Medimagazin logo

Eczacılar sorunlarına çözüm istiyor

Bursa Eczacılar Odası, 10 Şubat 2005 tarihinde başlayan SSK hak sahiplerinin ilaçlarını serbest eczanelerden karşılaması projesinin sorunlarla yürütülmeye çalışıldığını söyledi
Eczacılar sorunlarına çözüm istiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Bursa Eczacılar Odası, 10 Şubat 2005 tarihinde başlayan SSK hak sahiplerinin ilaçlarını serbest eczanelerden karşılaması projesinin sorunlarla yürütülmeye çalışıldığını söyledi.

Bursa Eczacılar Odası'ndan yapılan açıklamaya göre, eczacı iskontosu yüzde 2,5'tan yüzde 3,5'a yükseltildi. İlaç sanayicilerinin kamuya yapması gereken yüzde 4 ve yüzde 11 kamu iskontolarının sorumluluğu eczacıların omuzlarına yüklendi. Eczacıların en büyük sorunlarından biri olan geri ödeme sorunu güvence altına alınmadı. Reçete kontrol hızı reçete üretim hızının yarısı kadar ve personel ile teknik altyapı yetersiz. İlaç uygulama talimatları ve mevzuat her gün değişmekte, belirsiz, yetersiz ve hastanın ilaca erişimini engelleyen sistem kaos yaratıyor.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Eczacının hem emeği hem de sermayesi kullanılmakta, sömürülmektedir. Devletin ilaç harcamalarında tasarruf sağlamak için vatandaşın sağlığını hiçe sayan uygulamalara eczacıları alet etmesi sağlık emekçisi olan bizleri rahatsız etmektedir. Genel Sağlık Sigortası ile de sağlıkta özelleştirme yolu iyiden iyiye açılmaya çalışılmaktadır. Sosyal Güvenlik Yasa tasarısı da tüm bu gelişmelere eklendiğinde ülke vatandaşları uluslararası şirketlerin sömürüsüne terk edilmektedir. Tüm bu sorunlar yetmezmiş gibi eczaneler üzerinden kaynak yaratmayı amaç edinmiş bir mantıkla eczacıların kamuya yaptığı iskontolar pazarlık konusu yapılmaya çalışılmaktadır. Ucu açık iskonto diye bir garabet icat edilmiş, daha sonra eczacıları sınıflara ve kamplara bölecek tehlikeli sonuçlara neden olacak kademeli iskonto sistemi dayatılmaya çalışılmıştır. Bu süreçte meslek örgütümüzün eczacı tabanının beklentilerine duyarlı olmasını ve sorunlara sahip çıkmasını isteyen biz eczacılar; dayatılan ağırlaştırılmış ve kabul edilemez yeni koşulları kabul etmeyeceğimizi, bizleri yok olma noktasına getiren tüm sorunlar çözülmediği takdirde ülke insanının ilaca ulaşmasında sorun yaşanacağını bildiririz."


AA
eczacılar
sorunlarına
çözüm
istiyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir