Medimagazin logo

Bakan Mehdi Eker: Hastalıkları kontrol edemiyoruz

Tarım Bakanlığı'nın hayvancılık raporunda endişe verici değerlendirme yapıldı. Raporda "Şap, brusella, kuduz, şarbon, veba gibi hastalıkları kontrol altına alamıyoruz" denildi.
Bakan Mehdi Eker: Hastalıkları kontrol edemiyoruz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Tarım Bakanlığı'nın hayvancılık raporunda endişe verici değerlendirme yapıldı. Raporda "Şap, brusella, kuduz, şarbon, veba gibi hastalıkları kontrol altına alamıyoruz" denildi.

Tarım Bakanlığı, Türkiye'de yenilen büyük ve küçükbaş hayvanların sağlığı konusundaki endişeleri artıracak türden bir hayvancılık raporu hazırladı. "AB Uyum Sürecinde Hayvancılığımızın Sorunları" başlıklı raporda, Türkiye'de, şap, brusella, çiçek, kuduz, tüberküloz, şarbon, koyun ve keçi vebası gibi hayvan hastalıklarının kontrol altına alınamadığını ve hastalıklar nedeniyle yıllık 2.7 milyar YTL ekonomik kayıp oluştuğunu bildirdi. Tarı Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in Bakanlar Kurulu toplantısında sunduğu raporda, hayvan hastalıkları ile mücadele için bütçede ayrılan ödeneklerin yetersizliğinden şikayet etti. Raporda, sektördeki kayıtdışılığa dikkat çekilirken kaçak hayvan hareketlerinin deetkin bir şekilde kontrol edilmediği vurgulandı.

İHRACATI DÜŞÜRÜYOR
Bakanlık, şap, brusella, çiçek, kuduz, koyun-keçi vebası, tüberküloz, şarbon hastalıklarının kontrol altına alınamadığını, bu hastalıkların canlı hayvan ve hayvansal ürün ihracatını olumsuz etkilediğini açıkladı. Raporda, "Hastalıkların neden olduğu yıllık ekonomik kayıp, süt ve et üretimimizin yüzde 25'in eş değerdir. Bu da yaklaşık 2.7 milyar YTL'dir" denildi. Brusella, tüberküloz, şarbon gibi hayvanlardan insanlara bulaşan "zoonoz hastalıklar"ın insan sağlığı ve gıda güvenliği bakımından da önemli olduğu vurgulanan raporda, kaynak yetersizliği nedeniyle tazminatlı hastalıklarla etkili mücadele yapılamadığı,sadece tüberküloz ve brusellada tazminat ödemeleri için 1.7 milyar YTL kaynak gerekmesine karşın, bütçede hayvan hastalıkları ile mücadele amacıyla toplam 20 milyon YTL ödenek ayrıldığına dikkat çekildi. Kamuda veteriner hekim ve yardımcı personel açığı olduğu da kaydedilen rapora göre, norm kadroda 5 bin veteriner hekim gösterilmesine karşın, mevcut veteriner hekim sayısının 1935'te kaldığı, bakanlığın 6 bin 100 sağlık ve teknik personel kadrosu talep ettiği belirtildi. Bakanlık raporunda, yurtiçi ve yurtdışından kaçak hayvan hareketlerinin etkinbir şekilde kontrol edilemediği de vurgulandı.

Sabah
bakan
mehdi
eker:
hastalıkları
kontrol
edemiyoruz
Yorum (1)
Bestami Kara
Sağlıkta şiddetin püf noktalarına atıfta bulunan,aydınlatılmış onam kavramındaki aydınlatma kısmını tamamen özetleyen güzel bir yazı..
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir