Medimagazin logo

Sağlıkta yolsuzluğa karşı İngiltere modeli

İngiltere'nin tıkanma noktasına gelen sağlık sistemini akıllı bilgisayar yazılımları sayesinde çözen bilişim şirketi Novell, burada edindiği tecrübeyi Türkiye'ye aktarmaya hazırlanıyor
Sağlıkta yolsuzluğa karşı İngiltere modeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İngiltere'nin tıkanma noktasına gelen sağlık sistemini akıllı bilgisayar yazılımları sayesinde çözen bilişim şirketi Novell, burada edindiği tecrübeyi Türkiye'ye aktarmaya hazırlanıyor.

İngiltere'ye 75 milyon Euro tasarruf sağlayacak sistemi yakın takibe aldıklarını belirten Novell Türkiye Ülke Müdürü Gamze Aydın, "Sistemin Türkiye'de nasıl uygulanabileceğini araştırıyoruz." diyor.

İngiltere Sağlık Bakanlığı ile 39 milyon dolarlık bir anlaşma imzalayan Novell'in sistemi atıl durumdaki sağlık hizmetlerinin tüm altyapısını kullanılabilir hale getirmeyi amaçlıyor. 600 bin iş istasyonunun dahil edileceği çalışma sayesinde bakanlığın giderlerinin de önemli oranda azalacağı belirtiliyor. 100 binin üzerinde doktor, 380 bin hemşire ve 50 bin sağlık görevlisini ortak bir bilişim altyapısında bir araya getirecek olan proje, 50 milyondan fazla kişinin aldığı sağlık hizmetinin kalitesini yükseltecek ve sistemi hem daha rahat hem de aksamadan işleyen bir konuma taşıyacak. Mevcut sorunların aşılabilmesi için sistemin bilişim altyapısının yeniden oluşturulması gerektiğini vurgulayan Aydın, proje sayesinde on milyonlarca kişinin aldığı sağlık hizmetinde önemli bir iyileşme görüleceğini kaydediyor. Zamanlama ve uzak noktalar arasındaki bilgi paylaşımının daha etkin bir hale getirileceğini ve hasta geçmişlerinin sistemli bir şekilde takip edilmesinin mümkün olacağını belirten Aydın, bütün işlerin hızlanacağını söylüyor. Aydın’a göre, sağlık çalışanları, ihtiyaç duydukları bilgiye ihtiyaç duydukları noktadan anında ulaşabilecek.

Türkiye'nin ilk hastane bilgisayar yazılımını hazırlayan Fatih Sultan Mehmet Hastanesi Başhekimi Opr. Kemal Memişoğlu da teknoloji sayesinde hastanenin 1,5 milyon YTL kâra geçmesini sağladı. Hastane giriş çıkışlarını kontrol altına alan Başhekim, artık günde kaç enjektör kullanıldığını, kaç ameliyat yapıldığını, kaç hastanın muayene edildiğini bildiğini söylüyor.


Zaman
sağlıkta
yolsuzluğa
karşı
i̇ngiltere
modeli
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir