Medimagazin logo

Recep Akdağ, "gece yarısı golü"mü yedi?

İlk üç yıllık bütçe Meclis'ten geçti. Sağlık Bakanı Akdağ, bakanlığa bağlı hastanelerin 3.5 milyar YTL'lik borcunun indirilmesi için Maliye Bakanı Unakıtan ile yaptığı pazarlığı kaybetti
Recep Akdağ, "gece yarısı golü"mü yedi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İlk üç yıllık bütçe Meclis'ten geçti. Sağlık Bakanı Akdağ, bakanlığa bağlı hastanelerin 3.5 milyar YTL'lik borcunun indirilmesi için Maliye Bakanı Unakıtan ile yaptığı pazarlığı kaybetti.

Türkiye'nin üç yıllık ilk bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilirken, Maliye Bakanlığından 3.5 milyar YTL'lik 'gece yarısı golü' yiyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kemal Unakıtan'la yürüttüğü uzun pazarlıklar sonucu 2 milyar YTL'lik parasını kurtarabildi.


TBMM'de iki aydır süren bütçe maratonu, kanunun maddeleri üzerinde CHP'nin engellemesi nedeniyle bir gün gecikmeli olarak dün sona erdi. Önceki gün 11.00'de toplanan TBMM Genel Kurulu, Bütçe Kanunu'nun maddelerini tamamlayabilmek için dün sabah 6.00'ya kadar aralıksız çalıştıktan sonra 13:30'da yeniden toplanarak tümü üzerindeki görüşmeleri tamamladı. Bütçe Kanunu'nun 32. maddesinde sabah saatlerinde kabul edilen bir önergeyle Sosyal Sigortalar Kurulu (SSK) ve Bağ-Kur ile yeşil kartlıların Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerden aldıkları tedavi bedellerinin 31 Aralık 2005 tarihine kadar ödenmemiş bölümünün tamamı silindi.
Büyütmek için tıklayınız


Akdağ, Unakıtan'la tartıştı
Edinilen bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin söz konusu alacaklarının toplamı 3.5 milyar YTL'ye ulaşıyor. Maliye Bakanlığı'nın gece yarısı golünden haberdar olan Sağlık Bakanı Akdağ bütçe görüşmeleri devam ederken Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile TBMM Genel Kurulu'ndaki Bakanlar Kurulu sıralarında sert bir tartışmaya girdi. İki bakan uzun tartışmanın ardından, borçların 31 Aralık 2004 tarihinden önceki bölümünün affedilip, 2005 yılında tahakkuk etmiş olanların ise af kapsamından çıkartılması konusunda uzlaştı. SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlıların 2005 yılındaki borçlarının 2 milyar YTL olduğu öğrenildi. Böylece Akdağ, alacaklarının 2 milyar YTL'sini kurtarırken, 1.5 milyar YTL'lik bölümünün affedilmesine razı olmak durumunda kaldı. Uzlaşma sonucu varılan değişiklik, maddenin yeniden müzakere edilmesiyle gerçekleştirildi.


TBMM'nin dün 2006 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu'nu kabul etmesiyle, Türkiye üç yıllık ilk bütçesini uygulama olanağına kavuşacak. Eski sistemdeki konsolide bütçe itibarıyla 13.2 milyar YTL, Merkezi Yönetim Bütçesi itibarıyla de 15.9 milyar YTL açık öngörülen 2006 yılı bütçesinde 15 milyar YTL yatırım öngörüldü. Ancak Telsim'in satış gelirinden bütçeye aktarılacak 2.5 milyar YTL'lik kaynağın da önemli bölümü ilave olarak köy yolları ve içme suları ile bazı hidroelektrik santralları yatırımlarına harcanacağı için toplam yatırım miktarı yıl içerisinde artabilecek.


Bütçe kâğıt üzerinde denk


Bütçe Kanunu'nda 2006 yılının yanı sıra 2007 yılı ve 2008 yılı bütçesinin gelir ve gider rakamlarına da yer verildi. Buna göre Merkezi Yönetimin Bütçesi kêğıt üzerinde de olsa 2007 yılında denk hale gelecek ve 2008 yılında ise artıya geçebilecek. Üç yıllık projeksiyona göre 2007 yılında merkezi yönetimin bütçe harcaması 178.5 milyar, geliri 178.4 milyar YTL; 2008 yılında ise bütçe harcaması 180.6 milyar ve bütçe geliri de 188.9 milyar YTL olarak öngörüldü.
Bütçedeki iyileşme büyük ölçüde faiz ödemelerindeki düşüşten kaynaklanıyor. 2005 yılında 56.4 milyar YTL olacağı tahmin edilen faiz giderlerinin 2007'de 46.3 milyara, 2008 yılında da 38.6 milyar YTL'ye düşmesi öngörülüyor.

Radikal
recep
akdağ
"gece
yarısı
golü"mü
yedi?
Yorum (8)
nucan
Hocam ağzınıza sağlık.Bunun üzerine söylenebilecek tek söz yok.Sadece bir ses ve bir yürek var!...
0
Cevapla
CEVAHİR BEYDAĞI
TTB yi hepimiz eleştiriyoruz, bekliyoruzki hep birileri uğraşsın. Doğrusu ile yanlışı ile tek örgütümüz TTB dir, daha da güçlendirmemiz lazım dahası hekimler sendikalaşmalı batıda olduğu gibi. Öğle ulufe dağıtır gibi ben bunu verdim böyle çalışacaksın olmamalı. Çıkar çatışmalarının olduğu yerde örgütlü olmazsan ezerler. Seçime 10 gün kala tüm hekimler, anamızı ağlatan yönetime karşı seçim sonuna kadar grevi şimdiden konuşalım.
0
Cevapla
beyza
sayın ttb başkanı:iyi haklı doğru söylüyorsun biz elele çalıştık eylem dede destek verdik ssağlık çalışanlarını köle gören bir sistem bizde vardık varız dedik te sağlık bakanı recep akdağla görüşmede 13 madde sıralamışsınız hani!!! sağlık personeli ebe hemşire ...nerde kaldı sözünüz tek madde yok bu mu sorununuz bumu hak hukukunuz her bmadde lehinize her lehinize madde bizim aleyhimize ...bu mudur sağlık dayanışmanız bu mudur insani emek saygınız '!!!!halamı bizi mi kullanmaya çalışıyorsunuz aleyhimize kendi menfaatinizi düşünerek...!!! biz göreceğimizi gördük.zaten sistem dr lehine biz napalım yuhhhhh yani.biz yıllarca aynı sistemde çalıştık meslektaş gördük.nutuk masaya oturduğunuzda nasıl menfaat nasıl emekçi olduğunuzu da biliyoruz artık tüm meslek arkadaşlarım adına söylüyorum bunu.
0
Cevapla
ömer seyfettin uslu
Son söz , bu bilek bükülmeyecek!
0
Cevapla
dr.su
devlet hastanelerinde 5 m2 odaya 10 dr. sığdırırlar muayenehane için dr.başına 20 m2 isterler herşey bu mesleği itibarsızlaştırmask için ...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir