bilgilerle kamuoyunu uluşturarak bir yerlere geldiniz. bu yalanlarınızla daha ne kadar o koltuklarda kalacaksınız. doktorları öğretmenlerin sürünen seviyesine indirdiniz. öğretmenin şartları iyileşmedi. herkesi fakirlikte birleştirdiniz, refahta değil.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir