Medimagazin logo

Türk profesör Yunan çocuğu ameliyat etti

Prof. Ender Pehlivanoğlu, yabancı maddeler yuttukları için yemek boruları hasar gören çocukları için geliştirdiği tedaviyi, özel bir projeyle artık Yunan çocuklarına da uyguluyor.
Türk profesör Yunan çocuğu ameliyat etti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Prof. Ender Pehlivanoğlu, yabancı maddeler yuttukları için yemek boruları hasar gören çocukları için geliştirdiği tedaviyi, özel bir projeyle artık Yunan çocuklarına da uyguluyor.


Meyve suyu zannettikleri; tuzruhu, çamaşır suyu, çengelli iğne gibi maddeleri yutarak minicik yaşlarında su ve mamayla beslenmeye mahkum kalan çocuklar için, Türk ve Yunanlı bilim adamları 'anneler ağlamasın' sloganıyla işbirliği yapma kararı aldı. Küçük bir dikkatsizlik sonucu yemek boruları çok ağır hasar gören, bu nedenle de hayatları tehlikeye giren çocuklar için yürütülen projenin Türk uzmanı Marmara Üniversitesi Çocuk Sindirim Karaciğer ve Beslenme Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Profesör Ender Pehlivanoğlu, geliştirdiği tedavi yöntemini anlatmak üzere Yunanistan'a özel olarak davet edildi.


İSTEDİKLERİ HER ŞEYİ YİYORLAR
Geçtiğimiz hafta Yunanistan'ın en büyük üniversitelerinden Aristo Üniversitesi'de 250 hekime seslenen Pehlivanoğlu, bugüne kadar yetişkinlerde uygulanan yapay yemek borusu yöntemini minik çocukların hassas bedenlerine tatbik ederek yeniden sağlıklarına kavuşmalarını sağladı. Pek çok Türk çocuğun hayatını kurtaran Pehlivanoğlu sayesinde, tedavi öncesinde yalnızca suyla beslenmek zorunda kalan çocuklar artık istediklerini yiyip içebiliyorlar. Prof. Dr. Pehlivanoğlu'nun aynı üniversitede 15 Yunan çocuğun tedavisine de katıldı. Tedavisi yapılan çocuklardan biri, henüz 5 yaşında bir Yunanlı çocuktu. İki yıl önce içtiği çamaşır suyu tüm yemek borusunun yanmasına neden olan ve yalnızca sıvı ile beslenen bu minik kızı, Prof. Dr. Pehlivanoğlu endoskopik girimde bulundu. Tedavisi daha sonra Yunanlı hekimlerle sürdürülecek olan minik Yunanlı kızın pek yakında sağlığına tamamen kavuşması bekleniyor. Şu anda henüz yalnızca meyve püresi yiyebiliyor ancak pizza ve hamburger yemek için gün sayıyor.

'ANNELER AĞLAMASIN ARTIK' Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, Yunanlı meslektaşı Prof. Sanda Arvanitakis'le beraber Türk ve Yunanlı annelere seslenmeyi de ihmale etmiyor. "Ege Denizi'nin iki yakasının iki hekimi olarak, her iki ulus arasında ayrım göstermeden çocuk ve annelere yardım kararı aldık" diyen ünlü doktor sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Hastaları beraber tedavi etmeye çalışacağız. Yunan annelerden benim dileğim çocuklarını açıkta bulunan markasız temizlik ve kimyasal maddelerden korumak oldu. Prof. Arvanitakis de Türk annelerine aynı mesajı gönderiyor. Türk ve Yunan annelerin ağlamamalarını temenni ediyoruz."

Sabah
türk
profesör
yunan
çocuğu
ameliyat
etti
Yorum (1)
ADNAN YÜCE
Değerli Özcengiz, 12 Eylül'de nöbetçi olan bu meslektaşınızı çok gerilere götüren güzel yazı için teşekkürler...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir