Medimagazin logo

Başta Doğu olmak üzere, enfeksiyon hastalıkları uzmanı sayısı çok az

Türkiye'de başta Doğu ve Güneydoğu bölgelerindekiler olmak üzere 845 Sağlık Bakanlığı hastanesinden çoğunda enfeksiyon hastalıkları uzmanı yok
Başta Doğu olmak üzere, enfeksiyon hastalıkları uzmanı sayısı çok az
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye'de başta Doğu ve Güneydoğu bölgelerindekiler olmak üzere 845 Sağlık Bakanlığı hastanesinden çoğunda enfeksiyon hastalıkları uzmanı yok.


Ülke genelindeki enfeksiyon uzmanı sayısı yaklaşık 1000. Hastane başına düşen rakam ise 1.1 enfeksiyon uzmanı.


Enfeksiyon uzmanlarının yarısından fazlası üniversite hastanelerinde ve özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde görev yapıyor. Doğu ve Güneydoğu illerinde çalışacak hekim bulmakta zorluk çekiliyor, bu yüzden bu bölgelerde enfeksiyon uzmanı sıkıntısı da çok büyük.


Kuş gribinin ilacı olarak bilinen 'Tamiflu'yu da sadece enfeksiyon uzmanları reçete edebiliyor. Hastalığın insanlara bulaşmasında artış yaşanması durumunda enfeksiyon uzmanı bulunmayan hastanelerde hem hastalığın teşhisinde, hem de ilacın reçete edilmesinde sorun yaşanacak. Sağlık Bakanlığı bu nedenle, bölgede görülen vakaları genelde uzmanı olan aynı hastaneye sevk etmeye çalışıyor.


Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, kuş gribi görülen bölgelerde bulunan devlet hastanelerinde enfeksiyon hastalıkları uzmanı bulunmadığını doğrulayarak, hastalarla dahiliye ve pediatri uzmanlarının ilgilendiğini kaydetti. Buzgan, enfeksiyon uzmanı bulunmayan hastanelerde, Sağlık Bakanlığı'nın kuş gribi hastalığının tanımı ve belirtileriyle ilgili duyurusuna göre tedavi uyguladıklarını anlattı. Bu hastanelerdeki doktorlar, gelen hastada tanımlanan belirtiler varsa direkt olarak kuş gribi ön teşhisi koyuyor.


Buzgan, bakanlığın, Ankara'daki hastanelerde görev yapan doktorların dönüşümlü olarak bölge devlet hastanelerinde görevlendirileceğini açıkladı. Bu uzmanlar 10 ile 30 gün arasında değişen sürelerde bölge hastanelerinde görev yapacak.

Önce gönüllüler çağrıldı

Ağrılılar, bölgedeki uzman hekim eksikliğini birebir yaşadığı için, önceki gün sıkıntılarını Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a iletti. Bir vatandaş, "Doktor istiyoruz, uzman hekim istiyoruz" diye bağırarak tepki gösterdi. Bakan Akdağ ise eksikliği kabul ederek, öncelikli çalışmalarının başına Doğu ve Güneydoğu illerindeki hastane ve uzman sıkıntısını çözmeyi koyduğunu söyledi. Akdağ, bölgeye kuş gribine yakalanan vakaların tespit edilmesiyle birlikte çok sayıda gönüllü enfeksiyon uzmanının geldiğini dile getirerek, "Öncelikle gönüllüleri esas aldık. Ancak bölgeye, dönüşümlü görevlendirmeler de yapacağız" dedi.

Radikal
başta
doğu
olmak
üzere
enfeksiyon
hastalıkları
uzmanı
sayısı
çok
az
Yorum (2)
Dr.Cevdett
''Allah'ım bana çiçek dolu bir bahçe ve kitap dolu bir ev nasip et'' diye dua etmiş Konfüçyus. 22 yıllık bir hekim olarak bende diyorum ki:Allah'ım yıllarca işimi severek, hastalarımın memnuniyetinden mutlu olarak çalışmayı nasip et.Rabbim;Parça başı ameliyat edip performans manyağı olmaktan beni koru.Allah'ım:Sabah daha poliklinik başlamadan poliklinik sekreteri üzerini değiştirmeden polikliniğe oturup arkadaşlarımdan önce puanları devşirmekten, öğlen araları yemeğe gitmeyip ortada dönen hastaları toparlayıp yada her öğle arası ameliyathaneye gidip günüm olmadığı halde performans şampiyonu olmak için kendimi paralamaktan beni muhafaza eyle.Amin.
0
Cevapla
BEDRETTİN ALYAMAÇ
SEVGİLİ CEVDET SEN BİR ALEMSİN BENİ ACI ACI GÜLDÜRDÜN....DUANA AYNEN KATILIYORUM GÖZLERİNDEN ÖPERİM.....
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir