Medimagazin logo

Yabancı doktorlar ge-le-cek!

Partisinin Üsküdar İlçe Kongresi'ne katılan Başbakan Erdoğan'dan "yabancı doktor" tartışmalarına cevap: Niye dışarıdan doktor gelmesin? ABD'den de Türk Cumhuriyetleri'nden de doktor getiririz.
Yabancı doktorlar ge-le-cek!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Partisinin Üsküdar İlçe Kongresi'ne katılan Başbakan Erdoğan'dan "yabancı doktor" tartışmalarına cevap: Niye dışarıdan doktor gelmesin? ABD'den de Türk Cumhuriyetleri'nden de doktor getiririz.


Yabancı doktorda ısrarlı
Erdoğan, "Gerekirse dışarıdan doktor ithal edeceğiz" sözüne yöneltilen tepkilere şu yanıtı verdi: Ben Anadolu'ya doktor gönderemiyorum. ABD'den, Türki Cumhuriyetler'den doktor getireceğiz.

Yabancı doktor ithal edeceği sözleriyle olay yaratan Başbakan Tayyip Erdoğan, tepkileri yanıtlarken, bu konuda ısrarlı olduğunu belirtti, çünkü doktorları Anadolu'ya gönderemediğini söyledi. Partisinin İstanbul'daki Ümraniye ve Üsküdar ilçe kongrelerinde konuşan Erdoğan, gündemdeki konulara ilişkin görüşlerini açıkladı, hükümete yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. Erdoğan'ın mesajları şöyle:

HASTALAR DIŞARIYA GİDİYOR
- Gündeme bir şey attık. 'Gerekirse dışarıdan doktor ithal edeceğiz' dedik. Hemen çılgına döndüler. 'Bu sistemi alt üst eder' dediler. Niye etsin? Binlerce hastamız yurtdışına gidiyor ona ses çıkarmıyorsunuz, bunu kendiniz için zillet kabul etmiyorsunuz da dışarıdan Türkiye'ye doktor gelmesine 'öyle şey olmaz' diyorsunuz. Senin o çağdışı kalmış anlayışın olmaz. Bilgi evrenseldir. Biz ABD'den de, Türk Cumhuriyetleri'nden de, başka yerlerden de doktor ithal ederiz. Ben Anadolu'ya uzman doktor, cerrah gönderemiyorum. Bu derece sıkıntının yaşandığı ülkede görevimiz çözüm bulmaktır. 'Efendim özlük hakları, para...' diyorlar. Türkiye'nin ekonomik imkanı neyse onu vereceğiz. Türk Cumhuriyetleri'nde doktorlar 50-100 dolara çalışıyor. Onları niye örnek vermiyorsunuz?

Sabah
yabancı
doktorlar
ge-le-cek!
Yorum (5)
Mücahit Altuntaş
"Acil servislerin yaşadığı sorunların ne nedeni ne de çözümü acil servisin içinde." Çözüm sağlık sistemine ikinci basmakla ilişkileri iyi olan , güçlü ve iyi iletişim hali olan birinci ikinci basamak iletişim sistemi getirmek. İyi iletişim halinde olan , bilimsel ve örgütlü kuşkuculuk ve sorgulama mekanizmasını çalıştırabilen sağlık modeli kurmaktır. Siyasi ergi sistemden uzak tutmak çok faydalıdır. Sağlıkta gereksiz iş ve tüketim modelini tanımlamak tasfiye etmek iş yükü açısından önemlidir.Sağlığa işletme ticari öğe karlılık gözüyle bakmak sonu gelmez iş ve işlem yükü demektir. Mevcut malpraktis ve sigortacılık anlayışıyla bu sistem kapsayıcılığını ve etkinliğini yitirir.Maliyeti şişer.ABD durumuna döneriz.Am bizde senatodan geçirecek kaynak olmayacaktır.
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Aile hekimliğinin olmazsa olmazı 'SEVK ZİNCİRİdir'. Bunu yapamıyorsanız her mahalleye akşan saat 17-24 arası nöbetçi aile hekimi koymalısınız.Acilde aile hekimine yeşil alan nöbeti tutturmaya bakanlığın gücü yeter mi göreceğiz bakalım. Bu güne kadar aile hekiliği dernek ve federasyonlarının bileğini bükebilen bürokrat çıkmadı.
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Aile hekimliğinin olmazsa olmazı 'SEVK ZİNCİRİdir' Sağlıkta yabancılaşma liyakat aşırı siyasallaşma , hastalık ve sağlık fetişizminin kırılması gerekir. Birinci ikinci basamaklar ikinci üçüncü basmaklar arası eşgüdümü sağlayan bir sistem olmalı. Sağlık ücretlendirme sağlık sisteminin eşgüdüm yardımlaşma ve ilişkisini gözeten , emeği gözeten , mesleki bilgi birikimini gözeten tarzsa olmalı. Bilgi tecrübe hasta paylaşımı şimdiki gibi yıpratıcı kahredici yada angarya olarak görülmek yerine insanların sıradanlaştırdığı ve angarya olarak görmediği biçimde olmalı.Sistem kendi içinde bunu sağlayabilmeli Sağlıkta ticari öğe , karlılık , getiri yerine , paranın işletme olarak bir değer kazanması "yerine " nitelik bilgiyi ve tecrübenin uzmanlığın işletilmesi olmalı. Bunlar için yeni bir bakış ve yeni bir sistem yeni bir insan olmalı. Yoksa ne ? Yoksa mevcut yaşadıklarımızı ( eğer iyiyse ! ) daha derinden ve daha sarsıcı , yıpratıcı biçimde tekrar tekrar yaşıyacağız. Maliyetlerin altında kalacağız. ABD gibi sağlık sistemini dar bir gruba parası olan bir gruba verip büyük çoğunluğu , gerçek ihtiyaç duyanı , nitelikli ve yeterli zamanında , kontorlu bir sağlık hizmetini verilemeyecektir. Uyduruyormuyum ! Çarpıtıyormuyum ! Bakın bir ülkenin acil servisleri böyle olamaz.Nitelik ve ortam olarak çok yıpratıcı ve malpraktise neden olan bir sistem var.Bunlar acillerin bu durumu , bir ülkenin nüfüsünü aşan bir müracat ve işlem oranı yukarda sıraladıklamın çalışmaması ve görmezden gelinmesinin göstergesidir , yani başarısız bir sağlık sisteminin açık ve dramatik göstergesidir. Sağlıkta bütüncül , tüm sistemi , sistemin ahlakını ,işleyişini , mantığını , insanın ve hekimin sistemdeki manüplatif dönüşen hallerini iyi görmemiz ve tasfiye etmemiz gerekiyor. Mevcut sistem nitelikli hizmeti , insanı bozuyor , kaliteyi , iletişimi , empatiyi "berhava" ediyor. ABD bile kendi sistemini revize ederken , başkanlık sistemi bile kendi siyasal yönetsel mekanizmalarında kontrolederken biz tartışmadan KHK ile sistemi , sürekli siyasal yapbozlarla "hegomonik biçimde" sürdürüyoruz.Bu kadar hegomonya sorunu bir sorundur ama bu aynı konuda bile kadar sık değişlen bir sistem , kanun yönetmelik herhalde başka bir göstergedir. Neyin göstergesi ? Bunu çoğu hekim görüyor biliyor !Toparlamaya çalıştım.İhtiyaçtır. Saygılarımla.Dr.Mücahit Altuntaş
0
Cevapla
Dr.Aydın ATASOY
Sayın Dr.Cevdet Bey (Cerrah). Ben aile hekimiyim. Kayıtlı hastam 3000. Ben bu kişilerin muayene vs işlerini mesai saatlerim içinde yapmak zorundayım. Hem bana kayıtlı kişilerin hele hele de bana kayıtlı olmayan başka kişilerin akşam nerede muayene olacakları beni ilgilendirmiyor. Yani bu iş yükü benim sıkletimi aşar. Akşam 17-24 arasında kendi A.H. birimimde baksam baksam kendi hastalarımı bakarım. O zaman da ben hergün 16 saat mı çalışacağım? Bunu mu bize reva görüyorsunuz. Benim günlük polikliniğim 50, bir 50 kişi daha gelsin bakarım. Asıl sorun; benim kayıtlı hastalarım, normal hastalıkları için niye bana gündüz gelmiyor da akşam veya gece acile gidiyor? Acil hizmetler dışında 24 saat sağlık hizmeti mi olur. Olursa, niye tapu, adliye, nüfus, tarım,ehliyet-pasaport, bayındırlık, orman vs tüm kurumlar akşam 24'e kadar çalışsın. Vatandaşlarımız bu kurumlardaki ihtiyaçlarını niye gündüz hallediyor? Adliyeyi gece açın. Mahkemem gece olsun... ÇÖZÜM: Populist yaklaşımlardan vazgeçilecek. Başbakan ve Sağlık Bakanı halka diyecek ki; "acil serviste acil dışında başvuru kabul edilmeyecek." Bunu desin. Acildeki yoğunluk bıçak gibi kesilir...
0
Cevapla
NGunay
Bir zamanlar bazi hekimlerin de hor görerek "kocakari yöntemi" dedikleri nanelimon, terletme ve benzerleri ile tedavi edilebilen hastalar simdi acillerde. Ciro yapanlar memnun, ama hastalar -ara sıra siddet uygulanmasina ragmen- da memnun. Gercekten hasta olanlarin hali, nanelimon tedavisi gerektirenlere anlatilabilse; bu konu cozulur. Problem iyi analiz edilmeli ve çözme konumunda olanlar sunu unutmamali; isi sadece acil vaka bakmak olan hicbir saglik personeli acil vakayi reddetmez. Bir sekilde bakar.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir