Medimagazin logo

15 ilde üniversite kurulması tasarısı Komisyon'da kabul edildi

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, Kırşehir, Kastamonu, Düzce, Burdur, Uşak, Rize, Tekirdağ, Erzincan, Aksaray, Giresun, Çorum, Yozgat, Adıyaman, Ordu ve Amasya'da üniversite kurulmasını öngören yasa tasarısı, Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi
15 ilde üniversite kurulması tasarısı Komisyon'da kabul edildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, Kırşehir, Kastamonu, Düzce, Burdur, Uşak, Rize, Tekirdağ, Erzincan, Aksaray, Giresun, Çorum, Yozgat, Adıyaman, Ordu ve Amasya'da üniversite kurulmasını öngören yasa tasarısı, Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi.

Tasarıya göre, daha önce başka üniversiteler bünyesinde eğitim veren fakülte ve yüksekokulların bütçe, teşkilat, kadro, demirbaş ve her türlü malları, yeni kurulan üniversitelere devredilecek. Kurulan üniversitelerin kurucu Rektörler'i, 2 yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ın önereceği 3 isim arasından Cumhurbaşkanı'nca atanacak. Tasarının, 2006 yılında yasalaşması bekleniyor. Yasa tasarısına önergeyle yapılan değişiklikle, Vakıf Üniversiteleri'nde Mütevelli Heyeti Başkanı İta Amiri yapıldı.

Tasarının müzakereleri sırasında bazı üniversitelerin isimleri değiştirilirken, 4 yeni Tıp Fakültesi kurulması da kabul edildi. Buna göre halen eğitim-öğretim vermekte olan Balıkesir Üniversitesi'ne, Rize Üniversitesi'ne, Çorum Hitit Üniversitesi ve Ordu Üniversiteleri'nde Tıp Fakülteleri kurulacak.

Yine yapılan değişiklikle, Burdur Üniversitesi Burdur Mehmet Akif Ersoy olarak, Tekirdağ Üniversitesi Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak, Çorum Üniversitesi Çorum Hitit Üniversitesi, Yozgat Üniversitesi ise sadece Bozok Üniversitesi olarak yeniden isimlendirildi.

YENİ KURULACAK ÜNİVERSİTE VE FAKÜLTELER

Yeni kurulacak üniversiteler ve fakülteleri şöyle:
- Kırşehir Üniversitesi: Gazi Üniversitesi'ne bağlı Fen Edebiyat Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve Eğitim Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Gazi Üniversitesi'ne bağlı Sağlık Yüksekokulu ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, ayrıca Kaman ve Mucur Meslek Yüksekokulları ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Kastamonu Üniversitesi: Gazi Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Orman Fakültesi ile İnebolu Su Ürünleri Fakültesi, yine Gazi Üniversitesi'ne bağlı Sağlık Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sivil Havacılık Yüksekokulu, Ankara Üniversitesi'ne bağlı Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Düzce Üniversitesi: Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, Orman Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksekokulu ile Akçakoca Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Burdur Mehmet Akif Ersoy: Fen-Edebiyat Fakültesi, Akdeniz Üniversitesi'ne bağlı Veterinerlik Fakültesi ile Süleyman Demirel Üniversitesi'ne bağlı Eğitim Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksekokulu, Bucak Hikmet Tolunay Meslek Yüksekokulu, Buca Emin Gülmez Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gölhisar Meslek Yüksekokulu ile Ağlasun Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile Tıp Fakülteleri'nden oluşacak.

- Uşak Üniversitesi: Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne bağlı Sağlık Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Banaz Meslek Yüksekokulu, Eşme Meslek Yüksekokulu, Karahallı Meslek Yüksekokulu, Sivaslı Meslek Yüksekokulu, Ulubey Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden ile Sağlık Bilimleri ve Tıp Fakülteleri'nden oluşacak.

- Rize Üniversitesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ile Fındıklı Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi: Fen-Edebiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi ile Trakya Üniversitesi'ne bağlı Sağlık Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Çorlu Meslek Yüksekokulu, Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu, Hayrabolu Meslek Yüksekokulu, Malkara Meslek Yüksek Okulu, Marmara Ereğlisi Meslek Yüksekokulu, Muratlı Meslek Yüksekokulu, Saray Meslek Yüksekokulu ile Şarköy Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Erzincan Üniversitesi: Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı Sağlık Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Refahiye Meslek Yüksekokulu, Tercan Meslek Yüksekokulu ile Fırat Üniversitesi'ne bağlı Hacı Ali Akın Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

KARADENİZ BÖLGESİ'NE 3 ÜNİVERSİTE

- Aksaray Üniversitesi: Niğde Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Ortaköy Meslek Yüksekokulu, Şereflikoçhisar Berat Cömertoğlu Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Giresun Üniversitesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Tirebolu Meslek Yüksekokulu ile Cumhuriyet Üniversitesi'ne bağlı Aluca ve Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulları ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Çorum Hitit Üniversitesi: Gazi Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Sungurlu Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü ile Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Bozok Üniversitesi (Yozgat): Erciyes Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi ile Ziraat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Adıyaman Üniversitesi: Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı Adıyaman Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İnönü Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi ve Sağlık Yüksekokulu, ayrıca Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı Besni Meslek Yüksekokulu ve Gölbaşı Meslek Yüksekokulu, ayrıca Meslek Yüksekokulu ve Kahta Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Ordu Üniversitesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne bağlı Ziraat Fakültesi, 19 Mayıs Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, 19 Mayıs Üniversitesi'ne bağlı Sağlık Meslek Yüksekokulu, Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne bağlı Meslek Yüksekokulu, 19 Mayıs Üniversitesi'ne bağlı Mesudiye Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Tıp Fakültesi'nden oluşacak.

- Amasya Üniversitesi: 19 Mayıs Üniversitesi'ne bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi ve Eğitim Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Merzifon Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

İHA
15
ilde
üniversite
kurulması
tasarısı
komisyon'da
kabul
edildi
Yorum (1)
ramazandinc
Ben Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenciyim benim bu süreç hakkında iltişim kurabileceğim birine ihtiyacım var
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir