Medimagazin logo

Morfin bağımlılığına karşı Türk bilim adamlarından ilaç

Türk bilimadamlarının ABD'li bir meslektaşlarıyla birlikte, morfin bağımlılığının ve morfine karşı oluşan toleransın etkisinin azaltılması amacıyla geliştirdikleri yeni ilacın, denek hayvanlarında olumlu sonuçlar verdiği bildirildi
Morfin bağımlılığına karşı Türk bilim adamlarından ilaç
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk bilimadamlarının ABD'li bir meslektaşlarıyla birlikte, morfin bağımlılığının ve morfine karşı oluşan toleransın etkisinin azaltılması amacıyla geliştirdikleri yeni ilacın, denek hayvanlarında olumlu sonuçlar verdiği bildirildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Farmokoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sinan Çavun, Uzman. Dr. Gökhan Göktalay ve ABD'deki Albany College of Pharmacy'den Prof. Dr. William R. Millington ile morfin bağımlığı ve morfine karşı gelişen toleransın azaltılmasına yönelik ortak çalışma yürüttüklerini söyledi.

Morfinin, keyif artırıcı etkisinin yanı sıra aynı zamanda güçlü ağrı kesici özelliğinin bulunduğunu, günümüzde tedavi amacıyla sık kullanıldığını dile getiren Çavun, bilimadamlarının yıllardır morfine karşı gelişen toleransın ortadan kaldırılması ve morfin bağımlılığına karşı yeni tedavi planları üzerine çalıştığını anlattı.

“BAĞIMLILIĞA KARŞI 'GLY-GLN' MOLEKÜLÜ”

Çavun, çalışmalarında “Glycyl-glutamine (Gly-Gln)” adlı molekülün daha önce morfin tedavisi sırasında ortaya çıkan birtakım olumsuz yan etkileri önlediğini tespit ettiklerini belirterek, “ Gly-Gln'in morfin bağımlılığı ve morfine karşı gelişen toleransın azaltılması bakımından önemi ilk defa bu çalışmada ortaya konuldu. Bu çalışmamız 2005 yılında 'The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics' adlı dergide de yayınlandı” dedi.

Morfinin, özellikle kanser hastalarında, kuvvetli ağrı kesici özelliği nedeniyle uzun süreli kullanılan bir ilaç olduğunu vurgulayan Çavun, şöyle devam etti:

“Morfinle yapılan uzun süreli tedavilerin, solunum ve kan basıncı üzerinde olumsuz etkiler yaratmasının yanında eroinin bağımlılık yapması ve ağrı kesici etkisine karşı zamanla tolerans gelişmesi de yapılan tedavinin kısıtlanmasına veya kesilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle Gly-Gln ile yapılan bu çalışmalar, morfinin oluşturduğu olumsuz yan etkilerin önlenmesi ve aynı zamanda morfin bağımlılığının ve gelişen toleransın engellenmesi bakımından, özellikle kanserli hastalar gibi uzun süreli morfin kullanmak zorunda kalan kişiler için yeni tedavi stratejilerinin oluşturulmasına öncülük yapabilir.

Yaptığımız çalışmalarda vücudumuzda sentez edilebilen Gly-Gln adlı molekülün, morfinin ağrı kesici etkisini engellemeden morfine karşı gelişen toleransı geciktirdiğini ayrıca oluşan morfin bağımlılığını azalttığını tespit ettik.”

“SADECE MORFİN BAĞIMLILIĞINA KARŞI DEĞİL”

Çalışmalarının sadece morfin bağımlılığı ve toleransının azaltılması üzerine olmadığını anlatan Çavun, “Gly-Gln ile yürüttüğümüz ve bağımlılık yapıcı etkileri bulunan diğer ilaç ve maddeler üzerindeki etkilerini araştıran çalışmalarımız da devam ediyor. Çalışmalarımızla sadece morfin bağımlılığını değil nikotin, amfetamin, kokain gibi maddelerin bağımlılıklarını da azaltmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Hürriyet
morfin
bağımlılığına
karşı
türk
bilim
adamlarından
ilaç
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir