Medimagazin logo

4 milyar dolarlık hastane projesine yabancı ilgisi

Sağlık Bakanlığı, bütçe imkanları içinde gerçekleştiremediği devlet yatırımlarını özel sektör aracılığıyla yapacak. Hastane ve bina eksikliğini gidermek amacıyla Avrupa’da sıkça kullanılan modelin Türkiye’de de uygulanması için hazırlıklar tamamlandı
4 milyar dolarlık hastane projesine yabancı ilgisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, bütçe imkanları içinde gerçekleştiremediği devlet yatırımlarını özel sektör aracılığıyla yapacak. Hastane ve bina eksikliğini gidermek amacıyla Avrupa’da sıkça kullanılan modelin Türkiye’de de uygulanması için hazırlıklar tamamlandı. Bakanlık, Temmuz 2005’te ‘hastane’ kiralama imkanı sağladı.

Yeni modele göre özel sektör, tespit edilen devlet arsaları üzerine içinde otel, kafeterya, banka ve alışveriş merkezi bulunan ‘hastane kampüsü’ inşa edecek. Yaklaşık 4 milyar dolarlık proje tamamlandığında Sağlık Bakanlığı buraları 49 yıllığına kiralayacak.


Sistemin Avrupa’da başarı ile uygulandığına dikkat çeken yetkililer, “Önceden kamu arazileri kiraya verilirdi. Talip olana arsayı vereceğiz; ama üzerine yapılan binayı da kiralayacağız. Bu sayede sıkıntısı çekilen yeni hastanelere kavuşmuş olacağız.” değerlendirmesinde bulunuyor.

İngiltere, İspanya, Almanya ve Amerika kökenli şirketler, projeleri yapabileceklerine dair bakanlığa teklif sundu. Kuveyt ve Dubai’den de teklifler var.

Sağlık Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı proje Avrupa’da ‘kamu-özel ortaklığı’ modeliyle yapılıyor. Proje öncelikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da hayata geçirilecek. Söz konusu 4 ildeki ‘hastane kampüsü’nün 2 milyar dolara mal olması bekleniyor. Bu arada aynı model ile 20 şehirde de toplam 2 milyar dolarlık yatırımla ‘bölge hastaneleri’ yaptırılması öngörülüyor.

Modern cihazlarla donatılacak bölge hastaneleri, çevrelerindeki diğer hastanelerin bir üstü konumunda olacak. Hasta nakilleri önce bu hastanelere gerçekleştirilecek. Bakanlık, böylece İstanbul veya Ankara’ya hasta akınının da önüne geçmeyi hedefliyor.

Sağlık Bakanlığı, 2003-2005 yılları arasında 88 hastane, 33 ek bina, 6 sağlık merkezi, 162 sağlık ocağı ve 16 sağlık evinin yatırımını tamamladı. Bakanlık 2003’te Türkiye’de ilk defa sağlık envanteri çalışması yaptı. Bakanlığa bağlı bütün kurum ve kuruluşlar üzerinde yapılan çalışmada, 81 ildeki sağlık tesislerinin profili çıkarıldı. Alınan veriler doğrultusunda gereksiz bulunan 395 yatırım iptal edilerek 300 milyon YTL tasarruf sağlandı. Ancak alınan tedbirlere rağmen yeni yatırım ihtiyacına bütçe imkanları fırsat vermeyince, ‘hastane kiralanmasına imkan tanıyan’ yasal düzenleme yapıldı. Düzenlemenin ardından harekete geçen bakanlık, “Kamu Özel Sektör Ortaklığı Yatırım Modeli” projesini hazırladı. Projeyle şirketlere hastane yapıp devlete kiralama imkanı getirildi. Model, yatırımcıya verilen araziye sözleşme koşullarına uygun biçimde teknik donanıma sahip hastane binası yapılmasını öngörüyor.


Şartlara uygun biçimde bitirilen binaları Sağlık Bakanlığı 49 yıllığına kadar kiralayacak. Özel sektör eliyle yapılacak tam teşekküllü hastaneleri, Sağlık Bakanlığı devlet hastanesi olarak işletecek. Kira ise hastanenin döner sermaye gelirinden ödenecek. Yatırımcılar devletten alacakları araziyi farklı bir amaçla kullanamayacak, Maliye ve Sağlık bakanlıklarından izin almadan başkasına devredemeyecek. Tüm hastaneler Yüksek Planlama Kurulu kararı ve Sağlık Bakanlığı’nın onayıyla yapılacak. Bu yıl içinde başlanacak projeyi alan şirket en geç 36 ay içinde yatırımını tamamlayacak.

Proje, hasta turizmine kapı açacak

Uygulamaya başlanılması için Bakanlar Kurulu kararı taslağının hazırlandığını ifade eden yetkililer, birçok yabancı yatırımcının proje ile yakından ilgilendiği bilgisini veriyor. Devlete kiralamak için hastane yapmak isteyen yabancı şirketler arasında İngiltere, İspanya, Almanya ve ABD’liler ön sırada geliyor. Ayrıca İstanbul’daki gayrimenkul yatırımı ile gündeme gelen Kuveyt ve Dubaili şirketler de model ile yakından ilgileniyor. Dubai Prensi El Maktum’un holdinginden çok ciddi teklifler geldiğini açıklayan yetkililer, talipli şirketler ile ön görüşme yapıldığını dile getirdiler. İngiltere de büyükelçilik vasıtasıyla söz konusu yatırımlarda aktif rol almak için devreye girdi.

Projeye yabancı ilgisini, “Ülkemizde sağlık hizmeti Avrupa Birliği ülkelerine göre çok ucuz.” sözleriyle açıklayan aynı yetkili, bu sayede gelişmiş ülkelere yönelik ‘hasta turizmi’nde de önemli avantaj elde edileceğini, Avrupalı sigorta şirketlerinin Türkiye’yi tercih edeceklerini vurguladı. Türkiye, hastane ve yatak sayısı bakımından OECD ülkeleri arasında son sırada yer alıyor. Proje çerçevesinde yapılacak hastaneler ve dağılımı şu şekilde: “İstanbul (1 sağlık kampüsü, 2 bölge hastanesi), Ankara (sağlık kampüsü), İzmir (sağlık kampüsü), Balıkesir, Manisa, Antalya (sağlık kampüsü), Eskişehir, Bursa, Kocaeli, Konya, Mersin, Adana, Kayseri, Samsun, Sivas, Trabzon, Erzurum, Elazığ, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Van.”

Yeni yapılan hastane tasarımlarının dünya ölçeğinde, modern ve hastalara en güzel hizmet verecek koşullarda olmasını isteyen bakanlık, bunun için tasarım yarışması düzenleyecek. Yatırımı gerçekleştirecek özel sektör jüri tarafından seçilen projeyi inşa edecek. En güzel tasarıma ödül verilecek.


Zaman
4
milyar
dolarlık
hastane
projesine
yabancı
ilgisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir