Medimagazin logo

Tabip odaları "ithal hekim"e ne diyor?

Tabip odalarının, ´ithal doktor´a tepkisi sürüyor: Türk ile yabancı doktorlar arasında tam eşitlik sağlanmazsa sağlık sistemi yok olur
Tabip odaları "ithal hekim"e ne diyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Tabip odalarının, ´ithal doktor´a tepkisi sürüyor: Türk ile yabancı doktorlar arasında tam eşitlik sağlanmazsa sağlık sistemi yok olur


Sağlık Bakanlığı´nın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan doktorların Türkiye´de çalışmasını sağlamak üzere üstünde çalıştığı sağlık kanunu tasarısı taslağıyla ilgili tartışma büyüyor. Söz konusu çalışmaya en çok tepki de tabip odalarından geliyor. İşte tepkiler:

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy:
Doktor ithaline karşıyız. Sağlık Bakanlığı Türkiye´de 50 bin doktor açığı olduğunu öne sürüyor. Bu doğru değil. Türkiye´de 100 bine yakın hekim var. Her yıl tıp fakültelerinden 5 bine yakın öğrenci mezun oluyor. Çoğu istihdam edilmiyor. Dışarından hekim çalıştırılması için mevcut bilimsel barajlar var. Barajı aşan gelir hizmet verir, ama niyet Doğu ülkelerinden mezun, standardı belirsiz doktor getirmekse bu hiçbir şeyi çözmez. Amaçları hekim enflasyonu yaratarak özel alana ucuz işgücü sağlamak.


´Biz de ithal başbakan istiyoruz´
Kocaeli Tabip Odası Başkanı Dr. Işık Elgün:
Biz de adalete, Danıştay kararlarına saygı gösteren başbakan ithal etmek istiyoruz. Türkiye´de hekim eksiği yok. Adaletsiz bir dağılım söz konusu. Adil bir maaş, emeklilik, lojman hizmeti sağlandığı sürece bütün hekimler Doğu´ya gider.


Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Gököz:
İddia edildiği gibi hekim eksiği yok, adaletsiz bir dağılım var. Hekim, özlük hakları iyileştirilerek kamuda çalışması için özendirilmiyor, ya zorla açığın bulunduğu bölgelere gönderiliyor ya da düşük ücretle mesleğini icra etmesi isteniyor. Böylece hekimler, özel sağlık kuruluşlarına kayıyor. Özel sağlık siteleri kurup, yabancı hekimleri istihdam etmek eşitliğe aykırı.


Adana Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu:
İktidar, sağlık kentleri kurup, çoğu şehir merkezinde olan kamu sağlık kurumlarının arsalarını satmak istiyor.


Gümüşhane, Erzurum, Kars, Ardahan, Bayburt Bölge Tabip Odası Başkanı Murat Karaşen:
Diploma denklik meselesi çözülmeli, dil problemi olmamalı. Türk hekimlerin özlük haklarında negatif bir etki yaratmayacağı gibi, görev süreleri dolan ithal doktorun başka illere tayini mümkün olmamalı. Türk doktorların gelmek istemediği Doğu´ya yabancılar verilirse uygulama olabilir.


Van Tabip Odası Başkanı Özkan Ünül:
Nitelikli doktorlar kesinlikle Doğu ve Güneydoğu´ya gelmez. İşlevsel olmayacak ve uygulanamayacak. Üçüncü Dünya ülkelerinden gelecek olan doktorlar bizim sağlık sistemimiz içinde sıkıntı doğurabilir. Bu ülkeler için bir baraj konulmalı ve sınava tutulmalı. Cazip şartlar olunca doktorlar bölgeye geliyor.


Diyarbakır Tabip Odası Başkanı İlhan Diken:
Türkiye´de hekim sıkıntısı yok, adaletsiz dağılım var.


Antalya Tabip Odası Başkanı Naci İşoğlu:
Sağlıkta dönüşüm programının iflası olur. Sağlığı da ülke gerçeklerine uygun olmayan ithal programlarla yönetmeye çalışanlar, sorunları da ithal doktorlarla çözeceklerini iddia ediyor. Bu karar Türkiye´nin kamu hastanelerini yok eder.


Sivas-Erzincan-Yozgat Tabipler Odası Başkanı Şahin Yıldırım:
Sağlık sistemi çöker. Bu, binlerce sağlık personeline karşı yapılmış bir hakaret. İzin vermeyeceğiz.


Trabzon Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Ömeroğlu:
Bence Başbakan sürçülisan etmiştir. Türkiye sağlık sisteminde üst düzeyde bir ülke. İthal doktora gerek yok.


Bursa Tabip Odası Başkanı Murat Ünal:
Türk hekimi kadar özverilisi yok. Bu, eşitliğe aykırı.

Radikal
tabip
odaları
"ithal
hekim"e
ne
diyor?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir