Medimagazin logo

Mersin Tabip Odası TBMM'yi kamuoyuna şikayet etti

Mersin Tabip Odası, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) kamuoyuna şikayet etti. Oda yönetimi yaptığı açıklamada, TBMM'nin, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği Türk Tabipleri Birliği Kanunu'nun 60. maddesinde 2.5 yıldır düzenleme yapmaması nedeniyle Büyük Kongre'nin toplanamadığını bildirdi
Mersin Tabip Odası TBMM'yi kamuoyuna şikayet etti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Mersin Tabip Odası, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) kamuoyuna şikayet etti. Oda yönetimi yaptığı açıklamada, TBMM'nin, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği Türk Tabipleri Birliği Kanunu'nun 60. maddesinde 2.5 yıldır düzenleme yapmaması nedeniyle Büyük Kongre'nin toplanamadığını bildirdi.


Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin, 2002 yılında yapılan itiraz üzerine, Türk Tabipleri Birliği Kanunu'nun 60. maddesinin 2. tümcesinde yer alan "Azası 500'den yukarı olanlar 7 temsilci ve aynı sayıda yedek seçerler" hükmünü "Sayısı kaç olursa olsun üyesi 500'den yukarı olan Tabip Odaları'nın Büyük Kongre'ye katılımının 7 üyeyle sınırlandırılarak odaların Birlik Genel Kurulu'nda adil bir denge kurulmasına elverişli sayıyla temsil edilmelerinin engellenmesi Anayasa'nın 135. maddesiyle bağdaşmamaktadır" gerekçesiyle, Resmi Gazete'de yayım tarihinden 6 ay sonra yürürlüğe girmek üzere iptal ettiği belirtildi.

Açıklamada, iptal kararıyla Türk Tabipleri Birliği (TTB) Büyük Kongresi'ni oluşturacak ve Merkez Konseyi ile Yüksek Onur Kurulu'nu seçecek olan Büyük Kongre delegelerinin seçimine ilişkin hükmün de ortadan kalktığı kaydedildi.


İptal kararının 4 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığı ifade edilen açıklamada, "Ortaya çıkacak hukuksal boşluğun önemi dolayısıyla Anayasa Mahkemesi kararında, kararın yürürlük tarihi yayımından 6 ay sonrası olarak belirlenmiştir. Ancak bu süre içinde herhangi bir düzenleme yapılmadığı gibi aradan geçen yaklaşık 2.5 yıllık sürede de bir düzenleme yapılmış değildir" denildi.


Bu durumun kabul edilemez olduğunu belirten Mersin Tabip Odası yönetimi, yasal düzenlemenin yapılması için TTB Merkez Konseyi'nin bir çok kez Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüşmesine karşın Bakan Akdağ'ın bir girişimde bulunmadığını bildirdi.


Sorunun Parlamentoda gündeme getirilmesi için TBMM'de grubu bulunan tüm partilerin grup başkanvekillerine de başvurulduğunu belirten oda yönetimi, bundan da bir sonuç alınamadığını vurguladı.


"Bilindiği üzere Anayasa'nın 87. maddesi gereğince kanun koymak TBMM'nin görev ve yetkisindedir" denilen Mersin Tabip Odası açıklamasında, geçen yıldan bu yana bazı odaların kanunlarında değişiklikler yapan TBMM'nin, TTB Kanunu'nun 60. maddesine yönelik düzenleme yapma görevini yerine getirmediği kaydedildi.

"Anayasa Mahkemesi hükmüne göre 6 ay içerisinde yapılması gereken düzenlemenin 2.5 yıldır yapılmamış olmasının sorumluluğu, istediği yasal düzenlemeleri bir gecede çıkaran hükümete ait olsa gerekir" diyen Mersin Tabip Odası yönetimi, Mersin Milletvekilleri'nden konuya duyarlılık göstermelerini istedi.

İHA
mersin
tabip
odası
tbmm'yi
kamuoyuna
şikayet
etti
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir