Medimagazin logo

Türk profesör tüm dünyada üniversitelerin paylaşamadığı bilim adamı oldu

ABD'de çalışmalarını sürdüren Türk bilim adamı Prof. Dr. Bahri Karaçay, tüm dünyada üniversitelerin paylaşamadığı bilim adamı oldu.
Türk profesör tüm dünyada üniversitelerin paylaşamadığı bilim adamı oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ABD'de çalışmalarını sürdüren Türk bilim adamı Prof. Dr. Bahri Karaçay, tüm dünyada üniversitelerin paylaşamadığı bilim adamı oldu.


Prof. Dr. Bahri Karaçay, tatil için 16 yıl aradan sonra geldiği Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim üyeleri ve öğrencilere kendi çalışmaları, tıbbın geleceği ve gen haritasıyla şekillenen tıp, moleküler tıp uygulamaları konusunda bir konferans verdi.


Yoğun ilgi gören konferans öncesinde İHA'ya değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Karaçay, genetik dalında yaptığı araştırmaları ve gen tedavisi uygulamaları hakkında bilgiler verdi.


ABD Aowa Üniversitesi'nde özellikle çocuklarda görülen ve neuroblastoma adı verilen sinir sistemi tümörü üzerinde araştırmalar yapan Prof. Dr. Karaçay, "Amacım, şu anda tedavisi olmayan bu tümör için tedavi geliştirmek. Gen tedavisiyle yaptığımız çalışmayı ABD'de hayvanlar üzerinde denedik ve son derece olumlu sonuçlar aldık. Şuan yaygın olarak kullanılmayan gen tedavisiyle ilgili yaptığımız çalışmalar dünya üniversiteleri arasında da büyük bir ilgiyle karşılandı" dedi.


Prof. Dr. Karaçay, ABD'de, hamilelik sırasında alkol kullanımının bebeğin beynindeki etkileriyle LCMV adı verilen virüsün yine hamilelik sırasında anneye ve ondan da yavruya geçmesi durumunda beyinde meydana getirdiği tahribatları belirlemeye yönelik laboratuar çalışmalarının devam ettiğini hatırlattı.


Prof. Dr. Karaçay, "Amacımız, kansere tedavi geliştirmek. Beyin tümöründe geliştirdiğimiz gen tedavi uygulamasını ABD'de prostat kanseri vakalarında da uygulamaya başladık. Gen tedavisiyle şu anda sınırlı sayıda hastada uygulama yapıyoruz. Seçilen hastalarda olumlu gelişme sağlandığı takdirde genel hastalara da bu tedavi açılabilecek" şeklinde konuştu.


Türkiye'de gen tedavisi konusunda çalışmaların çok kısıtlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karaçay, "Türkiye'de araştırmalar için ayrılan kaynaklar çok yeterli değil. Laboratuar yoğunluğu çok fazla. ABD'de yalnızca muayene eden doktorlar başka, araştırma yapanlar ise başka. Bunun için araştırmaya orada daha yoğunlaşma imkanı sağlanabiliyor" dedi.


Prof. Dr. Karaçay, 21. yüzyılın genetik çalışmaları sonuçlarının günlük yaşantımıza tamamıyla yansıyacağı bir yüzyıl olacağını da sözlerine ekledi.

İHA
türk
profesör
tüm
dünyada
üniversitelerin
paylaşamadığı
bilim
adamı
oldu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir