Medimagazin logo

Sağlık Bakanı ilaç istedi

ÖLÜMCÜL kuş gribinin koruyucu aşısı bulunmuyor. İlk 48 saat için Tamiflu adlı ilaç etkili olabiliyor. Pek çok gelişmiş ülkede, muhtemel salgına karşı Tamiflu stoklanıyor. Sağlık Bakanlığı da bu ilaçtan istedi
Sağlık Bakanı ilaç istedi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ÖLÜMCÜL kuş gribinin koruyucu aşısı bulunmuyor. İlk 48 saat için Tamiflu adlı ilaç etkili olabiliyor. Pek çok gelişmiş ülkede, muhtemel salgına karşı Tamiflu stoklanıyor. Sağlık Bakanlığı da bu ilaçtan istedi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, bu ilaçtan Türkiye’de 500 bin kutu bulunmasını amaçladıklarını, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ilk etapta 300 bin kutunun kısa sürede sağlanması için ilgili firma Roche’a yazı yazdığını bildirdi.

Kuş gribinin salgına yol açması halinde gerekli ilaç stokunun bulunduğunu savunan Buzgan, eczanelerdeki 60 bin kuş gribinden koruyucu özelliği bulunan antiviral ilacın, halkın stok yapması nedeniyle tükendiğini bildirdi.

Buzgan, Manyas’taki çiftliklerde çalışan 8 kişi için ilaç tedavisi başlatıldığını da kaydetti.


Ekonomi zarar görecek

Uzmanlara göre virüsün öldürücü olduğunun ortaya çıkmasından ekonomi zarar görecek. Muhtemelen turizm, ihracat ve iç piyasada daralmalar ortaya çıkacak. Sektör temsilcilerine göre H5N1, Türk

ekonomisinde şu olumsuz gelişmelere neden olabilir:

Turizme olumsuz yansıyabilir. Hastalık korkusuyla Türkiye’ye gelen turist sayısında azalma olabilir.

Türkiye yılda 30 bin ton kümes hayvanı ihraç ediyor. İhracat sıfıra inebilir.

İç piyasadaki hacmi 2.5 milyar doları bulan kümes hayvanları sektörü büyük bir darbe yiyebilir. Beyaz et ve yumurta satışları düşebilir. 2001 krizine Mudurnu ve Köy Tur’u kurban veren sektör, kuş gribi nedeniyle yeni kurbanlar verebilir.

Balıkesir’de aşıya hücum

AB’nin virüsün H5N1 olduğunu açıklamasının ardından hastalığın görüldüğü Balıkesir’in Kazıksa Beldesi’nde panik havası yaşandı. Kazıksalılar eczanelere koşarak girip aşı yaptırmak için kuyruğa girdi. Eczacılar, son günlerde grip aşısı olmak isteyenlerin sayısında artış olduğunu ancak AB’nin dünkü açıklamasından sonra başvurularda patlama olduğunu söylediler.

Akşam
sağlık
bakanı
ilaç
istedi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir