Medimagazin logo

Asgari ücret tarifesi yerine "Rehber fiyat"

TTB Yasası TBMM genel Kurulu'nda görüşülmeye devam ediliyor. TTB Yasaı'ndaki en büyük eleştirilerden biri asgari ücret tarifesinin, Bütçe Uygulama Talimatı'na endekslenmesi idi
Asgari ücret tarifesi yerine "Rehber fiyat"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
TTB Yasası TBMM genel Kurulu'nda görüşülmeye devam ediliyor. TTB Yasaı'ndaki en büyük eleştirilerden biri asgari ücret tarifesinin, Bütçe Uygulama Talimatı'na endekslenmesi idi. Görüşmeler sırasında TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Cevdet Erdöl bu konuda TTB'nin "Rehber fiyat" belirlemesine ilişkin bir değişikliğin sözkonusu olduğunu belirtti.
Erdöl şöyle konuştu:

Çerçeve 4 üncü maddeyi ve belki de hekimler arasında en çok tenkit edilen maddeyi arz edeceğim. Burada ise, Türk Tabipler Birliği'nin belirlemiş olduğu asgarî ücret fiyatlarının, maalesef, bütçe uygulama talimatında belirlenen fiyatlardan çok çok farklı olduğunu görmekteyiz. Bunları, bir noktada, daha makul hale getirmeyi düşünüyoruz. Fakat, şunu açıklıkla ifade etmek istiyorum ki, mevcut, bizim teklifimizdeki metni, eğer Yüce Mecliste kabul görürse, bir değişiklik önergesi vererek değiştirmeyi ve bu asgarî ücret tarifesi yerine, rehber bir tarifenin getirilmesini önermek istiyoruz.

Şöyle ki: Rekabet Kuruluna yapılan müracaatlar sonucunda, Türk Tabipler Birliğinin fiyatlarındaki asgarî ücret uygulamalarına uyulmasının rekabeti sınırladığını ifade ederek pek çok dava açılmış. Bunların incelenmesinde…
Netice itibariyle, Rekabet Kurulunun kararını arz edeceğim; ama, ondan önce bir iki misal vermek istiyorum:


Mesela, Türk Tabipler Birliği fiyatına göre tomografi 240 000 000 + KDV'ye çekilebilmekte; ama, bütçe uygulama talimatı buna 60 000 000 fiyat biçmektedir. Yine, emar bütçe uygulama talimatında 72 000 000; ama, Türk Tabipler Birliğinin asgari ücret fiyatında 456 000 000 artı KDV. Bu kadar fahiş fark var. Mesela, bir safra kesesi ameliyatı bütçe uygulama talimatında 290 000 000, kabaca 300 000 000 diyelim; ama, Türk Tabipler Birliğinin asgari fiyatı 1 200 000 000 artı KDV.

Yine, normal doğumu ele alacak olursak, 85 000 000 bütçe uygulama talimatı bunu fiyatlandırıyor; ama, Türk Tabipler Birliğinin asgari ücret fiyatı 1 200 000 000. Şimdi, burada, 1 200 000 000 artı KDV olan fiyata, herhangi bir yere gittiğinizde, fakirliğinizden veya ihtiyacınızdan dolayı 1 200 000 000 artı KDV değil de 1 000 000 000 artı KDV almak istese sizden bir müessese Türk Tabipler Birliği Kanununa göre suç işlemiş olur, bunu yapamaz, yaptığı takdirde Türk Tabipler Birliğinin kendisine yaptırımı vardır; 15 günden 6 aya kadar müesseseyi kapatma, 3 kere tekrarında da süresiz olarak o ilde faaliyetten men etme cezası verme yetkisi var.

Dolayısıyla, buradaki ihtilaftan dolayı yapılan müracaatlar sonucu Rekabet Kurulu şu kararı veriyor. Müsaade ederseniz ben Kurul kararının metnini okumak istiyorum: "4054 sayılı Kanunun…" yani, Rekabet Kurulu Kanununun "25 inci maddesinin (g) bendinde belirtilen rekabet hukuku ile ilgili mevzuatta yapılması gerekli değişiklikler konusunda doğrudan görüş bildirmekle ilgili sürecin işletilerek…" yani, Rekabet Kurumunun doğrudan görüş bildirmek gibi bir hakkı var, hukuk kendisine bu hakkı tanıyor. "Bunu işleterek 6023 sayılı Türk Tabipler Birliği Kanunu ile 4054 sayılı bu Rekabet Kurulu Kanunu arasındaki ihtilafın, sağlık sektörünün özellikleri de göz önünde bulundurularak, özel muayene ve tahlil hizmetleri asgarî tarifesi yerine, rehber bir tarifenin tespitine ilişkin olarak 6023 sayılı kanunda yapılacak bir değişiklikle giderilmesinin mümkün olduğu yönünde yasal düzenleme değişikliği talebiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Başbakanlık ve ilgili bakanlık nezdinde girişimlerde bulunulmasına." Rekabet Kurulu Kararı, 30 Ekim 2003. Dolayısıyla, Rekabet Kurulu kararı da bize diyor ki: Türk Tabipler Birliği, asgarî bir ücret belirlemesin; rehber bir fiyat belirlesin. Dolayısıyla, 1 milyar 200 milyon lira alan, bir tespiti yapabilsin; ama, 1 milyar alan kişinin de peşine ne Türk Tabipler Birliği "suç işledin" diye takılsın ne de Maliye Bakanlığı "vergi kaçırdın" diye takılsın. Dolayısıyla, bu, halkımızın yararına olan bir değişiklik olacak.

Vereceğimiz önergeyi eğer Yüce Meclis kabul buyurursa, bu değişikliği yapmak istiyoruz. Bu, en çok konuşulan maddesiydi. Türk Tabipler Birliğinin de, gerçekten, bizimle olan istişarelerinde görüştüğümüz maddede, en önemli, ihtilaf konusu diyebileceğim madde buydu.
asgari
ücret
tarifesi
yerine
"rehber
fiyat"
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir