Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı 'mecburi hizmette' kararlı

Sağlık Bakanlığı, Danıştay'ın Başbakanlık Genelgesi'ni durdurarak yasanın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu "mecburi hizmet yasasını" uygulamakta kararlı
Sağlık Bakanlığı 'mecburi hizmette' kararlı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, Danıştay'ın Başbakanlık Genelgesi'ni durdurarak yasanın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu "mecburi hizmet yasasını" uygulamakta kararlı.

Danıştay'ın kararına itiraz eden ve yasayla ilgili kararı bir an önce vermesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuran Bakanlık, bu girişimlerinden sonuç alamazsa, yasayı tekrar meclis gündemine taşımayı planlıyor.


Danıştay'ın "doktorların Doğu'da mecburi görev yapmasını" kapsayan Başbakanlık Genelgesi'ni iptal etmesi ve kanunun yürürlüğünün durdurulması için dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne göndermesi, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Gümrükçüoğlu, doktorların Doğu ve Güneydoğu'da mecburi hizmetini öngören Devlet Yükümlülüğü Kanunu'nu uygulamakta ısrarlı olduklarını söyledi.

Danıştay'a kararı nedeniyle itiraz ettiklerini, yasayla ilgili kararı bir an önce vermesi için ise Anayasa Mahkemesi'ne müracaat ettiklerini ifade eden Gümrükçüoğlu, "Tüm bu girişimlerimizin sonucu takip edilecektir. Konu bu yolla çözülemediği takdirde, yasayı tekrar Meclis gündemine getireceğiz. Doğu'da veya başka nerede sağlık hizmeti eksikliği varsa, hekimlerin halkın hizmetinde olmasını sağlayacağız. Bunu yapmakta kararlıyız" diye konuştu.

Mecburi hizmetin "demokratik olmayan yaptırım" olduğu yönündeki eleştirilerin haksız olduğunu savunan Gümrükçüoğlu, şunları söyledi:
"Bu ülkedeki hakim, savcı ve polisler, Doğu'da atandıkları yere gitmek zorundalar. Hekimlerin de Doğu'da görev yapması kamu borcu, mesleki etik borcu ve doktor sorumluluğudur. Doktorların yüzde 100'ün bize katıldıklarına inanıyor, hem mesleklerinin hem de ülkeye karşı borçlarının şuurunda olduklarını biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, her vatandaşına sağlık hizmeti sunmakla görevlidir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı Türkiye'deki bütün değerleri milli servet olarak kabul etmiş, bütün hastanelerimizi vatandaşlarımızın hizmetine açmıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı Dünya Bankası veya IMF'in değil, Türkiye'nin öz projesidir. Bu programa ilişkin halka memnun olup almadığını sormak lazımdır. 2005 yılında 350 milyon kişiye poliklinik hizmeti verdi. Bu rakam hastane ve hekimlerin ne kadar daha halka hizmet verdiğinin delilidir. Biz her öneriye açığız."

Gümrükçüoğlu, Bütçe Kanunu'nun görüşülmesi sırasında bir önergenin gerçekleşmesi ile hastane alacaklarının bir kısmının silindiğini hatırlatarak, "Ama daha sonra hiç vakit geçirmeden Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın müdahalesi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın özverili çalışmalarıyla bu problem tamamen aşıldı. Şu an itibariyle Şubat ayı sonuna kadar 750 milyon YTL ve artı 700 milyon YTL olmak üzere 1 milyar 450 milyon YTL kaynak aktarıldı. Hastanelerimizin tümü Şubat ayı sonuna kadar derin bir soluk alacaklardır" şeklinde konuştu.

İHA
sağlık
bakanlığı
'mecburi
hizmette'
kararlı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir