Medimagazin logo

Türkiye, sağlık cihazının üretiminde bölgede üs olacak

Ameliyatlarda kullanılan tıbbi malzemelerin birçoğunu ithal eden Türkiye, gurbetçi bir işadamının Sivas'a kuracağı fabrika sayesinde dışa bağımlılıktan kurtulacak
Türkiye, sağlık cihazının üretiminde bölgede üs olacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Ameliyatlarda kullanılan tıbbi malzemelerin birçoğunu ithal eden Türkiye, gurbetçi bir işadamının Sivas'a kuracağı fabrika sayesinde dışa bağımlılıktan kurtulacak.


Durmuş Koç, ABD'nin New Jersey eyaletinde suni damar, anjio plastik katater, balon katater, kan toplama setleri üzerine üretim yapan fabrikasının bir benzerini Sivas Organize Sanayiiye taşıdı. Burada imal edilen ürünler ayrıca Avrupa, Ortadoğu ve Uzakdoğu'ya ihraç edilecek. Önümüzdeki ay deneme üretimlerine başlayacak fabrikadan piyasaya yıllık 150 bin tıbbi malzeme sürülecek. Türkiye, 1980'de sadece 109 milyon dolarlık tıbbi malzeme ithalat ederken, 1997 yılında bu rakam 1,657 milyar dolara çıktı. Bugün ise toplam tedavi gideri ödemesi 16 milyar YTL. Bu rakamın tam 7 milyar yeni lirası ithal tıbbi malzemelere ait.


Teşvik Yasası kapsamındaki illere son bir yıl içerisinde yapılan yatırımlardan yurtdışında yaşayan gurbetçiler de nasibini aldı. Uzun yıllar Türkiye'de kuracağı fabrikanın hayaliyle yaşayan işadamı Durmuş Koç, nihayet bu isteğini gerçekleştirdi. Memleketi Sivas'tan 37 yıl önce eğitim amacıyla ayrılan Durmuş Koç, Amerika'ya giderek New Jersey Fairleigh Dickinson Üniversitesi Makine Mühendisliği'ne kaydoldu. Başarılı bir öğrencilik döneminin ardından mezun olan Koç, İsveçli bir bayanla evlenerek ABD'ye yerleşti. Üç çocuk sahibi Türk işadamı, New Jersey'de kurduğu işyerini büyütürek fabrikaya dönüştürdü. Tıp alanında 11 buluş sahibi işadamı, patentli ürünlerini Amerika ve Avrupa'ya pazarlamaya başladı. Kısa zamanda Amerika'nın önde gelen işadamları arasında ismi anılan Durmuş Koç'a Türkiye'nin sayılı işadamlarından ortaklık teklifi geldi. Ancak, İstanbul'da değil, Sivas'ta bir fabrika kurmak istediğini belirterek, teklifleri geri çevirdi.

Koç, ‘Bipore İnc' adlı firmanın şubesini Sivas'ta faaliyete geçirdi. Amcasının oğlu Çağdaş Gayretli'yi şubenin başına geçiren işadamı, bu ay Türkiye'ye gelerek fabrikanın son halini inceleyecek. Gayretli şu bilgileri verdi: “17 Ağustos'ta fabrika tamamlanacak ve deneme üretimlerine başlayacağız. Bütün makineler Amerika'daki fabrikadan gelecek. Oradan gelen hammadde burada işlenecek ve satışa sunulacak. Avrupa, Ortadoğu ve Uzakdoğu'nun merkezi Türkiye olacak. Talepler belli. Amerika'daki fabrika özellikle Çin'den gelen talebe yetişemiyordu. Artık Çin'e katater, suni insan damarı gibi tıbbi malzemeleri buradan göndereceğiz.”



Zaman
türkiye
sağlık
cihazının
üretiminde
bölgede
üs
olacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir