Medimagazin logo

Yardıma ilk koşan Türk doktorlar oldu

Pakistanlı devlet bakanı bizi bu sözlerle karşılarken, felaketin üzerinden neredeyse iki ay geçmesine rağmen ülkenin yaraları henüz sarılabilmiş değil.
Yardıma ilk koşan Türk doktorlar oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Pakistanlı devlet bakanı bizi bu sözlerle karşılarken, felaketin üzerinden neredeyse iki ay geçmesine rağmen ülkenin yaraları henüz sarılabilmiş değil.

Pakistan'ı vuran 7.6 şiddetindeki depremden 50 gün sonra son durumu görmek için, Türkiye Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın organizasyonuyla İslamabad'a gidiyoruz. Burada görüştüğümüz Federal Devlet Bakanı Faysal Salih Hayat, söze Türkiye'nin verdiği maddi ve manevi desteğe övgüler yağdırarak başlıyor. "Sayabildiğimiz ölü sayısı 73 bin kişi" diyen Hayat, 247 bin evin yıkıldığını anlatarak, "İki gün sonra bölgeye gittiğimde ilk gördüğüm bir Türk doktor oldu" diyor. Başbakan Erdoğan'ın bölgeye gidişini de gururla anlatan Hayat, 58 yılda yaptıkları altyapının 58 saniye bile sürmeden yerle bir olduğunu söylüyor.

BİR NESİL YOK OLDU
Keşmir'in başkenti Muzafferabad ise depremden bir hafta sonraki haliyle duruyor. Evlerin 60 bini yıkılmış, 40 bini hasarlı. Resmi rakamlara göre 43 bin kişininöldüğü, 30 bin kişinin yaralandığı Muzafferabad'da bir nesil adeta yok olmuş. Depremden sonra bölgeye ilk ulaşan sivil toplum kuruluşu olan Pak-Türk Vakfı'nın çadır kentinde yaşlı bir kadın 7 çocuğunu birden depremde kaybettiğini anlatıyor. Hâlâ bölgede olan Bakan Hayat'ın sözünü ettiği Türk doktor Mehmet Sarı ise şimdiye kadar 7 bin 350 hastaya baktıklarını anlatıyor.

YANGINDA YARALANDILAR
Kızılay da 50 yataklı sahra hastanesi ile bölgede hizmet veriyor. 25 doktor ve hemşire den oluşan 100 kişilik ekip şimdiye kadar 10 bin 300 kişiyi tedavi etmiş. Ekip başkanı Mustafa Kaplan, kurdukları 2 fırında günde 6 bin ekmek ürettiklerini anlatarak, şimdiye kadar bin 500 çadır dağıttıklarını, 15 güne kadar da çadır sayısını 10 bineçıkaracaklarını anlatıyor. İlkyardımlar uzmanı Kamil Kurtul ise bölgede 650 bin çadıra ihtiyaç olduğunu ancak şimdiye kadar sadece 350 bin çadırın kurulabildiğini anlatarak, "Daha 300 bin çadıra ihtiyaç var. Bu kadar çadırın üretimi için ise 3 ay gerekiyor. Alternatif çözümler arıyoruz" diyor. Öte yandan Pakistan'daki depremin ardından yapılacak toplu konutların yerlerini tespit etmek amacıyla çalışmalar yapan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ekibinden üç Türk mühendis görev yaptıkları yerde çıkan yangında yaralandı. Ayrıca Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı, Kızılay ve diğer ilgili makamların işbirliğiyle doktorlar, sağlık uzmanları ve gerekli araç, gereç ve tıbbi cihazlarla donanımlı askeri bir ambulans uçağı dün akşam Pakistan'a gönderildi.

Sabah
yardıma
ilk
koşan
türk
doktorlar
oldu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir