Medimagazin logo

Dünyada ilk defa organ nakli sonrası karaciğer diyaliz tedavisi

Antalya'da karaciğer nakli yapılan ve vücuduyla uyum sorunu yaşayan hasta, dünyada ilk defa uygulanan "Karaciğer diyaliz yöntemi" ile sağlığına kavuştu. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Uzmanı Asuman Yavuz, yöntemin sadece akut karaciğer yetmezliğinde kullanıldığını belirtti
Dünyada ilk defa organ nakli sonrası karaciğer diyaliz tedavisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Antalya'da karaciğer nakli yapılan ve vücuduyla uyum sorunu yaşayan hasta, dünyada ilk defa uygulanan "Karaciğer diyaliz yöntemi" ile sağlığına kavuştu.


Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Uzmanı Asuman Yavuz, yöntemin sadece akut karaciğer yetmezliğinde kullanıldığını belirtti.


AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Dünyada ilk defa, karaciğer nakli yapılan bir hastaya "karaciğer diyaliz yöntemi" uygulandı. Konu ile ilgili bilgiler veren Genel Cerrah Ayhan Dinçkan, hastanın yaklaşık 1 yıldır karaciğer sirozu hastası olduğunu ve 5 aydır karaciğer nakli listesinde bulunduğunu belirtti. 2 Ekim'de hastaya uygun karaciğer bulunduğunu ifade eden Dinçkan, "Gerekli çalışmaların ardından karaciğer başarılı bir ameliyatla hastaya nakledildi. Fakat daha sonra karaciğerle vücut arasında uyum sorunu yaşandı. Hastaya destek tedavisi amacıyla özel bir diyaliz tedavisi uyguladık. Bu yöntem başarıyla gerçekleştirildi" diye konuştu.


Uygulanan yöntem hakkında bilgi veren Nefroloji Uzmanı Asuman Yavuz, dünyada ilk defa karaciğer nakli olan bir hastaya "karaciğer diyaliz yöntemi" uygulandığını vurguladı. Yöntemin hastaya 4 defa uygulandığını kaydeden Yavuz, "Hastanın karaciğer fonksiyonları kendi kendine kazanıncaya kadar uygulanan bir destek tedavisi yaptık. Fakat bu tedavi karaciğer yetmezliğinde uygulanan bir yöntem değildir. Bu yöntem sadece akut karaciğer yetmezliğinde, mantar ve ilaç zehirlenmelerinde ayrıca karaciğer naklinden sonra gecikmiş karaciğer fonksiyonlarını yerine getirinceye kadar uygulanan bir tedavidir" şeklinde konuştu.


Tedavinin uygulandığı Adalet Dikmen (29) isimli hasta ise 5 aydır karaciğer nakli beklediğini, bu tedavi sayesinde kendini çok iyi hissettiğini söyledi.

İHA
dünyada
ilk
defa
organ
nakli
sonrası
karaciğer
diyaliz
tedavisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir