Medimagazin logo

Tıp öğrencileri mecburi hizmet konusunda ne düşünüyor?

Türkiye'nin çeşitli kentlerinde okuyan tıp öğrencileri zorunlu hizmetten önce çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyor. Hizmetten kaçmadıklarını belirten doktor adayları, zorunlu hizmet yerine 'gönüllü hizmet' istiyor
Tıp öğrencileri mecburi hizmet konusunda ne düşünüyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye'nin çeşitli kentlerinde okuyan tıp öğrencileri zorunlu hizmetten önce çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyor. Hizmetten kaçmadıklarını belirten doktor adayları, zorunlu hizmet yerine 'gönüllü hizmet' istiyor.

Anayasa Mahkemesi kararıyla doktorlara zorunlu hizmet yasasının yeniden yürürlüğe girmesi tıp fakültelerinde de tartışılıyor.

Doktor adayları zorunlu hizmet konusunda farklı düşünüyor ama beklentileri ortak:

"Ekonomik doyum istiyoruz"



"Bu altyapı olduğu olduğu sürece sağlıklı birşeyde görev yapamayacağız. Biz hizmetten kaçmıyoruz. Zorunlu hizmet yerine, hizmetin özendirilmesi gerekiyor. Mesala Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda (TUS) ek puan ve ekonomik açıdan doyurulmak istiyoruz"


"Oraya sadece doktor gidecekse, sağlık ekibi ve ekipmanı yoksa, şartlar zaten yerinde değilse, o doktor zaten birşey yapamaz, fazlalık yapar. Zorunlu hizmeti zaten yapılacak"

"Yardımcı personel gerek"

"Bir masayla yardımcı olamayız. Bizim yardımcı personele ihtiyacımız var. Gerekli şartlar olursa tüm doktorlar görevlerini seve seve yapacak"

"Doktorlar kandırılmamalı"

"Devletin ihtiyaç giderirken doktorları kandırmaması gerekiyor. Size 3 milyar diye 1 milyar vermemesi gerekiyor. Doğuda çalışma koşulları zor. Sadece steteskobu verir, Allah'a emanet çalışma olmaz. Ben zaten Ağrılıyım burada çalışacağım. Koşulların düzeltilmesi lazım"

"Devlet suni çözüm peşinde"

"Devlet sorunları çözmek yerine yapay ve suni çözümler bulma çabası içinde. Temel sorunları çözmesi gerekiyor. Batıdaki doktorların Doğuya gelmesi konusundaki korkuların yendirilmesi gerekiyor. Çalışma koşulları düzeltildikten sonra neden gitmeyelim. Çünkü oradaki insanlarında hizmete ihtiyacı var"

"Altyapı olmayan yerde doktor ne yapsın?"

"Uygun koşullar olduğu zaman hiçbir doktorun Doğudan kaçacağına inanmıyorum"

"Altyapı olmayan yerde doktorların ne yapacağını kestiremiyoruz. Allah sonumuzu hayır etsin"

"Önemli olan maaş değil hizmet"


"Özgürlüğümüzü elimizden alamazlar"

"Dayatmalarla bu çözülemez. Özgürlüğümüzü elimizden alamazlar. Ortamın düzeltilmesi gerekiyor. Mecburi hizmete karşıyım, herşey gönüllü olsun. Doktorların özgürlüğünü elinden alındığını düşünüyorum."

"Benim açımdan sorun yok. Biz zaten Doğudayız, Batıdan gelenler düşünsün. Bizim görevimiz insanlara hizmet etmek. Bunu niye zorunlu hale getiriyorlar? Bu bizi kaygılandırıyor"

Batman Sason'a doktor gitti

Bu arada Batman'ın Sason ilçesine bağlı, 2 bin nüfuslu Yücebağ beldesine 20 yıl sonra ilk kez bir doktor gitti. İki hafta önce bölgeye giden Bandırmalı doktor Eser Ero, önyargılarla gittiği bölgede hastaların umudu oldu.

Ero, "ilk aşamada kaygılarım vardı ama şimdi yok. Mecburi hizmet kelimesine karşıyım, işimi severek yapıyorum" diyor.

Sağlık ocağının ve lojmanın olmadığı beldede hizmet veren doktor Ero, altyapı eksikliğinden yakınıyor.

Zorunlu hizmet

Anayasa Mahkemesi 13 mart 2006'da aldığı bir kararla doktorların zorunlu hizmet yapmadıkça mesleklerini icra edemeyeceğini hükme bağladı.

AKP hükümeti zorunlu hizmeti kaldırmış, yerine 'sözleşmeli sistemle gönüllülük' esasına dönmüştü.

Hatta, maaşlar Doğuda görev yapmayı teşvik etmek için yükseltilmişti ama sistem yürümedi. Bunun üzerine Başbakanlık genelgesiyle zorunlu hizmete geri dönüldü.

Türk Tabipler Birliği genelgenin iptali için başvuruda bulundu. Danıştay, hekimleri haklı buldu ve genelgenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gitti.

Fakat Anayasa Mahkemesi, 'zorunlu hizmet anayasaya aykırı değil' diye karar verdi. Genelge uyarınca, pratisyen ve uzman hekimler için belirlenen zorunlu hizmet süreleri birbirinden ayrı hesap edilecek.

Yani bir hekim hem pratisyenlik, hem de uzmanlık için belirlenen zorunlu hizmet sürelerini ayrı ayrı tamamlamak zorunda olacak. Tüm bu uygulamalar yurtdışında okuyan öğrenciler için de geçerli olacak.


CNN Türk
tıp
öğrencileri
mecburi
hizmet
konusunda
ne
düşünüyor?
Yorum (6)
a.s
Yazınız güzel ve öz olmuş. Aynen katılıyorum.
0
Cevapla
Mustafa Mutt
Pratisyen arkadaşlar 3 yıllık eğitim yerine bir halta benzemeyen uzaktan eğitimle Aile Hekimi Uzmanı da oluyor ancak buna itiraz eden yok.
0
Cevapla
hekim
Taşra acillerinde acil tıp uzmanları da pratisyenlerden farklı çalışmıyor.
0
Cevapla
Faruk Aydın
yazı için teşekkür ederim. Bir uzmanlık var ve bu uzmanlık alanında uzman olmak için TUS'a girip bilgi, beceri, davranış eğitimleri alan ile hiç bir sınava girmeyen sadece usta kendi kendine bilimsel alt yapıdan eksik deneyimlerle aynı ünvanı almak en azından adaletsiz bir uygulama olur. Hekimlerin bu tip kısa yolları tercih etmeyeceklerini, edenlerin toplum içinde otobanlarda emniyet şeridini ihlal eden sürücülerden farksız olmayacağımı düşünüyorum. Yapılandırılmış bir eğitim, bu eğitimi verecek gönüllü eğitimciler ve bu mesleği yapmaya hevesli hekimler varsa niçin bu yol geliştirilmez! Liyakat lütfen.....
0
Cevapla
halil beydilli
SAYIN HOCAM, ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİNİZ.SİZİNLE AYNI FİKİRDEYİM.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir