Medimagazin logo

Veteriner Hekimler Birliği: Kuşlar ilkbaharda geri dönecek

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Altuntaş, "Kuş gribi ile mücadele artık seferberlik gerektirir" derken, ilkbaharda göçmen kuşlarının döneceğini anımsattı
Veteriner Hekimler Birliği: Kuşlar ilkbaharda geri dönecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Altuntaş, "Kuş gribi ile mücadele artık seferberlik gerektirir" derken, ilkbaharda göçmen kuşlarının döneceğini anımsattı.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Altuntaş, "Kuş Gribi İle Mücadele Artık Seferberlik Gerektirir" başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.

TVHB olarak hastalığa karşı uzun süreli bilinçli mücadelenin gereklerinin yerine getirilmesi, halkın yeterli bilgiye sahip ve duyarlılığının devamlılığının sağlanması gerektiğini defalarca açıkladıklarını anımsatan Altuntaş, "Her şeye rağmen hastalığın bu kadar geç gelmesi dahi ülkemiz için önemli bir şanstı" dedi.

İLKBAHARDA DÖNECEK GÖÇMEN KUŞLARA DİKKAT ÇEKTİ

Rehavetin ve duyarsızlığın kabul edilebilir yanının olmadığını vurgulayan Altuntaş, "Konu uzmanlarının beklediği şekilde olaylar gelişti ve ülkemizde yaygın şekilde hastalık hergün bir noktada çıkmaya ve yayılmaya başladı. Çok hızlı ve ciddi tedbirler alınmadığı takdirde ise hastalık çıkış noktaları katlanarak artmaya devam edecektir. Göçmen kuşların, bilhassa şu an öncelikli kaz ve ördek türlerinin yaydığı düşünülen hastalığın daha geniş şekilde güneyden dönecek türler tarafından ilkbahar göçü ile tekrarlanacağı beklenilmektedir. Bunun kaçınılacak bir yanı bulunmamaktadır" dedi.

"YETKİSİZ İNSANLARIN AÇIKLAMALARI PANİĞE YOL AÇAR"

Bu gerçekler karşısında her kesime görev ve sorumluluk düştüğünü kaydeden Altuntaş, "İlk vakada olduğu gibi yine mesleki yetki ve sorumluluğu olmayan kişiler konuşur ve konuşturulursa başarımız yine ancak panik olacaktır" dedi.

TÜKETİCİ AKILCI VE BİLİNÇLİ HAREKET ETMELİ

Halkın hastalık nedeniyle takınacağı psikolojik tavrın çok önemli olacağına işaret eden Altuntaş, "Tüketici konumunda olan insanlarımızın bu psikoloji ile beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi, hayvansal protein tüketmekten vazgeçmesi önümüzdeki sürecin en büyük sağlık riski olacaktır. Tüketici şunu bilmek zorundadır. Kaynağı belli olmayan, veteriner hekim kontrolünde kesildiği ve pazara sunulduğundan emin olmadığı her gıdada her zaman için sağlık riski söz konusudur. Gerekli kontrol mekanizmasından geçerek veteriner hekim kontrolünde tüketime sunulan başta tavuk eti olmak üzere hayvansal ürünler için endişe etmesine gerek yoktur" dedi.

"AÇIKTA KANATLI HAYVAN BARINDIRILMAMALI"

Altuntaş, öncelikle kırsal alanda, göçmen kuş hareketinin güzergahında ve konaklama alanlarının çevresindekiler olmak üzere ev veya bahçesinde kanatlı türlerini yetiştirenlerin, evcil kanatlı hayvanları ile yaban kuşlarının, bu kuşların dışkı ve diğer atıkları ile temasını kesin önleyecek tedbirleri almak zorunda olduklarını bildirdi. Kanatlı hayvanların bu teması önleyecek şekilde kapalı kümeslerde tutulmasını isteyen Altuntaş, en azından kümes girişi ve çevresine dezenfektan ilaç veya sönmemiş kireç uygulanması ve başta çocuklar olmak üzere insanların kanatlı türleri ile yakın temastan kaçınması gerektiğini açıkladı.

Milliyet

veteriner
hekimler
birliği:
kuşlar
ilkbaharda
geri
dönecek
Yorum (7)
dr.bilal
Maalesef bu uygulamaların coğunu hekimler yapıyor. Üstelık televizyonlara cıkarak..
0
Cevapla
ziya yavuz
Dünyada başka tedavi yöntemleri de var. Onlarla da insanlar şifa bulabiliyorlar bütün doğu ve batı tıbbının önünün açılması lazım. Modern tıp herşeye derman olamıyor alternatif ve tamamlayıcı tıp da gerekli. Bu yüzden hocama katılamayacağım.
1
Cevapla
FARUK DEMİRHAN
sayın hocam hacamat ın şarlatanlık olduğuna dair kanıtınız varmıdır.varsa bizde öğrenelim. hekimlerin yapması gereken işlemleri yapmayınca başkaları yapıyor.almanya bu işi en iyi yapan ülke sanırım.
1
Cevapla
alternatif homo sapiens
sayın faruk demirhan, umarım gerçekten de doktor değilsinizdir. ortaçağın bile öncesinde kalmış, iddia edilen 70 derde derman olması için hiçbir patofizyolojik açıklaması olmayan ne idüğü belirsiz bir uygulama hakkında arkanıza yaslanıp, profesörlerden bu şarlatanlığın şarlatanlık olduğunu kanıtlamasını istemek bir bir hekime yakışmıyor zira... böyle bir yaklaşım bilimle değil ancak dogmalarla bağdaşmaktadır.
1
Cevapla
baran b
mevzuaatlar hizmet verene iyi çalışır,hizmet alana ise kontrol uygulamak yasaktır,kurallar olmadığı yerde krallar türer,sayın hocamıza teşekkürler fakat katılmadığım noktalarda vardır,bilim bu tür uygulamalara sahip çıkmadıkça şarlatanlara meydan vermek demektir,bence hacamatı teferuatıyla değenlerdirmede fayda var
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir