Medimagazin logo

6 trilyonluk ilaç çürümeye terk edildi

Türkiye’de hastalar ilaçsızlıktan ölümle pençeleşirken SSK’nın elindeki 6 trilyon liralık ilaç, gerekli bürokratik işlemleri tamamlanamadığı için çürümeye terk edildi
6 trilyonluk ilaç çürümeye terk edildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye’de hastalar ilaçsızlıktan ölümle pençeleşirken SSK’nın elindeki 6 trilyon liralık ilaç, gerekli bürokratik işlemleri tamamlanamadığı için çürümeye terk edildi.


Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun SSK İlaç ve Tıbbi Malzeme Sanayi Müessesesi ile ilgili raporunda, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’nda devrinden sonra depolarda kalan ilaçlara ilişkin çarpıcı bir bilgi yer aldı.

SSK hastanelerinin Ocak ayında Sağlık Bakanlığı’na devrinden sonra SSK’ya bağlı eczanelerin kapatılması kararlaştırılmıştı.

Bu yasaya göre, hastaların sözleşmeli eczanelerden ilaç alması düzenlenmişti. Bu düzenlemenin ardından, kendi sağlık birimlerine satılmak üzere kutusuz bir şekilde üretim yapan SSK İlaç ve Tıbbi Malzeme Sanayii Müessesesi’nin elinde, 2004 yılı stokları ve 2005 yılı mevcut hammadde ve yardımcı malzemeler kaldı.


BÜROKRASİYE TAKILDI

SSK İlaç ve Tıbbi Malzeme Sanayi Müessesesi, son kullanım tarihi dolma olasılığı olan ilaçlarla birlikte toplam 6 trilyon liralık stoğun değerlendirilmesi için harekete geçti.

SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü de, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler, Türk Silahlı Kuvvetleri, Kızılay gibi kurumlarda bu ilaçların değerlendirilmesi önerisini SSK Yönetim Kurulu’na iletti.

SSK Yönetim Kurulu ise, bunun için prosedürün düzeltilmesi gerektiği, Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç olduğu, ilaçların piyasaya satılması durumunda vergi muafiyeti konusunda sorunlar çıkabileceği gerekçesiyle bu öneriyi kabul etmeyerek, konuyla ilgili çalışma başlatılacağını bildirdi.

Rapora göre, SSK gerekli girişimleri sonuçlandıramadığı için hayati öneme sahip ilaçlar vatandaşların kullanımına açılamadı.

SSK’nın kendisi ürettiği için fiyat tutarı 6 trilyon lira olan ve piyasadaki eşdeğer ilaçların fiyatlarına göre bu miktarın 10 trilyon lirayı bulabileceği belirtilen ilaçlarla ilgili olarak gerekli karar alınamadığı için bir çok ilacın miadının dolması da gündeme geldi.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, piyasaya satılamayan ilaçlarla ilgili olarak SSK İlaç ve Tıbbi Malzeme Sanayi Müessesesini uyararak, ilaçların elden çıkarılmasını istedi.

YDK müfettişlerinin raporlarında, "Muhtemel bir israfa ve kamu zararına mahal verilmemesi için elden çıkarmaların ivedilik arz ettiği hususunun üzerinde durularak ilaçların öncelikli olarak Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık birimlerine olmak üzere satışı ve değerlendirilmesi konusundaki çalışmalara ve girişimlere etkinlik kazandırılması önerilir" ifadeleri yer aldı.


Hürriyet
6
trilyonluk
ilaç
çürümeye
terk
edildi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir