Medimagazin logo

İşte tüm Türkiye'de 'Beyaz Eylem'...

Türk Tabipler Birliği'nin çağrısı üzerine doktorlar, bugün 1 günlük iş bırakma eylemine başladı
İşte tüm Türkiye'de 'Beyaz Eylem'...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ANKARA: ANKARA'DA DOKTORLAR İŞ BIRAKTI


Türk Tabipler Birliği'nin çağrısı üzerine doktorlar, bugün 1 günlük iş bırakma eylemine başladı.


"Sağlık Hakkı ve İş Güvencemiz" sloganıyla iş bırakan doktorlar, Ankara Numune Hastanesi bahçesinde toplandı. Eylemci doktorlara bazı siyasi partilerin de destek verdiği gözlendi. Saat 12.30'da Numune Hastanesi'nden yola çıkacak olan eylemci doktorlar, saat 13.00'te Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yapacak. Bu arada, Türk Tabipler Birliği'nin eylem çağrısına rağmen, Ankara Numune Hastanesi'nde polikliniklerin hizmet vermeye devam ettiği ve doktorların büyük kısmının görevine devam ettiği gözlendi.



--------------------------------------------------------------------------------

TRABZON: TRABZON'DAKİ HEKİMLER EYLEME DESTEK VERMİYOR


Trabzon Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Ömeroğlu, yönetim kurulu olarak aldıkları karar doğrultusunda Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi'nin bugün gerçekleştireceği 1 günlük iş bırakma eylemine destek vermeyeceklerini açıkladı.


Trabzon Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Ömeroğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir'i makamında ziyaret ederek tabiplerin sorunları hakkında çeşitli bilgiler verdiler. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi'nin bugün yurt genelinde gerçekleştireceği iş bırakma eylemine Trabzon Tabip Odası olarak destek vermeyeceklerini belirten Ömeroğlu, hekimlerin sorunlarının iş bırakma eylemiyle çözüme kavuşturulamayacağına inandıklarını söyledi. Hekimlerin sorunlarını öncelikli olarak Vali Yavuzdemir'e iletmek istediklerini kaydeden Ömeroğlu, "Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi'nin yurt genelinde yapacağı eyleme katılmayacağız.İş bırakma eylemiyle sorunlarımızın çözülemeyeceğine dair doktor arkadaşlarla mutabakata vardır. Biz de yönetim kurulu olarak alınan kararı uygulayacağız ve eyleme destek vermeyeceğiz. Ancak bu hekimler olarak bizlerin sorunları olmadığı anlamına gelmemektedir" dedi.


Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ise iş bırakma eylemi ile ilgili yorum yapmayacağını belirterek, Trabzon Tabip Odası'nın iş bırakma eylemine katılmayarak sorunlarını öncelikli olarak kendilerine iletmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Vali Yavuzdemir ve Dr. Ömeroğlu, daha sonra basına kapalı olarak

Trabzon'da hekimlerin sorunları hakkında bir süre daha görüştüler.



--------------------------------------------------------------------------------

ZONGULDAK: ZONGULDAK'TA DOKTORLAR İŞ BIRAKTI


Zonguldak'ta doktorlar iş bırakarak, Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na tepki gösterdi.


Zonguldak Devlet Hastanesi poliklinik binası önünde toplanan sağlık çalışanları, hükümetin uygulamaya koymak istediği Genel Sağlık Sigortası'nın hizmetleri paralı hale getireceğini ve gelir dağılımının adaletsiz oluşundan dolayı sorunlar yaşanabileceğini ifade etti.


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Zonguldak Şube Sekreteri Op. Dr. Özgür Nizam, "Gelir dağılımının bu derece bozuk olduğu bir ülkede Genel Sağlık Sigortası'nı çıkarmak insanlık suçudur. Türkiye'de en az kazanan yüzde 10'luk dilimle en çok kazanan yüzde 10'luk dilim arasındaki fark tam 13 kattır. Bu yasayı çıkartanlar bunları bilmiyorlar mı? Tüm bunlar IMF'nin AKP hükümetiyle yaptığı anlaşmanın temel şartlarından biridir. Çünkü IMF sosyal güvenlik harcamalarını kara delik olarak tanımlamaktadır.

Genel Sağlık Sigortası sisteminin temelini, kişilerden toplanacak prim ve katılım payı katkıları oluşturmaktadır. Yani devletin sosyal devlet kimliği üzerinden attırılmaya çalışılmaktadır. Genel Sağlık Sigortası ile 'ne kadar paran varsa, o kadar sağlık' dayatması yapılmaktadır. Sağlık çalışanlarına iş güvencesiz çalışma dayatılmaktadır. Hastaneler ise birer işletmeye dönüştürülmek istenmektedir" dedi.



--------------------------------------------------------------------------------

İSTANBUL: İSTANBUL'DA DOKTORLAR İŞ BIRAKTI


İstanbul Tabipler Odası'na bağlı sağlık çalışanları, SSK ve devlet hastanelerinin özelleştirilmesini ve sağlık hizmetlerinin paralı hale getirilmesini yaptıkları yürüyüşle protesto etti.


KESK, Eğitim-Sen, Komünist Partisi, İşçi Partisi, DİSK ve SES'in desteklediği eylemde yaklaşık 150 kişilik bir grup, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde toplandı. Burada bir açıklama yapan İstanbul Tabipler Odası Başkanı Gencay Gürsoy, "Haklarımıza açılan davalar beraatla sonuçlandı. Sağlık hizmetinde üst gelir ve alt gelir arasındaki fark uçurumlar kadar. AKP hükümeti, 'halkla el ele' diye çıktı bu yola; ama IMF ile el ele yürüdü, uçurumları daha da büyüttü" dedi.


DİSK Genel Sekreteri Musa Çelik ise, "AKP iktidarı 2.5 yıllık zaman içinde IMF ile beraber oldu. Hastaneleri özelleştirirken, vatandaşlara bunun daha iyi olacağını, özel hastanede muayene olabileceklerini söylediler. Ama gördüler ki durum böyle değil. Hastane ve ilaç masraflarının yüzde 80'i vatandaşın cebinden çıktı. Bunlara izin vermeyin" diye konuştu.


Ellerinde pankartlar taşıyan grup, "Parayla sağlık olmaz", "AKP sağlığa zararlıdır", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Sağlıkçılar burada, Recep Akdağ nerede" ve "IMF sağlığa zararlıdır" sloganları attı. Daha sonra hastanenin bahçesinde yürüyen grubun, buradan İstanbul'un çeşitli hastanelerinde çalışanlarla Haydarpaşa Numune

Hastanesi'nde biraraya gelecekleri belirtildi.



--------------------------------------------------------------------------------
ERZURUM: ERZURUM KARS, GÜMÜŞHANE, BAYBURT, ARDAHAN VE IĞDIR'DA DOKTORLAR EYLEME DESTEK VERMEDİ

Erzurum, Kars, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan, Iğdır Tabip Odası, bugün Türkiye genelinde yapılan sağlık çalışanları eylemine katılmama kararı aldı.



Oda Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Ersoy Özmen'in imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Tabipler Odası Merkez Konseyi'nin aldığı kararla bugün Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yapıldığı hatırlatılarak, sağlık çalışanlarının sorunları bulunduğu, ancak bu sorunların daha yapıcı ve sıkı işbirliği içerisinde girişimlerde bulunulmasıyla çözülebileceği belirtildi. Açıklamada ayrıca, eylemin hekimlere bir fayda sağlamayacağı belirtilerek, katılmama yönünde oy birliğiyle karar alındığı ifade edildi.



--------------------------------------------------------------------------------

İZMİR: İZMİR'DE DOKTORLAR İŞ BIRAKTI


İzmir'de bugün iş bırakma eylemi yapan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları, hükümetin genel sağlık sigortası, aile hekimliği, SSK'nın devredilmesinin ardından oluşan sorunlar, atama tayin yönetmeliği, kadrolaşma gibi konulardaki politikalarını protesto etti.


Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi'nin aldığı karar doğrultusunda Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Derneği (SES) İzmir Şubesi üyeleri, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde toplanarak hükümetin atama, tayin ve sağlık konusundaki çalışmalarını protesto etti. "Mezarda emekliliğe hayır", "Sağlık çalışanlarına insanca yaşam hakkı" sloganları atan grup adına bir konuşma yapan İsmail Karadenizli, "AK Parti hükümeti IMF ve Dünya Bankası talepleri doğrultusunda sağlığı ve sosyal güvenliği bir ticari alan olarak görüyor. Piyasanın insafına terk etmek istiyor.

Toplumun büyük bir kısmının umutsuzluğa, güvensizliğe ve sağlıksızlığa sürükleyecek olan yasa taslaklarıyla Anayasal bir hak olan sağlık ve sosyal güvenlik hakkı yok edilmek isteniyor. Diğer taraftan AK Parti, Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim hastanelerinde çalışan uzman ve baş asistanlarla ilgili çıkarttığı atama yönetmenliği ile bilimsel hiçbir izahı olmayan, aile bütünlüğünü hiçe sayan ve kadrolaşmayı hedefleyen uygulamalara yöneliyor. Sizleri 70 milyonu ilgilendiren, sağlık hakkını yok eden, sosyal güvenliği yağmalayan ve çocuklarımızın geleceğini sağlıksız ve güvencesiz kılacak bu politikalara karşı durmaya, tepki göstermeye ve birlikte mücadeleye davet ediyoruz" dedi.


Grup, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.


Diğer yandan iş bırakma nedeniyle acil, yoğun bakım, çocuk ve zorunlu hastalar dışında hiçbir hastaya bakılmadı. Polikliniklerin boş olması dolayısıyla çaycılar iş bırakan doktorlara çay götürürken, güvenlik görevlileri de boş koridorlarda dolaştı.



--------------------------------------------------------------------------------

MERSİN: SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İŞ BIRAKMA EYLEMİ BAŞARISIZ OLDU


Mersin'de sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemi başarısız oldu. Hastane önünde yapılan eyleme az sayıda katılım olurken, poliklinikler hastalara hizmet vermeyi sürdürdü.


Sabah saatlerinde başlayan sağlık çalışanlarının Mersin'deki 3. Beyaz Eylemi, destek verecekleri belirtilen bazı oda ve sendika üyelerinin katılmaması nedeniyle amacına ulaşmadı. Hastanelerde iş bırakma eylemi yapacak olan sağlık çalışanlarının büyük bölümü çalışmayı tercih edince eylemde istenen başarı sağlanamadı. Hükümeti bir kez daha uyarmak amacıyla gerçekleştirilen eylemin Mersin ayağına sadece Tabip Odası ve SES üyeleri katıldı.


Mersin'deki eylem çerçevesinde saat 10.30'dan itibaren Mersin Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları, AK Parti önüne yürüme konusunda da birlik sağlayamadı. Tabip Odası'na üye doktorların katılmadığı yürüyüşü yaklaşık 200 SES üyesi gerçekleştirdi. Hastane önünden saat 11.10 sıralarında yürüyüşe geçen SES üyeleri, AK Parti İl Başkanlığı önüne geldi. Hastane bahçesinde ve yol boyunca slogan atan sağlık çalışanları, hükümeti, sağlık politikalarını ve IMF'yi protesto etti.


AK Parti İl Başkanlığı binası önünde basın açıklaması yapan SES Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, genel sağlık sigortası ve sosyal güvenlik yasa tasarılarını eleştirerek her iki uygulamayla anayasal birer hak olan sağlık ve sosyal güvenliğin paranın egemenliğine terk edileceğini söyledi. Bozkurt, hükümeti yasaları geri çekmeye, Mersinliler'i de bu ve benzeri yasal düzenlemelere karşı çıkmaya çağırdı.


Basın açıklamasının ardından AK Parti İl Başkanlığı'na giden SES Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt'la sendika yöneticileri taleplerini içeren bir dosyayı AK Parti yöneticilerine teslim etti. Bu arada Mersin Devlet Hastanesi Başhekimi Murtaza Büyükkınacı, hastane olarak eyleme destek vermediklerini ve polikliniklerin hastalara hizmet vermeye devam ettiğini belirtti. Büyükkınacı, eyleme katılan sağlık çalışanları hakkında da yasanın ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacağını kaydetti.



--------------------------------------------------------------------------------

TUNCELİ: TUNCELİ'DE DOKTORLAR İŞ BIRAKTI


Tunceli'de sağlık çalışanları, hükümetin uygulamaya koymak istediği Genel Sağlık Sigortası'nı, hizmetleri paralı hale getireceğini ileri sürerek protesto etti.


KESK, Eğitim-Sen, EMEP, DİSK ve SES'in desteklediği eylemde yaklaşık 50 kişilik bir grup, Tunceli Devlet Hastanesi önünde toplandı. Burada bir açıklama yapan Sağlık Emekçileri Sendikası Tunceli Şubesi Başkanı Veli Söylemez, hükümetin uygulamaya koymak istediği Genel Sağlık Sigortası'nın hizmetleri paralı hale getireceğini ve gelir dağılımının adaletsiz oluşundan dolayı sorunlar yaşanabileceğini belirtti. Veli Söylemez, şöyle devam etti:


"Gelir dağılımının bu derece bozuk olduğu bir ülkede Genel Sağlık Sigortası'nı çıkarmak insanlık suçudur. Türkiye'de en az kazanan yüzde 10'luk dilimle en çok kazanan yüzde 10'luk dilim arasındaki fark tam 13 kattır. Bu yasayı çıkartanlar bunları bilmiyorlar mı? Tüm bunlar IMF'nin AKP hükümetiyle yaptığı anlaşmanın temel şartlarından biridir. Çünkü IMF sosyal güvenlik harcamalarını kara delik olarak tanımlamaktadır.

Genel Sağlık Sigortası sisteminin temelini, kişilerden toplanacak prim ve katılım payı katkıları oluşturmaktadır. Yani devletin sosyal devlet kimliği üzerinden attırılmaya çalışılmaktadır. Genel Sağlık Sigortası ile 'ne kadar paran varsa, o kadar sağlık' dayatması yapılmaktadır. Sağlık çalışanlarına iş güvencesiz çalışma dayatılmaktadır. Hastaneler ise birer işletmeye dönüştürülmek istenmektedir" dedi.


Grup basın açıklamasının ardından daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.



--------------------------------------------------------------------------------

ESKİŞEHİR: ESKİŞEHİR'DE DOKTORLAR İŞ BIRAKTI


Eskişehir'de, Genel Sağlık Sigortası Tasarısı'na tepki gösteren doktorların iş bırakma eylemine aşçılar da destek verdi.


Osmangazi Üniversitesi Hastanesi önünde toplanan yaklaşık 200 sağlık çalışanı, hükümetin uygulamaya koymak istediği genel sağlık sigortasının hizmetleri paralı hale getireceğini ileri sürdü. Eskişehir-Bilecik Tabipler Odası (EBTO) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ümit Karasu, "25 yıldır uygulanan yanlış politikaları sürdürmekte ısrar eden iktidar, sağlık hizmetlerini piyasanın vahşi şartlarına teslim etmek istiyor. Genel Sağlık Sigortası, hekimlik mesleğinin moral değerlerini ve çalışma ortamını tahrip edecek" dedi.


Hastanenin aşçılarının da destek verdiği eylemde, hastalar ise pencerelere çıkarak doktorların protesto gösterisini seyretti. Söz konusu kanun tasarısının geri çekilmesini isteyen grup, "Sadaka değil, toplu sözleşme", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganı attı. Poliklinikler önüne kadar yürüyen sağlık çalışanları daha sonra dağıldı.



--------------------------------------------------------------------------------

BURSA: BURSALI DOKTORLAR EYLEM YAPMADI


Türk Tabipler Birliği'nin 1 günlük 'iş bırakma' çağrısına Bursalı doktorlar destek vermedi.


Bursa Tabip Odası Başkanı Murat Ünal, hiçbir hastane ve sağlık ocağında iş bırakma eylemi yapmayacaklarını belirterek, vatandaşı mağdur ederek sorunun bir parçası olmak istemediklerini söyledi. Türk Tabipler Birliği'nin iş bırakma çağrısına katılmama kararını meslektaşlarının görüşleri doğrultusunda aldıklarını ifade edenÜnal, "Hekim arkadaşlarımız mağduriyetlerini vatandaşı mağdur ederek dile getirmek istemiyorlar. Hekimlerin yaşadığı sıkıntıları iş bırakarak değil, çeşitli platformlarda dile getirerek çözüm bulmaya çalışacağız. Şu anda yeni bir uygulama başlatıldı. Bunun sonuçlarını görmek istiyoruz" dedi. İş bırakma eylemi yapmalarının konuya duyarsız kaldığı yönündeki eleştirilere de tepki gösteren Ünal, "İyi niyetimize karşılık problemlerimizin çözümü için Başbakan Recep Tayyip

Erdoğan ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı göreve çağırıyoruz. Yetkililerin, sabrımızı taşırmadan, sıkıntılarımızın çözümünü ortaya koyacaklarına olan inancımızı boşa çıkarmamalarını istiyoruz" diye konuştu.



--------------------------------------------------------------------------------

SES ÜYELERİ, HÜKÜMETİN SAĞLIK POLİTİKALARINI PROTESTO ETTİ


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şanlıurfa Şubesi üyeleri, hükümetin sağlık politikasını protesto etti.


Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesinde toplanan yaklaşık 50 kişilik sağlık çalışanı, "Genel Sağlık Sigortası sağlığa zararlıdır", "Mezarda emekli olmayacağız", "Sadaka değil toplu sözleşme istiyoruz" dövizleri taşıdı, "Hükümet şaşırma, sağlığımızı sattırma" sloganları attı.


SES Şanlıurfa Şube Başkanı Bedriye Yorgun, IMF isteklerinin hızla meclise sevk edildiği Türkiye'de, bu ülkenin yurttaşı ve çalışanları olarak gerekli düzenlemelerin ivedilikle talep ettiklerini belirterek, "Çalışma koşullarının düzeltilmesini, kadrolu eleman alınmasını ve iş güvencemizin korunmasını istiyoruz. 12 Eylül hukukunun bir devamı olan sağlık çalışanlarının haftada 45 saat çalışması uygulamasına son verilmesini istiyoruz. Sosyal hizmet çalışanları arasında eşitsizliklere neden olan ücret politikalarından vazgeçilerek, bu kurumda çalışanlara sosyal hizmet tazminatı verilmesini istiyoruz" dedi.


Balıklıgöl Hastanesi bahçesinde toplanan grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.




--------------------------------------------------------------------------------

KONYA VE KARAMAN EYLEME DESTEK VERMEDİ

Konya Karaman Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ömer Karahan, iş bırakma eylemine katılmayı uygun görmediklerini söyledi.

Karahan, Konya Numune Hastanesi'nde yaptığı basın açıklamasında, sağlık çalışanlarının, çalışma koşullarındaki olumsuzlukların giderilmesi için Türkiye genelinde bugün iş bırakma eylemi yaptığını belirtti.

Ancak Konya'daki sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemine katılmayarak bu sabah görevlerine geldiklerini ifade eden Karahan, ''Hastalar, kalabalıkta kuyruk bekleyerek zaten zorluk çekiyor. Biz de iş bırakma eylemi yaparsak, bu insanlara eziyet etmiş oluruz. Bu nedenle eyleme katılmayı uygun görmedik'' dedi.


--------------------------------------------------------------------------------

VAN: VAN, MUŞ, BİTLİS, AĞRI ve HAKKATİ'DE DOKTORLAR İŞ BIRAKMA EYLEMİNE KATILMADI

Türk Tabipler Birliği'nin çağrısı üzerine doktorların ülke genelinde başlattıkları 1 günlük iş bırakma eylemine Van'da katılım olmazken, Van Bölge Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özkan Ünal, eyleme, belirtilen gerekçeleri sağlıklı ve ciddi bulmadıkları için katılmadıklarını belirtti.

Genel Sağlık Sigortası ve Kamu Personeli Rejim Yasası'yla ilgili hükümeti uyarmak için Türk Tabipler Birliği'nin ülke genelinde bugün başlattığı 1 günlük iş bırakma eylemine Van'da katılım olmadı. 'Sağlık Hakkı ve İş Güvencemiz' sloganıyla başlatılan iş bırakma eylemine katılmayan Van Devlet Hastanesi doktorları, hastalarını muayene etmeye devam ederken, kararla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van Sağlık İl Müdürü Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, alınan kararın kesinlikle kendilerini bağlamadığını söyledi.

Daha önceki dönemlerde de bu tür eylem kararlarının alındığını hatırlatan Dr. Kurtoğlu, bir memurun mesai saatleri içerisinde işi bırakmasını asla tasvip etmedikleri söyledi. Dr. Kurtoğlu, "Bu konuda alınan kara personellerimiz uymayacaktır. Ancak biz sağlık teşkilatı içerisinde bunu takip ediyoruz. Eğer iş bırakmaya yönelik her hangi bir çalışma varsa, kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Bu kişileri de tespit edip, haklarında yasal müeyyide uygulayacağız" dedi.

Van Muş, Bitlis, Ağrı ve Hakkari Bölge Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özkan Ünal ise, kitlesel olarak eyleme katılmadıklarını, gerekçeleri sağlıklı ve ciddi bulmadıkları belirtti. Genel merkezin dile getirdiği sorunları bölgedeki doktorlar olarak fazla hissetmediklerini belirten Doç. Dr. Ünal, "Genel merkezin söylediklerinin aksine bizim bölgesel sorunlarımız var. Örneğin, çok ciddi doktor sıkıntımız var, tayin sorunumuz var. Ama bunları ciddiye almıyorlar. Biz de genel merkezin söylediği sorunlara sıcak bakmıyoruz" diye konuştu.


--------------------------------------------------------------------------------

ADANA: ADANA'DA DOKTORLAR İŞ BIRAKTI

Adanalı doktorlar da Türk Tabipler Birliği'nin çağrısı üzerine 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Hastaneler Kavşağı'nda toplanan doktorlar, buradan Adana Numune Hastanesi önüne kadar yürüyüş yaptı.

Adana Tabip Odası ile SES Adana Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği eyleme sağlık çalışanlarının yanı sıra işçi ve memur sendikaları da destek verdi. Hastane bahçesinin girişinde toplanan doktorlar okunan basın bildirilerinin ardından "IMF'nin imamı kaça sattın vatanı", "AKP sağlığa zararlı" ve "Hükümet yasanı al başına çal" şeklinde slogan attı.

Doktorlar daha sonra gün boyu eylemlerine devam edeceklerini bildirerek dağıldı.


--------------------------------------------------------------------------------

HAKKARİ: HAKKARİ'DE DOKTORLAR İŞ BIRAKTI


Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Hakkari Şubesi'ne bağlı sağlık çalışanları, hükümetin sağlık politikasına tepki göstermek amacıyla bugün iş bırakma eylemi yaptı.
Devlet Hastanesi önünde düzenlenen basın açıklamasına, Doğru Yol Partisi (DYP) Hakkari İl Başkanı Mustafa Kahraman, Bedensel Engelliler Derneği Şube Başkanı Bedri Çallı, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Koparan'la KESK'e bağlı sendika üyeleri katıldı.


SES Hakkari Şubesi Başkanı Ahmet Ediş, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) IMF ve Dünya Bankası'nın talepleri doğrultusunda sağlığı ve sosyal güvenliği bir hak olmaktan çıkartıp, piyasanın insafına terk etmek istemekte olduğunu söyledi. Ediş, toplumun büyük bir kısmını umutsuzluğa, güvensizliğe ve sağlıksızlığa sürükleyecek olan uygulamalar ile anayasal bir hak olan sağlık ve sosyal güvenlik hakkının paranın egemenliğine terk edilmekte olduğunu belirtti.


Ahmet Ediş açıklamasına şöyle devam etti: "AK Parti hükümeti, Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Güvenlik Yasası ile tüm toplumu bünyesine alacak bir yasal güvenlik şemsiyesi değil, tam tersine düzenli vergi verenler için ek bir vergi getirmektedir. Sosyal güvenlikte radikal değişiklikler yapılıyor. AK Parti hükümeti, 5319 sayılı torba yasa ile Kurtuluş Savaşı'nda bile ücretsiz sunulan koruyucu sağlık hizmetlerini paralı hale getirmektedir. Parasız olduğu halde yeterli aşılama oranlarına ulaşılamayan ülkemizde difteri, tetanoz, boğmaca, verem ve çocuk felci aşıları ücretlendirilmiştir.

AK Parti, Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim hastanelerinde çalışan uzman ve baş asistanlarla ilgili çıkarttığı, atama yönetmeliği ile bilimsel hiç bir izahı olmayan aile bütünlüğünü hiçe sayan ve kadrolaşmayı hedefleyen uygulamalara yönelmiştir. Sağlıkta dönüşüm programlarıyla sağlık kuruluşlarının işletmeye, hastaları müşteriye dönüştürmek isteyen AKP hükümetini uyarıyoruz. Topluma ve sağlık sosyal hizmet emekçilerine giydirilmek istenen bu deli gömleğini yırtıp atmak için bugün Türkiye'nin dört bir yanında sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak alanlardayız".


Yapılan açıklamanın ardından sendika üyeleri 1 günlük iş bırakma eylemi başlatarak olaysız bir şekilde dağıldı.


--------------------------------------------------------------------------------

DİYARBAKIR: DİYARBAKIR'DA DOKTORLAR İŞ BIRAKTI


Türkiye genelinde Sağlık Emekçileri Sendikası ve Tabipler Odası iş birliğiyle düzenlenen 1 günlük iş bırakma eylemine Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde çalışan doktorların yüzde 20'si katılmazken, diğer hastane ve sağlık ocaklarının tümü iş bıraktı.


Türkiye genelinde sağlık personeli tarafından yapılan 1 günlük iş bırakma eylemi Diyarbakır'da da gerçekleştirildi. Devlet Hastanesi Başhekimi tarafından, eyleme katılmalarını önlemek için doktorlardan imza alındığı idda edilirken, Tabipler Odası Başkanı Doktor İlhan Diken, başhekimin idareci olması dolayısıyla görevini yaptığını belirtti. İlhan Diken, "Bugün yaptığımız eyleme, eski adıyla Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) olan Sur Devlet Hastanesi, yüzde 100'lük bir katılım ile destek vermiştir.

Göğüs Hastanesi, Doğum Evi Hastanesi ve tüm sağlık ocaklarımız da tamamıyla iş bırakma eylemimize katılmıştır. Devlet Hastanesi'nde yüzde 20'lik bir çalışma oranı var. Hastane Başhekimi tarafından, bugün çalışmaları için doktorlara imza attırıldığına dair duyumlar geldi dün bize. Biz eylemimizi yapıyoruz. Onlar da görevlerini yapıyor. Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri, denetlemelere devam ediyor. Biz de eylemimize devam ediyoruz. Umuyorum ki, bu eylem amacına ulaşır" dedi.


Sur Devlet Hastanesi'nin bahçesi dahi boş dururken, Devlet Hastanesi'nde bazı doktorların çalışmasından dolayı hastane koridorlarında ve bahçesinde vatandaşların sıralarını bekledikleri gözlendi.

memurlar.net
i̇şte
tüm
türkiye'de
'beyaz
eylem'...
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir