Medimagazin logo

Danıştay, Akdağ’ın koruma zırhını deldi

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar ile Yardımcısı Atalık ve Personel Genel Müdürü Yerlikaya haklarında soruşturma açılmasının önündeki engeller kalktı
Danıştay, Akdağ’ın koruma zırhını deldi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar ile Yardımcısı Atalık ve Personel Genel Müdürü Yerlikaya haklarında soruşturma açılmasının önündeki engeller kalktı

DANIŞTAY, müsteşar ve yardımcısı hakkında soruşturma izni vermeyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın koruma zırhını deldi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar ile yardımcısı Abdülkadir Atalık’ın ‘yargı kararlarını uygulamamak’; Bakanlık Personel Genel Müdürü Ali Yerlikaya’nın ise ‘personelin görev yapmasını engellemek için baskı ve tehditte bulunmak’ suçlarından haklarında soruşturma açılmasının önündeki tüm engeller kalktı. Danıştay Birinci Dairesi, bürokratlarına soruşturma açılması için izin vermeyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın kararını oybirliğiyle kaldırdı.

Gürbüz Yüksel isimli bürokratın lehindeki yargı kararını uygulamayan Ünüvar ile Yerlikaya, Yargıtay Başsavcılığı’na şikâyet edilmişti. Yargıtay Başsavcılığı, Memur Yargılaması Hakkındaki Yasa’daki engel nedeniyle bürokratlar hakkında doğrudan soruşturma açamamıştı. Sağlık Bakanı Akdağ, soruşturma açılmasına izin vermeyince, konu Danıştay’ın gündemine geldi.

İzin oybirliğiyle kaldırıldı

Yüksel’in itirazını değerlendiren Danıştay Birinci Dairesi, bürokratlarına soruşturma izni vermeyen Akdağ’ın kararını, ‘ilgililere isnat edilen eylemlerin, haklarında hazırlık soruşturması yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğu’ gerekçesiyle oybirliğiyle kaldırdı.

Dosyayı inceleyen Danıştay Birinci Dairesi, Necdet Ünüvar ve Abdülkadir Atalık hakkındaki soruşturma izni verilmesi gerektiğine dikkat çektiği kararında şu ifadelere yer verdi: “Düzenlenen rapor üzerine Bakan (Recep Akdağ) tarafından soruşturma izni verilmemesine karar verildiği açıkça anlaşılmıştır. Ayrıca, ilgililer hakkında bizzat Bakan tarafından ön inceleme yapılması ya da usulüne uygun olarak görevlendirilecek Başbakanlık başmüfettişlerine ön inceleme emri verilmesi gerekmektedir. Ön inceleme emri de bu emre dayalı olarak yapılmalı ve yetkili merci tarafından soruşturma izni verilmelidir.”

Yargıtay dava açmıştı

Sağlık Bakanı’nın soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararının kaldırılmasına karar veren Danıştay Birinci Dairesi, gereğinin yapılması için dosyayı Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a gönderdi.

Kararın bir örneği de itirazda bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaştırıldı. Müsteşar Ünüvar daha önce de yargı kararlarını uygulamaya direnmekle suçlanmıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Müsteşar Ünüvar hakkında üç yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı.

Tercüman
danıştay
akdağ&#8217
ın
koruma
zırhını
deldi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir