Medimagazin logo

Çocuk deneyi yasasını mutlaka düzelteceğiz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TCK’da yapılan değişiklikle ‘Sağlıklı çocuklar üzerinde deney yapılamaz’ yasağını kaldıran ve çocuklar üzerinde ilaç deneylerinin yapılmasına kapı aralayan yasayı yeniden ele alacaklarını bildirdi.
Çocuk deneyi yasasını mutlaka düzelteceğiz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TCK’da yapılan değişiklikle ‘Sağlıklı çocuklar üzerinde deney yapılamaz’ yasağını kaldıran ve çocuklar üzerinde ilaç deneylerinin yapılmasına kapı aralayan yasayı yeniden ele alacaklarını bildirdi.

Akdağ, ‘Mutlaka, kamuoyunu rahatlatacak bilimsel ve etik bir sonuca ulaşacağız ve endişeleri gidereceğiz’ dedi.

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, son günlerde basında ve kamuoyunda tartışıma yaratan ‘Çocukların para karşılığı kobay olarak kullanılmasının yolu açıldı’ iddialarıyla ilgili olarak suskunluğunu Hürriyet’e bozdu. Akdağ, şunları söyledi:

‘Meclis Komisyonu’nun muhalefeti ve iktidarıyla oybirliğiyle kararlaştırdığı yasa değişikliğinde, gelinen son duruma rağmen, meseleyi tekrar gözden geçirmek üzere bir çalışma başlatıyorum. Çünkü, Hükümet ve Sağlık Bakanlığı olarak bu konularda ciddi hassasiyetimiz var. Bunun için ilgili bakanlıklardan ve bilim adamlarımızdan da destek alarak, mutlaka kamuoyunun rahatlayacağı bilimsel ve etik sonuca ulaşıp, kaygıları gidereceğiz. Tıp adamları, hukukçular, sorunun sosyal ve etik boyutuyla ilgili bilim adamlarını da bu işin içine dahil edeceğiz.’

Bakan Akdağ, önceki yasaya göre çocuklarla ilgili bilimsel araştırma yapmanın ‘tamamen yasak’ olduğunu belirterek, üniversitelerden ilgili bilim adamları, diğer meslek örgütlerinin Meclis Sağlık Komisyonu ile irtibat kurarak, ‘Bu yasa Türkiye’de çocuklarla ilgili bütün bilimsel araştırmaları engelliyor’ görüşünü ilettiklerini, bu süreci Bakanlık olarak hep izlediklerini anlattı.

EBEVEYNE PARA VERMEK

Komisyon’un ortak kararla yasal değişikliği hazırladığını kaydeden Akdağ, şöyle konuştu:

‘Aslında, kuşkusuz ki, çocuklar üzerinde bir bilimsel çalışma yaparken çok dikkatli olmak lazım. Türkiye’deki mevcut yasa değişikliği de, çocuklar üzerinde yapılacak bilimsel araştırmalar için ebeveynine para vermeyi asla mümkün kılmıyor, söz konusu da olamaz. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nin Haziran 2004’te yürürlüğe koyduğu direktife göre; çocuklarda yapılacak klinik araştırmalar ayrıntılı biçimde tanımlanıyor. Buna göre, çocuklarda kullanılacak ilaçlar ruhsatlı kullanıma girmeden önce, mutlaka çocuklar üzerinde denenmesi gerekiyor. Bu bilinen bir husus. Yoksa ilaç, ruhsatlı kullanıma giremez.’

Hürriyet / Süleyman DEMİRKAN
çocuk
deneyi
yasasını
mutlaka
düzelteceğiz
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir