Medimagazin logo

SSK ve Emekli Sandığı'nda delil karartma operasyonu?

SSK ve Emekli Sandığı'ndaki reçete yolsuzluklarına rağmen bir delil karartma operasyonuna imza atıldı. Bağ-Kur'un 2001 yılı öncesine ait yaklaşık 310 milyon reçetelerin imha edilmesi için yasa çıkarıldı. Üstelik, Yüksek Denetleme Kurulu'nun (YDK) uyarıları da kulak arkası yapıldı. Meclis KİT Komisyonu'nun gündemine gelip tartışılan YDK'nın 2003 Raporu'nda, kontrolsüz reçetelere dikkat çekildi ve imha edilmesinin yaratacağı sakıncalara değinildi
SSK ve Emekli Sandığı'nda delil karartma operasyonu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SSK ve Emekli Sandığı'ndaki reçete yolsuzluklarına rağmen bir delil karartma operasyonuna imza atıldı. Bağ-Kur'un 2001 yılı öncesine ait yaklaşık 310 milyon reçetelerin imha edilmesi için yasa çıkarıldı. Üstelik, Yüksek Denetleme Kurulu'nun (YDK) uyarıları da kulak arkası yapıldı. Meclis KİT Komisyonu'nun gündemine gelip tartışılan YDK'nın 2003 Raporu'nda, kontrolsüz reçetelere dikkat çekildi ve imha edilmesinin yaratacağı sakıncalara değinildi.

YDK raporuna göre, 2001'de 31 milyon 93 bin 155, 2002'de 35 milyon 27 bin 596 ve 2003'te 36 milyon 472 bin 917 adet reçetenin Bağ-Kur il müdürlüklerine iletildiği vurgulandı. Bağ-Kur'a günlük 164 bin 76 adet reçetenin ulaştığına dikkat çekilen raporda, 'Her yıl sayıları daha da artan reçetelerin kontrolleri zamanında yapılmadığından, yıllardır birçok reçete kontrol edilmeksizin bedeli ödenmektedir' denildi. İl müdürlüklerinden 2004 yılında gönderilen yazılara göre, İstanbul'da 1996'dan Ekim 2004'e kadar kontrol edilmeyen reçete sayısının 20 milyonu geçtiği ifade edildi. Mersin'de 1998-2004 yıllarına ilişkin kontrol edilmeden ödenen reçete sayısının 5.4 milyon, Manisa'da 6 milyon, Bursa'da da 5.3 milyon olduğunu vurgulandı.

Emekli sandığı örnek

Eczane otomasyon sistemiyle ilaç ödemelerinde kontrol yapıldığının hatırlatıldığı raporda, Bağ-Kur'un da fiziki kontrolleri yapmasının zorunlu olduğunu belirtildi. Kontrollerin, yersiz ve usulsüz reçete ve faturaların önüne geçilmesi bakımından büyük önem taşıdığına işaret edilen raporda, ortaya çıkarılacak olası usulsüzlüklere karşı uygulanacak yaptırımın da geciktiği vurgulandı. Emekli Sandığı örneğini gösteren YDK, kontrollerde birçok hata ve yanlış uygulamanın tespit edildiğini de belirtti. YDK'nın raporunda şu uyarı yapıldı:

'Fiziki kontrollerde önemli tutarlara varan hatalar ve usulüne uygun düzenlenmeyen reçeteler ortaya çıkarıldığından, benzer uygulamanın Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nde de yapılması gerekli görülmektedir. Yıllardır kontrol edilmeden bedeli ödenen milyonlarca reçetenin zaman aşımına meydan vermeden bir an önce kontrol edilmesi ivedilikle önerilir.'

Akşam
ssk
ve
emekli
sandığı'nda
delil
karartma
operasyonu?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir