Medimagazin logo

Göz doktorundan 'göz kamaştırmayan far'

Eski milletvekili ve göz doktoru Turhan Alçelik, dünya otomotiv sektöründe büyük yankı uyandıracak bir buluşa imza attı. Alçelik'in 11 yıldır üzerinde çalıştığı projesi "göz kamaştırmayan far", BM'nin ilgili komisyonunca onaylandı
Göz doktorundan 'göz kamaştırmayan far'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Eski milletvekili ve göz doktoru Turhan Alçelik, dünya otomotiv sektöründe büyük yankı uyandıracak bir buluşa imza attı. Alçelik'in 11 yıldır üzerinde çalıştığı projesi "göz kamaştırmayan far", BM'nin ilgili komisyonunca onaylandı. Alçelik'in buluşuyla kısa farın aydınlatma mesafesi 25 metreden 75 metreye yükselirken, karşıdan gelen araç sürücülerinin de gözü kamaşmayacak.

Turhan Alçelik, yaptığı göz kamaştırmayan otomobil farını dünya çapında koruma altına alabilmek için kolları sıvadı. Göz kamaştırmayan far buluşunun 114 ülkede korunmasını sağlayan PCT belgesini alabilmek için Destek Patent yetkilileriyle temasa geçen Alçelik, bulduğu sistem ve dünya çapındaki yeriyle ilgili bilgiler verdi. Göz kamaştırmayan far sistemin 11 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu anlatan Alçelik, sistemin BM Avrupa Ekonomik Komisyonu'na bağlı Karayolu Araçları Düzenlemeleri Dünya Formu'na sunulduğunu ve büyük takdir gördüğünü söyledi.

Araçlarda günümüzde kullanılan ve 25 metreyi aydınlatabilen kısa farların dahi karşıdan gelen aracın sürücüsünün gözünü aldığına dikkati çeken Alçelik, bu gibi durumların kazalara yol açabildiğini hatırlattı. Yeni sistemle kısa farın aydınlatma mesafesini 75 metreye yükselttiğini ve karşıdan gelen araç sürücüsünün gözünü kamaştırmadığını dile getiren Alçelik, "Sistem Türkiye Cumhuriyeti'nin BM'ye götürdüğü tek çalışmadır. BM'nin ilgili komisyonu tarafından onay alan sistemin, araç farlarıyla ilgili dünya standartlarını değiştirebileceğini söylediler. Türkiye bu sistem sayesinde teknoloji konusunda dünyanın önüne geçmiş oldu. Şimdiki amacımız ise bu buluşu koruyabilmek. Bu konuda Destek Patent yetkilileriyle hummalı bir çalışma içindeyiz. Buluşumuzu, sisteme bağlı olarak 4 alanda tescilletmek istiyoruz. Böylece dünya çapındaki patent hakkımızı korumayı hedefliyoruz" dedi.

Türkiye'yi teknoloji alanında dünyanın bir adım önüne geçirecek buluşun korunmasına yönelik işlemleri yürüten Destek Patent yetkilileri, bunun her alanda koruma altına alınması için gerekenin yapılacağını bildirdi.


İHA
göz
doktorundan
'göz
kamaştırmayan
far'
Yorum (1)
hbö
ya, şu hasta hakları kurulu denen ucubeye itiraz nasıl edilir, bilen biri varsa lütfen açıklasın.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir