Medimagazin logo

Yoğun bakım üniteleri alarm veriyor

Türkiye’de en çok yoğun bakım ünitesinin bulunduğu İstanbul’da bile, 3 bin 260 kişiye, yoğun bakım sağlayan tek bir yatak düşüyor. Üstelik İstanbul Tabip Odası’na göre, yoğun bakım üniteleri, nitelik ve uzman sayısı bakımından da sınıfta kalıyor
Yoğun bakım üniteleri alarm veriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yoğun bakım üniteleri alarm veriyor


Türkiye’de en çok yoğun bakım ünitesinin bulunduğu İstanbul’da bile, 3 bin 260 kişiye, yoğun bakım sağlayan tek bir yatak düşüyor. Üstelik İstanbul Tabip Odası’na göre, yoğun bakım üniteleri, nitelik ve uzman sayısı bakımından da sınıfta kalıyor.

İstanbul’da 26’sı devlet, 114’ü özel hastanelerde bulunmak üzere toplam 140 adet yoğun bakım ünitesi var. Bu rakam 3670 yoğun bakım yatağı olduğuna işaret ediyor. Yani 12 milyon nüfuslu İstanbul’da 3260 kişiye bir yoğun bakım yatağı düşüyor. Bazı hastanelerde yoğun bakım servisi bile yok.

Gelişmiş ülkelerde ise her 10 hastane yatağından biri yoğun bakım için ayrılmış. İtalya, Fransa, ABD gibi ülkelerde bu oran tuturulmuş. Türkiye’deki rakamlar ise bu tablonun çok uzağında...

İstanbul Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy’a göre, problem sadece yoğun bakım yatak sayısının yetersizliği değil:
“Önemli sorunlardan biri donanım yetersizliği, ikincisi hemşire yetersizliği, üçüncüsü yoğun bakım uzmanı yetersizliği. Türkiye’de 2 bin yoğun bakım uzmanı var. Bu rakamın Avrupa standartlarına ulaşması için 6 bin olması lazım, bu da sağlanmış değil.”

Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz’e göre, İstanbul’da kamu kurumlarına bağlı sağlık kuruluşlarında 250 veya 300 tane yoğun bakım yatağı var. Bu durumda acil durumdaki hastalar günlüğü 5 milyara gelen özel sağlık kuruluşlarına yönlendiriliyor.

ntvmsnbc.com
yoğun
bakım
üniteleri
alarm
veriyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir