Medimagazin logo

Herkese sağlık sigortası neler getiriyor?

Hükümetin reform niteliğindeki düzenlemeleri arasında yer alan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısıyla, emeklilik, emeklilik aylığı bağlanma şartları değişirken, toplumun tamamını kapsayacak bir genel sağlık sigortası uygulaması da getiriliyor
Herkese sağlık sigortası neler getiriyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hükümetin reform niteliğindeki düzenlemeleri arasında yer alan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısıyla, emeklilik, emeklilik aylığı bağlanma şartları değişirken, toplumun tamamını kapsayacak bir genel sağlık sigortası uygulaması da getiriliyor.

Tasarının yasalaşmasıyla, sosyal güvencesi olsun olmasın bütün vatandaşlar genel sağlık sigortası kapsamına alınacak ve tüm vatandaşlar sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler.


Hükümetin geçen yasama yılında hazırlayarak TBMM’ye sevk ettiği kanun tasarısı halen, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun gündeminde bulunuyor. Tasarıyla bir yandan emeklilik ve sigortalı kavramları yeniden tanımlanırken, diğer yandan da genel sağlık sigortası uygulamasının getirilmesine ilişkin hükümlere yer veriliyor.

9 bin iş günü şart
Tasarıyla emeklilik yaşı kadınlar için 58 erkekler için ise 60 olarak öngörülüyor. Emeklilik için ayrıca en az 25 yıl yani 9 bin gün prim ödeme şartı aranacak. 2025 yılına kadar emeklilik yaşı kadınlar için 58, erkekler için 60 olarak öngörülürken, 2036 yılında emeklilik yaşı kadınlar için 59, erkekler için ise 61’e yükseltilecek. Daha sonraki yıllarda da emeklilik yaşı kademeli olarak arttırılacak ve 2056 yılında kadınlar ve erkekler için 65 olarak eşitlenecek. 2075 yılında ise yaş sınırı 68’e yükseltilecek ve burada sabitlenecek.

Sigortalıya yeni tarif
Tasarıyla, sigortalı tanımı da yeniden yapılıyor. Kısa vadeli sigorta kollarını, iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası kolları; uzun vadeli sigorta kollarını ise malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası kolları kapsıyor.

Tasarı kapsamında, çalışanlar, köy mahalle muhtarları, kendi hesabına bağımsız çalışanlar, kamu idarelerinde çalışanlar sigortalı sayılacaklar. Ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesislerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular hakkında kısa vadeli sigorta kolları uygulanacak. Çırak, işletmelerde beceri eğitimi gören öğrenciler ile üniversite sırasında mecburi staj yapan öğrenciler de kısa vadeli sigorta kollarına tabi tutulacak. Harp malülleri ile Terörle Mücadele Kanunu veya asayiş ve güvenliğin sağlanması ile ilgili kanunlara göre vazife malüllüğü aylığı bağlananlardan bu kanuna tabi çalışanlar hakkında aylıkları kesilmeden kısa vadeli sigorta kolları uygulanacak.

Yabancı uyruklu öğretim elemanları ve öğretmenler hakkında da kısa vadeli sigorta kolları uygulanacak. Bu kişilerden isteyenlere uzun vadeli sigorta kolları da uygulanabilecek.

Yeni düzenlemeyle çalışanların emekli aylıkları prime esas kazançlar toplamı, aylık bağlama oranı ve hizmet süresi esas alınarak hesaplanacak.

Neler getiriyor...


* 18 yaşını doldurmamış olanlar, işverenle evli olan eşler, aynı evde ev işlerini paylaşanlar sigortalı sayılamayacak.


* Kadın sigortalı yanında sigortalı erkeğe de sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde 6 ay süreyle brüt asgari ücretin 1/3’ü miktarında emzirme yardımı yapılacak.


* Herkesten geliri ile orantılı olarak eşit oranda prim tahsil edilecek. Bu oran prime esas matrah üzerinden yüzde 12.5 olacak. SSK’lılar için prim yükünde bir değişiklik olmazken, Bağ-Kur çalışanları için halen yüzde 20 olan sağlık kesintisi primi yüzde 12.5’e indiriliyor. Böylece Bağ-Kur çalışanlarının prim kesintilerinde yüzde 7.5’lik bir düşüş sağlanmış olacak.


* Yoksul vatandaşların primleri ise devlet tarafından karşılanacak.


* Protez, ortez, gibi tıbbi malzemeler ile bunların bakım ve onarımı ile yenilenmeleri de tasarıyla sağlık sigortası kapsamına alınıyor.

İHA
herkese
sağlık
sigortası
neler
getiriyor?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir