Medimagazin logo

Doğu ve Güneydoğu'ya gönderilen 736 doktordan 735’i geri döndü

SÖZLEŞMELİ doktor uygulamasının başlatılmasının ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya gönderilen doktorların tamamına yakınının istifa etmesi üzerine, sağlıkta ‘mecburi hizmet’ uygulaması yeniden getiriliyor
Doğu ve Güneydoğu'ya gönderilen 736 doktordan 735’i geri döndü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SÖZLEŞMELİ doktor uygulamasının başlatılmasının ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya gönderilen doktorların tamamına yakınının istifa etmesi üzerine, sağlıkta ‘mecburi hizmet’ uygulaması yeniden getiriliyor.

Hükümetin yaklaşık bir yıl önce başlattığı sözleşmeli personel uygulaması istenilen sonucu vermedi.

Sözleşmeli doktor uygulamasından sonra Doğu ve Güneydoğu’da doktor kalmadığı ortaya çıktı. 2004 yılında 736 uzman hekim atandı ancak 735’i istifa etti. Aynı yıl 700 pratisyen hekim atanırken tamamı görevinden ayrıldı.

Kamu kesiminde doktor kalmadı

İçler açısı bu tablo üzerine harekete geçen AKP, sözleşmeli personel uygulamasından vazgeçmeyi planlıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki akşam toplanan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında da konu gündeme geldi.

Sözleşmeli doktor uygulamasının ardından kamuda doktor kalmadığı belirtililirken 2004 yılında atananların neredeyse tamamının istifa ettiği ortaya çıktı. 2003 yılında ise bin 200 uzman hekim atanırken, 460’sı istifa etmişti. Aynı yıl bin 500 pratisyen hekim atanırken, bin 300’ü görevinden ayrıldı. Ortaya çıkan bu rakamlar üzerine AKP, mecburi hizmete geri getirmeyi gündemine aldı.

Toplantıda, doktorların sözleşmeli uygulamadan sonra kırsal yerlere gitmektense istifa etmeyi tercih ettiği konuşuldu. Son bir yılda kamuda büyük ölçüde doktor sıkıntısı yaşandığı ifade edilirken, tıp fakültelerinin sayısının fazlalığı eleştirilerinin de haksız olduğu kaydedildi. 237 özel hastanenin bulunduğu ancak 2005 yılı içerisinde bu sayının 310’a çıkacağı belirtilerek, 41 ilde daha özel hastanenin açılacağı kaydedildi. Doktorların özel hastaneleri tercih ettiği ifade edilerek, kamudaki doktor açığının bir an önce doldurulması gerektiği belirtildi.

Doktorların sözleşmeli personel uygulamasından sonra devlette kalmayı tercih etmediği belirlendi. Doktorların, kırsal yerlerde sözleşmeli çalışmaktansa özel hastanelere gitmeyi tercih ettiği tespit edildi.

HO Ttercüman
doğu
ve
güneydoğu'ya
gönderilen
736
doktordan
735&#8217
i
geri
döndü
Yorum (1)
FATMA SU
Sayın Hocam, olması gereken ve 2011 yılında OSYM ce ilan edilen anestezi yan dalı algolojinin bile açılmadığı ülkemizde pediatrik anestezi yan dalından bahsetmeniz belki haddim olmayarak bana çok manidar geldi. Eğitim hakkımız kimler tarafından kısıtlanıyor pek anlamlandıramıyoruz. Hala eski zihniyet. Cerrah tahakkümü altında anestezi uzmanları çalışıyor. Yan dal hakkımız bile yok. İyi de bizler nerede ve nasıl üst ihtisas göreceğiz. Bu kimin tekelinde?????
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir