Medimagazin logo

Gazi rektörü, dekanların yetkilerine el koydu

Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç, eski rektör Rıza Ayhan döneminde göreve gelen 4 fakülte dekanının yetkilerine el koydu
Gazi rektörü, dekanların yetkilerine el koydu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç, eski rektör Rıza Ayhan döneminde göreve gelen 4 fakülte dekanının yetkilerine el koydu.

Rektör Yamaç, üniversiteye bağlı 22 fakülte arasından Fen Edebiyat, Teknik Eğitim, Mesleki Eğitim ile Ticaret Turizm Eğitim fakülteleri dekanlarının ‘ita amirliği mali denetim’ yetkilerini aldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Burhan Aykaç’ın yargı kararıyla 22 Haziran’da görevine dönmesinden iki gün sonra Yamaç’ın 4 fakülte dekanının mali yetkilerine el koyduğu ortaya çıktı. Mesleki Eğitim Fakültesi Dekanı Eyüp Bedir, rektörün uygulamasının onur kırıcı olduğunu ve misilleme anlamı taşıdığını söyledi.

Gazi Üniversitesi’nde yönetim krizi büyüyor. Rektör Yamaç, Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duran Altıparmak, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Cemil Yıldız, Mesleki Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Bedir ile Ticaret Turizm Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mithat Üner’in mali yetkilerine el koydu. Yükseköğretim Kanunu’na göre üniversitelerde ita amirliği mali denetim yetkisi rektöre ait. Ancak bütün üniversitelerde Yükseköğretim Kanunu çerçevesinde, bu yetki uygun görülen ölçüde gerektiğinde yardımcılara, dekanlara, enstitü ve yüksekokul müdürlerine devredilebiliyor. İta amirliği yetkisi, rektörlüğe gelen bütçeden fakültelere ayrılan bütçeyi harcama yetkisini dekanlara veriyor. Yetkileri alınan dekanlar, rektörün siyasi davrandığını, eski rektör Ayhan döneminde göreve gelmelerinden dolayı böyle bir uygulamaya maruz kaldıklarını vurguluyor.

Mesleki Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Bedir, yurtdışında olduğu bir dönemde, rektörün bir yazıyla ita amirliği yetkisini aldığını öğrenmiş. Bedir, “4 dekan hakkında zerre kadar ne Sayıştay, ne Maliye Bakanlığı ne de rektörlükten uyarı ya da soruşturma gelmemiş olmasına rağmen yetkilerimiz alındı.” diye konuştu. Gazi Üniversitesi’nde 10 yıldır aktif idarecilik yaptığını kaydeden Bedir, üniversite genel sekreterliği, dekanlık, sosyal bilimler enstitüsü müdür yardımcılığı ve yüksekokul müdürlüğü görevlerini başarıyla yürüttüğünü, ancak rektör Yamaç döneminde ilk defa böyle bir olayla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Bedir şunları söyledi: “Bu dekanların ortak özelliği hepsinin Rıza Ayhan döneminin dekanları olması. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan Aykaç’ın mahkeme kararıyla yeniden dekanlığa atandığı aynı gün Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yadigar İzmirli görevden alındı, 4 dekanın ita amirliğine el konuldu. Misilleme olduğunu düşünüyorum.”

Rektör Yamaç’ın herhangi bir soruşturma ve incelemeye dayanmadan bu kararı almasının kendisi için onur kırıcı olduğunu belirten Bedir, üniversite yönetim kurulu toplantısında mücadelesini yapacağını dile getirdi. Bedir şunları ifade etti: “10 yıl eşimi, çocuklarımı ihmal ettim, ama üniversitemi ihmal etmedim. 1995’ten bu yana eski rektörler Enver Hasanoğlu ve Rıza Ayhan’la görev yaptım, YÖK’te, Hacettepe Üniversitesi’nde görev yaptım. Üniversite tarihinde bir rektörün, dekanlarının bir kısmının ita amirliğini üzerine almasının örneğini görmedim Türkiye’de.”

İta yetkisinin ellerinden alınmasının kendilerini şaibe altında bıraktığını söyleyen Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duran Altıparmak şu görüşleri dile getirdi: “Önyargılı bir yaklaşım içinde rektörlük. Niçin 4 dekanlığa bu yapıldı, problem ne söylenmiyor. 2547 sayılı kanun rektöre yetkiyi veriyor. Ancak, Türkiye’nin her üniversitesinde işlerin yürümesi için bu yetkileri dekanlıklar kullanıyor. Acaba bu dekanlarda problem mi vardı düşüncesi öğretim üyelerini şüpheye sevk ediyor. Herkesten alınmış olsa anlarım ama 4 fakülte hedef alınmış. Gazi Üniversitesi ve diğer üniversitelerde olmamış bir olay. Umarım YÖK bu keyfi davranışları düzeltir.” Rektör Danışmanı ve Basın Sözcüsü Doç. Dr. Nazife Güngör, ita yetkisinin rektöre ait olduğunu, istemesi halinde dekanlara devrettiğini vurguladı. 22 fakülte arasında 4 dekanın ita yetkisinin alınmasının bir anlamı olmadığını ifade eden Güngör, yetkilerin alınmasının yargı kararıyla dekanlığa dönen İİBF Dekanı’na misilleme anlamı taşımadığını söyledi. Güngör, “Yetkilerin alınmasının Dekan Aykaç’ın göreve dönmesiyle aynı zamana denk gelmesi tesadüf. Öyle olsa Aykaç’ın da yetkileri elinden alınırdı.” dedi.


Makam odası krizine de yol açmıştı

Zaman, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ndeki makam odası krizini 20 Ağustos 2005 tarihli nüshasında okuyucularına duyurmuştu. Haberde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in seçimlerde en yüksek oyu alan Gazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan’ın yerine atadığı rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç’ın, 50 yıllık makam odasını yargı kararıyla dekanlığa dönen Prof. Dr. Burhan Aykaç’a vermediği belirtilmişti


Zaman
gazi
rektörü
dekanların
yetkilerine
el
koydu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir