Medimagazin logo

Mutfağına ‘sağlıksız’ raporu verilen Sağlık Bakanlığı personeli zehirlendi

Sağlık Bakanlığı merkez binasındaki onlarca personel, yedikleri balıktan zehirlenerek hastaneye kaldırıldı
Mutfağına ‘sağlıksız’ raporu verilen Sağlık Bakanlığı personeli zehirlendi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı merkez binasındaki onlarca personel, yedikleri balıktan zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.


Rahatsızlananlar arasında üst düzey yöneticiler de bulunuyor. Olayın, bakanlık mutfağına 4 ay önce ‘hijyen değil' raporu veren Ankara İl Tarım Müdürlüğü ekiplerinin denetiminden sonra meydana gelmesi dikkat çekici bulundu. Bakanlığın merkez binasında önceki gün öğle yemeğinde balık, çorba, salata ve tahin helvasından oluşan mönü sunuldu. Yemeği yiyenlerde zehirlenme belirtileri görülmeye başladı.


Dün çok sayıda kişi sabah işyerine gelmedi. Mesainin ilk dakikalarında baygınlık geçirip yere düşenler görülünce ambulanslar çağırıldı. İlk müdahaleleri işyerinde yapılıp serum takılan personel, hemen ardından çeşitli hastanelere kaldırıldı. 15 civarında ambulansın yanı sıra, bakanlığa ait resmî araçlarla da hasta sevki yapılması dikkat çekti. İlk belirlemelere göre zehirlenenler arasında Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Demirtaş ve Personel Genel Müdür Yardımcısı Nizamettin Ekinci de bulunuyor.


Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Turan Buzgan, zehirlenen personel sayısını 58 olarak açıkladı. Ancak bu sayının 100 dolayında olduğu sanılıyor. Zehirlenen personel öncelikle Numune Hastanesi’ne kaldırıldı. Bu hastanede sıkışıklık baş göstermesi üzerine, hastalar Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Atatürk Hastanesi ve Hacettepe Hastanesi’ne yönlendirildi. Numune Hastanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, hastaneye gelen 34 bakanlık personelinden sekizinin durumu ciddi görülerek tedavi altına alındı. Zehirlenme olayı üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sabah saatlerinden itibaren birim amirleriyle acilen toplanıp durum değerlendirmesi yaptı. Bakanlığın yemekleri Özgaziantepliler adlı bir firmadan aldığı öğrenildi. Firmanın aşçı ve görevlileri, yemeği bakanlık binalarının altında bulunan yemekhanede yapıyor.


Mönüde bulunan balıktan numune alınarak Hıfzıssıhha’ya gönderildi. Tahlil sonuçlarının ancak bir hafta sonra gelebileceği bildiriliyor. Yemeği yapan firma yetkililerinin, zehirlenmenin balıktan kaynaklanmasının mümkün olmadığını, olayın sudan kaynaklandığını iddia etmeleri üzerine, su örneği de tahlile gönderildi. Olayın bir başka boyutu ise, denetimle ilgili. Avrupa Birliği uyum yasaları gereğince, 5 Haziran 2004’te bütün alanlarda gıda denetimi Sağlık Bakanlığı’ndan alınıp Tarım Bakanlığı’na verilmişti. Bu uygulamaya Sağlık Bakanlığı itiraz etmiş, sonuç alamamıştı.


Yaklaşık 4 ay önce Ankara İl Tarım Müdürlüğü ekipleri Sağlık Bakanlığı mutfağını denetleyip, “Bakanlık mutfağı hijyenik değil, en kısa zamanda önlem alınmalı.” raporu vermişti. Aynı ekipler kendi bakanlıkları olan Tarım Bakanlığı’nın mutfağını da denetleyip, yine aynı yönde rapor düzenlemişlerdi.


Sağlık Bakanlığı’nın yemek ihalesini alan firma ile Sağlık Bakanlığı Gıda Güvenliği Dairesi arasında yaklaşık iki hafta önce denetim krizi yaşandığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, Gıda Güvenliği Dairesi, mutfakta böcekler görüldüğü şikâyetleri üzerine elemanlar gönderip mutfağı denetlemek istedi. Firma sahibi ise denetleme yetkisinin Sağlık Bakanlığı’nda değil, Tarım Bakanlığı’nda olduğu gerekçesiyle, Gıda Güvenliği Dairesi’ni bakanlığın daha üst birimi olan Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne şikâyet etti.


Olayla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Turan Tuzgan, zehirlenen personel sayısını 58 olarak verdi. Önceki akşam saatlerinde bazı bakanlık personelinin bulantı, kusma, ishal ve ateş şikâyetleriyle çeşitli hastanelere başvurmaya başladığını belirten Buzgan, bunun üzerine hastanelerde gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Olayı incelemek üzere bir komisyon oluşturulduğunu ifade eden Buzgan, “Bugün saat 12.30 itibarıyla 58 kişi etkilenmiş olup, bunlardan 48’i hastanelere gönderilmiştir. 48 kişiden 19’u izleme amacıyla çeşitli hastanelere yatırılmıştır. Hayati tehlikesi olan herhangi bir çalışanımız yoktur.” dedi. Soruşturma başlatıldığını açıklayan Buzgan, olayın gerçekleştiği gün bakanlık yemekhanesinde bin 200 kişinin yemek yediğini, yemeklerden alınan numunelerin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı laboratuvarlarına gönderildiğini anlattı. .


Öte yandan, Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatına yemek hizmeti veren Özgaziantepliler firması, dün de yemek vermeye devam etti. Ancak bakanlık personelinin çok büyük bir kısmı söz konusu yemekhanede yemek yemedi.


Zaman
mutfağına
&#8216
sağlıksız&#8217
raporu
verilen
sağlık
bakanlığı
personeli
zehirlendi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir