Medimagazin logo

Gürsoy :Hekim sayısı eksiktir ama temel sorun bu değil

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, yabancı doktorların Türkiye'de çalıştırılmasıyla sağlık sorunlarının çözülemeyeceğini öne sürerek, sağlık hizmetlerinin gönüllü çerçevede yapılabileceğini ve bu konuda hekim örgütleriyle hükümetin anlamlı bir işbirliğine gidebileceğini söyledi
Gürsoy :Hekim sayısı eksiktir ama temel sorun bu değil
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, yabancı doktorların Türkiye'de çalıştırılmasıyla sağlık sorunlarının çözülemeyeceğini öne sürerek, sağlık hizmetlerinin gönüllü çerçevede yapılabileceğini ve bu konuda hekim örgütleriyle hükümetin anlamlı bir işbirliğine gidebileceğini söyledi.

Gürsoy, ''14 Mart Tıp Haftası'' etkinlikleri kapsamında Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde düzenlenen ''Türkiye'de Toplum Ruh Sağlığı'' konulu panelde yaptığı konuşmada, Tıp Haftası nedeniyle etkinlik programı hazırladıklarını belirtti.

Prof. Dr. Gürsoy, haftayı bu panelle açtıklarını kaydederek, ''Türkiye'nin toplumsal ruh sağlığı sorunları ciddi boyutlardadır. Toplum gerilim halindedir. Bir taraftan çatışmalar, bir taraftan terör ve terörü terörle önlemeye kalkan çete faaliyetleri Türkiye'de toplumsal ruh sağlığını geniş ölçüde etkilemiştir. Biz de bunun bilimsel tartışmalarını başlatmış oluyoruz'' dedi.

Yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına yönelik tartışmalara da değinen Prof. Dr. Gürsoy, ''İthal hekimle sağlık sorunlarını çözmeye kalkmak fanteziyle uğraşmaktan başka anlam taşımıyor. Hekim sayısı Türkiye'de gerçek kriterlere vurulduğunda bir eksiklik vardır ama bu temel sorun değildir'' diye konuştu.


Prof. Dr. Gençay Gürsoy, AB'nin bu konuda bir zorlama yaptığı yönünde iddiaların bulunduğunu belirterek, bunun gerçeği yansıtmadığını, AB'nin bu konuda bir talebinin bulunmadığını ve sadece eğitimin eşleştirilmesi ile denklik sorunlarına dikkat çekildiğini kaydetti.

HEKİM CAMİASINDAKİ RAHATSIZLIK

Türkiye'nin AB üyeliğinin kesinleşmeden sınırların yabancı hekimlere açılmasını ''gereksiz bir acelecilik'' olarak niteleyen Prof. Dr. Gürsoy, şöyle devam etti:

''Her şeyin ötesinde yabancı hekim çalıştırılması konusundaki tavır, hekim camiasında çok büyük bir rahatsızlık uyandırmıştır. Bu, Türk hekimlerine güvenin sarsılması anlamına gelir. '100-150 dolara hekim çalıştıracağız' diye savunma yapmak ve diğer taraftan da mecburi hizmeti savunmak ve bunun gönüllü yapılmasını istemek tam bir çelişkidir. Sağlık hizmetlerinin Türkiye'de gönüllü çerçevede yapılabileceği inancındayız. Hekim örgütleriyle hükümet anlamlı bir işbirliği yapabilir.''


Prof. Dr. Gürsoy, sağlık alanında yaşanan her sorundan hekimlerin sorumlu tutulamayacağını ve öncelikle altyapı sorunlarının giderilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Hekimi suçlayan tavır rencide edicidir. 14 Mart'ta hekimler bu tepkilerini dile getirecektir'' dedi.

Londra Psikiyatri Enstitüsü'nden toplum psikiyatrisi uzmanı Prof. Dr. Graham Thornicroft da ülkesindeki toplum ruh sağlığı konusunda yapılan çalışmaları anlatarak, toplum ruh sağlığı merkezlerine büyük önem verildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Thornicroft, Türkiye'nin belli bölgelerde bu merkezleri kurması gerektiğini anlatarak, ruh sağlığı alanında yapılacak çalışmalar için başka ülkelerde uygulanan modellerin alınmasının faydalı olamayabileceğini ve her ülkenin kendi ihtiyaçlarına, yapısına göre bir model geliştirmesi gerektiğini söyledi.


AA

gürsoy
:hekim
sayısı
eksiktir
ama
temel
sorun
bu
değil
Yorum (6)
T. Bülent Karali
Cihat Abi hastaya ne oldu ? Inşallah iyidir.
0
Cevapla
Hakan Çoker
Doktor ve ebelere kurslarla ilgili rehber bir yazı. Keşkesiz Doğuma Hazırlık Kursunda neler anlatılıyor? Neler anlatılmıyor? http://www.dogumakademisi.com/makale-profesyoneller/doktor-ve-ebelere-seslenis&276
0
Cevapla
Banu Çiftçi
Cihat hocam siz en azından aileyle bunu yaşamışsınız. Ben doğuma girmesine izin verdiğim doulayla yaşadım. Eylem sırasında, ilerlemiş bir servikal açıklıkta, düşen kalp atımları üzerine, mekonyum şüphesi ile amniotomi yapmak üzere olan Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimine, "ne yapıyorsunuz siz?, bu yaptığınız doğru değil, müdahale etmeyin, aile doğal doğum istiyor" diyen, doğuma girmesine izin verilmiş ve hatta desteklenmiş bir doğum yardımcısına, bu münasebetsizlik ve hadsizlik hakkını veren ne tür bir sertifikasyon programıdır? Eğitimlerde bu doğum yardımcılarına, "Gerekirse doktoru uyarın; Aileler veya yanlarındaki eğitim almış destekçilerin, ebelerin, psikologların bu profesyonelleri nazik ve samimi bir dille uyarmasından doğal daha ne olabilir ki?" şeklinde ifadeler kullanılıyor. Olayın kanıta dayalı tıbba uygunluğu, doğum esnasında, bir doğum yardımcısıyla tartışılacak bir durum mudur ve bunun yeri doğumhane midir?
0
Cevapla
Mebrure altuğ
Doğum akademisi nedir? Ne işe yarar? Kim eğitim verir? Kime eğitim verir? Eğitim yetkisi kim tarafından verilir? Bunu TJOD de bir tartışma konusu yapsak?...
0
Cevapla
Asuman Uysalel
Merhaba Cihat, Nasılsın? Umarım herşey yolundadır. Köşe yazılarını okuduğumu bilmeni isterim.. Gerçekden önemli sorunlara değiniyorsun. Hekimlik mesleğini TADINDA ŞEVKLE istekle yapmak çok zorlaşdı. Hatta bazı branşlarda (KHD_Obtetrik)....dahada zorlaşdı...Sana ve ailene yeni yılda sağlık, mutluluk, huzur dolu günler diliyorum. Asuman Uysalel (Hasta sağlıklı doğum yaptımı?)
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir