Medimagazin logo

Türkiye, ilaca 9 katrilyon lira harcıyor; en çok antibiyotik kullanılıyor

Türkiye'de yapılan sağlık harcamalarının yüzde 40'ı ilaç tüketimine ayrılıyor. En çok kullanılan ilaç ise antibiyotik. Sağlıkta Umut Vakfı'nın (SUVAK) yaptığı araştırmaya göre sağlık harcamaları, her yıl artış göstermesine rağmen verimsiz kullanılıyor
Türkiye, ilaca 9 katrilyon lira harcıyor; en çok antibiyotik kullanılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye'de yapılan sağlık harcamalarının yüzde 40'ı ilaç tüketimine ayrılıyor. En çok kullanılan ilaç ise antibiyotik. Sağlıkta Umut Vakfı'nın (SUVAK) yaptığı araştırmaya göre sağlık harcamaları, her yıl artış göstermesine rağmen verimsiz kullanılıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, ilaç tüketimine 9 katrilyon lira harcandığını belirterek, “İlaç tüketim profilimiz son derece negatif. Birinci sırada antibiyotik tüketiyoruz. Maliyetinin fazla olması bir tarafa toplum sağlığı açısından son derece çarpık bir tablo bu.” dedi.

SUVAK tarafından yürütülen “Türkiye'de Sağlık Harcamaları ve İlaç Finansman Politikası” başlıklı araştırmanın sonuçları düzenlenen bir toplantı ile açıklandı. Ankara Hilton Otel'deki toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye'deki ilaç pazarının 7 milyar dolar olduğunu belirterek, “Sağlıkta ilaç harcaması yüzde 40 civarında. Tedavi edici hizmetlere daha fazla kaynak ayırmamız gerekirken ilaç harcaması çok yüksekte. Bunu makul bir seviyeye çekmemiz lazım. En önemlisi, ilaç tüketim profilimiz son derece negatif.” diye konuştu.


Başesgioğlu, Türkiye'de ilk sırada antibiyotik, daha sonra da en ağır ağrı kesicilerin tüketildiğini ifade ederek çarpık ilaç kullanım tablosunun sorgulanması gerektiğine dikkat çekti.

Hastanın sağlığına yönelik olmayan, birtakım arızi sebeplerle gider artırıcı harcamalara hükümet olarak karşı olduklarını kaydeden Bakan, şöyle devam etti: “Belki de en son sırada kullanmamız gereken, tabiri caizse mermideki son kurşun olan antibiyotiği 1. sırada tüketmenin sorgulamasını yapmak durumundayız. Bu, sağlıklı bir tablo değil. Tüketim profilini değiştirmek zorundayız.” Başesgioğlu, SSK'lıların artık 20 bine yakın eczaneden ilaçlarını alabildiğini ifade etti. Mehmet Baki, Ankara


Zaman
türkiye
ilaca
9
katrilyon
lira
harcıyor
en
çok
antibiyotik
kullanılıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir