Medimagazin logo

Türk Sağlık-Sen Alternatif “Döner Sermaye Ek Ödeme Yönergesi” Hazırlayacak

Türk Sağlık-Sen Alternatif “Döner Sermaye Ek Ödeme Yönergesi” Hazırlayacak
Türk Sağlık-Sen Alternatif “Döner Sermaye Ek Ödeme Yönergesi” Hazırlayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Sağlık-Sen bünyesinde oluşturulan çalışma gruplarının faaliyetleri aralıksız devam ediyor. Türk Sağlık-Sen Döner Sermaye Komisyonu, hizmet kolu içerisinde bulunan döner sermayeli kurum ve kuruluşların ilgili mevzuatlarını tetkik ederek çözüm için girişimlerini sürdürdü. Komisyon bugün, Sağlık Bakanı’nın Danışmanı ve Döner Sermaye Mevzuatlarını düzenleyen komitenin sorumlusu Dr. Mehmet Demir’i ziyaret etti. Ziyarette döner sermaye mevzuatında çalışanların aleyhine olan hükümler gerekli düzenlemenin yapılması talebiyle bir rapor halinde Dr. Demir’e iletildi.


Komisyon daha önce de Sağlık Bakanlığına bağlı birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlarda ödenen döner sermaye ek ödemelerine ilişkin düzenleyici mevzuatları incelemişti. Çalışanlar aleyhine olan hükümleri tespit eden komisyon 21 Mart 2005 tarihinde Danıştay’a iptal davası açmıştı.


Sendikamızın Döner Sermaye Komisyonu bugün de Sağlık Bakanı’nın Danışmanı ve Döner Sermaye Mevzuatlarını düzenleyen komitenin sorumlusu Dr. Mehmet Demir’i ziyaret etti. Dr. Demir’e Döner Sermaye Ek ödemeleriyle ilgili Türk Sağlık-Sen’in raporu verildi. Üç saat süren ziyarette taraflar raporu tartıştılar.


Komisyonun ilettiği taleplerin makul ve karşılanabilir olduğunu kaydeden Dr. Mehmet Demir, bu yılın sonunda yapılacak düzenlemede taleplerin dikkate alınacağını söyledi. Sağlık çalışanları arasındaki döner sermaye adaletsizliğinden kendilerinin de rahatsız olduklarını ifade eden Demir “Sağlık hizmetlerinin bir ekip HİZMETİ dir Bu çerçevede bütün personelin memnuniyeti söz konusudur” şeklinde konuştu. Demir ayrıca hizmet kalitesinin yükseltilmesi yönünde oldukça önemli olan iş barışının tesis edilmesi için taleplerimiz doğrultusunda gerekli düzenlemenin yapılması hususunda gayret sarf edeceğini söyledi.


Türk Sağlık-Sen Döner Sermaye Komisyonu Dr. Mehmet Demir ile yapılan görüşmeyi değerlendirerek çalışanların mağduriyetini giderecek şekilde alternatif bir yönerge taslağı hazırlama kararı aldı. Ayrıca Döner Sermaye Kanunu’nda ve bütçe uygulama talimatında düzenleme gerektiren hususlar için de bir çalışma programı yapıldı.


1. 2. VE 3. BASAMAK SAĞLIK HİZMETİ SUNAN KURUM VE KURULUŞLARA İLİŞKİN DÖNER SERMAYE YÖNERGELERİNDE TESPİT EDİLEN AKSAKLIKLAR HAKKINDA RAPOR


1. TAVAN EK ÖDEME TUTARININ BELİRLENMESİ


Tavan ek ödeme tutarı belirlenirken, yönergenin 6. maddesinde zikredilen gelirler toplamı ile katsayıların çarpılması sonucu bir çok personel tavana takılmaktadır.Bu durumun düzeltilmesi için , gelirler toplamı yerine ele geçen net maaş miktarı kat sayılarla çarpılacak olursa tavan oranı yükseleceğinden tavana takılma olasılığı azalacaktır.

Özellikle mesai dışı çalışma puanlarının tavana takılması zaten zor şartlarda çalışan personelin çalışma şevkini kırmaktadır.


2. VERGİLENDİRME
Bakanlığınız merkez teşkilatı çalışanlarının ilgili yönergenin hukuki dayanağı olan 2005 Mali yılı bütçe uygulama talimatının kendilerine sağladığı imtiyazdan yararlanarak gelir vergisine tabi tutulmamaları bir eşitsizliğe sebep olmaktadır.

Ödenecek net ek ödeme tutarı, personele ait net performans puanının, dönem ek ödeme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar olarak düzeltilmesi,

Bakanlık merkez teşkilatı çalışanlarına uygulanan bu vergi muafiyetinin tüm çalışanlara uygulanması hem eşitlik ilkesine hem de çalışma barışının sağlanmasına katkı olacaktır.


3. ÖZELLİK ARZ EDEN RİSKLİ BİRİMLER

İlgili yönerge uyarınca özellik arz eden riskli birimlerin hangi kriterlere göre özellik arz ettikleri bilinmemektedir.Mevcut birimlerin sahip olduğu bir çok özellik diğer birimlerde de bulunmakla beraber hastanelerimizin tamamı en azından enfeksiyon riski taşıdığından risk faktörü işyerinin tamamı için geçerlidir. Ayrıca eğitim ve araştırma hastanelerinde bulunan ancak devlet hastanelerinde bulunmayan riskli bölüm belirleme yetkisi aynı şartlarda aynı işi yapan fakat farklı hastanelerde çalışan personel arasında eşitsizliğe neden olmaktadır.

Buna göre özellik arz eden birimler ve riskli birimler şeklinde ayrılarak bu birimlerin kriterlerinin belirlenmesi uygulamadaki eşitsizliği çözecektir.

Ayrıca, sağlık Bakanlığı Yataklı tedavi kurumları kurumsal kaliteyi geliştirme ve performans değerlendirmesi yönergesinin diğer hususlar bölümündeki 11. maddenin (d) bendinde radyoloji ve kan bankası üniteleri özellik arz eden birim olarak değerlendirilmesine rağmen ilgili yönergenin 5. maddesinin (p) bendinde Devlet hastanelerinde bulunan radyoloji ve kan bankası üniteleri özellik arz eden birim olarak değerlendirilmemiştir. Her iki yönerge arasındaki bu çelişkinin düzeltilmesi,


4. RÖNTGEN VE LABORATUAR BİRİMLERİ
Özellikle taşra hastanelerimizdeki maddi imkansızlıklardan dolayı sadece acile hizmet verebilen röntgen ve laboratuar birimleri yoktur.Gündüz mesailerinin tamamında acilin hastaları ve diğer birim hastalarıyla beraber karma hizmet veren bu birimler mesai sonrası 16 saatin tamamında sadece acile hizmet vermektedirler. Bu birimlerin Acil kapsamına alınması gerekmektedir. Ayrıca, gerek laboratuarlarda yapılacak kan tahlili numunelerinde bulunan enfeksiyon riski gerekse röntgen deki şua riski de göz önüne alındığında ilgili birimlerin de riskli birim statüsüne sokulması eşitlik ilkesine uygun olacaktır.


5. YILLIK VE ŞUA İZİNLERİNDE YAPILAN KESİNTİLER

İlgili yönergenin 4. maddesinin (o) bendi gereği yıllık izinler eksik çalışılan gün olarak kabul edilerek yapılacak ek ödemenin oranlamasına dahil edilmemektedir.Bu durum hakkaniyete aykırı bir durum olmakla beraber kişiler yıllık izne ayrılmalarından dolayı adeta cezalandırılmaktadırlar.Yıllık ücretli izinler personelin bir yıl boyunca göstermiş olduğu çalışma ve performansın yorgunluğu gidermek ve yeniden güç kazanarak daha kaliteli hizmet sunmak ve verimliliğini arttırmak için kullanılan kanuni dinlenme haklarıdır.En azından yıllık izinlerin eksik çalışılan gün olarak kabul edilmemesi kişilerin çalışma azmini arttıracağından bakanlığımızın da üzerinde hassasiyetle durduğu hizmet kalitesini arttıracaktır.Ayrıca radyoloji çalışanlarının zorunlu olarak kullandıkları şua izinlerinin de yukarıda zikredilen gerekçelere göre kapsam dışı bırakılması gerekir.


6. KADRO VE UNVAN KATSAYILARI

Kadro unvanı doktor, hemşire, sağlık memuru, tıbbi teknolog, mühendis, teknisyen, tekniker v.s. iken asli görevleri dışında idari bölümlerde görev yapan personel yapmış oldukları görev unvanı üzerinden değil, Kadro unvanı üzerinden değerlendirilip ek ödeme hesaplamaları yapılmaktadır. Aynı işi yapan hatta aynı odayı paylaşan genel idare sınıfı personeliyle aralarında en az 2 kat fark oluşmaktadır. Bu durum eşitlik ilkesine aykırı olmakla beraber motivasyonu da bozar niteliktedir. Ayrıca bahsedilen teknik kadrolarda kadroları ile ilgili birimlerde ve görevlerde personel sıkıntısı çekilirken bu kadrolar atıl tutulmaktadırlar. Böylece sağlık hizmetleri sunumu zaafa uğramaktadır. Bu nedenle her çalışan personelin yaptığı fiili görev üzerinden değerlendirilmesi uygun olacaktır.

Ayrıca; Bir çok Hastanede müdür yardımcılarının aldığı döner sermaye ek ödemeleri arasında farklılıklar bulunmaktadır. Aynı işi yapmış olmalarına karşın aldıkları döner sermaye ek ödemelerindeki farklılık eşit işe eşit ücret ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Yönergede yapılacak değişiklikte görev unvanı üzerinden değerlendirme yapılması durumunda bu mağduriyet giderilecektir.


7. DİŞ HEKİMLERİ

Diş hekimlerimize uygulanan Girişimsel İşlem puanlarının düşük olması nedeni ile oldukça düşük ek ödeme almaktadırlar. Girişimsel işlem puanları yükseltilerek makul seviyeye çıkarılması,


8. İŞYERİ HEKİMLERİ
İşyeri hekimleri haftalık mesai saatlerini doldurduktan sonra dinlenme zamanları içinde diğer çalıştıkları işyerlerine gittikleri için personelin döner sermaye katkı paylarından yapılan kesintinin yapılmamış şeklinde (1) katsayı üzerinden yeniden düzenlenmesi,


9. DÜZELTİLMİŞ TABİP SAYISI


Birinci basamak sağlık kuruluşlarında görevli personele ek ödeme yapılmasına dair yönergenin 10. maddesinde belirtilen sağlık kuruluşunda o dönemde çalışan tüm tabip ve Diş tabiplerinin (kadrosu o sağlık kuruluşunda bulunan Sağlık Grup Başkanı ve hasta bakmayan ve sadece idari görev yapan sorumlu tabip hariç, diğer sorumlu tabipler dahil) aktif çalışılan gün katsayılarının toplamı, sağlık kuruluşu Düzeltilmiş Tabip Sayısıdır şeklinde düzeltilmesi,


10. HAC İÇİN GÖREVLENDİRİLEN PERSONEL


Hac bölgesinde vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunmak amacı ile görevlendirilen personelin ilgili zaman içerisindeki ek ödeme hesaplanmasında görev sürelerinin eksik çalışılan gün olarak hesaplanmaması,


11. BİRİNCİ BASAMAK EK-2 TABLOSU

Sağlık Bakanlığına bağlı birinci basamak sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlarda görev yapan personele ek ödeme yapılmasına dair yönergenin Ek-2 tablosunda bulunan katsayıların ekte sunulduğu çerçevede değerlendirilmesi,


12. EK ÖDEME MATRAHI

Ek ödeme matrahının tespitinde, o personelin bir ayda alacağı aylık ( ek gösterge dahil) taban aylık, yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı hariç) tutarının toplamı esas alınır. Şeklinde düzenlenmesi 657 sayılı DMK’nun 146. maddesi ile 2005 yılı bütçe uygulama talimatına da uygunluk arz edecektir.

13. VEREM SAVAŞ DİSPANSERLERİ

Ücretsiz hizmet veren ve görev alanı itibarıyla hasta sayısı yetersiz olan Verem Savaş Dispanserleri çalışanlarının döner sermaye ek ödeme oranları sağlık ocaklarına nazaran oldukça düşüktür. Bu nedenle Verem Savaş Dispanserleri hasta sayısına göre değil il performansı üzerinden değerlendirilmesi, Koruyucu sağlık hizmetleri puanının yükseltilmesi ve Başhekim katsayısının eşitlik ilkesinden hareketle sağlık ocağı sorumlu tabiplerin katsayısına çıkarılması,

Kadro unvanı üzerinden değil fiilen görev yapılan unvan üzerinden


14. ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDAN NAKİL OLANLAR

Özelleştirme kapsamına alınan kurum ve kuruluşlardan Sağlık Bakanlığına atanan personellerin döner sermaye ek ödemeleri maaşlarından kesilmektedir. Bu durumda olan personellerin fiilen çalışmak sureti ile katkı sağladıkları döner sermaye ek ödemelerinde kesintiye gidilmesi hukuka aykırılık teşkil etmektedir.


15. GİRİŞİMSEL İŞLEM PUANI

İkinci basamakla ilgili yönergenin 8/3 maddesinde kadro yatak sayısına tespit edilen uzman tabip sayısının 500 den fazla olanlar için 5 uzman tabip olarak değiştirilmesi.


16. SENDİKAL İZİNLER

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 18. Maddesi çerçevesinde kullanılan haftada bir günlük iznin Döner Sermayeden kesilmemesi.
türk
sağlık-sen
alternatif
&#8220
döner
sermaye
ek
ödeme
yönergesi&#8221
hazırlayacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir