Medimagazin logo

Kuş gribine karşı yüzde 100 etkili ilaç geliştirildi

ABD’li bilim adamları, genetik mühendisliği tekniği kullanılarak hazırlanan ve kuşları gribe karşı tam koruma sağlayan bir aşıyı üretmenin, sadece 1 ay alacağını bildirdi
Kuş gribine karşı yüzde 100 etkili ilaç geliştirildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ABD’li bilim adamları, genetik mühendisliği tekniği kullanılarak hazırlanan ve kuşları gribe karşı tam koruma sağlayan bir aşıyı üretmenin, sadece 1 ay alacağını bildirdi.

Aşıyı hazırlayan University of Pittsburgh Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan ekibin başkanı Dr. Andrea Gambotto hazırladıkları aşının çok güçlü olduğunu belirtirken, ekibin aşıyı insanlarda denemeye hazırlandığını söyledi.

Çalışmaların sonuçları “Journal of Virology’’ dergisinin 15 Şubat’ta piyasaya çıkacak sayısında yayınlandı. Şu an hem tavuklar hem de insanlar için kullanılan grip aşılarının hazırlanması aylar alıyor ve aşılar tavuk yumurtası içinde hazırlanıyor. Uzmanlar yeni aşıları insan hücrelerinden alınma parçalarla hazırlamak gerektiği konusunda uzlaşıyor.

Dergideki bilgilere göre, ekip gerçek H5N1 (öldürücü kuş gribi virüsü) yerine virüsün genetik dizilim kodunu kullandı. Ekip böylece bütün grip virüslerinin yüzeyinde görülen bir proteini kontrol eden hemagglutinin geninin DNA kodlarını sun’î olarak üretti.


H5N1’deki ‘H’, hemaglütinin genini temsil ediyor. Daha sonra ekip bu sun’î DNA’yı yaygın bir nezle virüsü olan adenovirüse ekledi. Hazırlanan aşı, fareler ve tavuklarda yapılan testlerde, genizden verildiğinde kısmî koruma sağladı; ama enjekte edildiğinde, H5N1 virüsüne karşı korumada yüzde 100 başarı elde edildi. Ve aşı ikili bağışıklık tepkisi diye bilinen oluşumu meydana getirdi. Aşılanan hayvanların vücutları hem virüsü etkisiz hale getirmek için antikorlar hem de virüse saldıran bağışık hücre tipini üretti.

Aşının, kuş gribinin değişim geçirmiş biçimlerine karşı etkili olabileceği belirtiliyor. Andrea Gambotto’nun başkanlığındaki ekip, aşıyı insanlarda denemek için görüşmelerini sürdürüyor. Öte yandan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Bugün karar verirsek 3 hafta içinde aşı üretebiliriz. Ancak aşı üretimi bilimsel olarak herkesin üzerinde ittifak ettiği bir konu değildir.” şeklinde konuştu.

Zaman
kuş
gribine
karşı
yüzde
100
etkili
ilaç
geliştirildi
Yorum (1)
Bulent yildiz
hocam Girisimsel vaskuler Noroloji diye bir adlandırmayı ve uygulamayı devamlı yazıyorsun ama hiç Türkiye'de ve dünyadaki bu konuların asil uzmanları olan nororadyoloji-Girisimsel nororadyolojiden bahsetmiyorsunuz .bu dalın ismi sizde biliyorsunuz ki Girisimsel nororadyolojidir.Bu işlemlerin yapılabilmesi icin once iyi bir klinik ve nororadyolojik değerlendirme gerekir.siz yazılarınızda hic radyolojiden bahsetmiyorsunuz .sizin bı toplantınızda norogörüntüleme diye bir şey duydum ve garipsedim .sayın hocam diagnostik nororadyoloji diye birsey var .7 Teala MR ,molekülde MR dan bahsedilirken ...ayrıca çoğu Avrupa ülkelerinde nororadyoloji ayrı branşdir ve gördüğüm kadarıyla Noroloji-beyin cerrahisi klinikleri ile cok yakın olarak çalışırlar.Bildigim kadarıyla AB ülkelerinde stroke ünitesi kurulurken belli kriterler ve bunlar zorunlu.ornegin bu Unite de Radyoloji,Noroloji,beyin cerrahisi ve birkaç branşın olması zorunlu.Sayın hocam multidisipliner çalışmak zorundayız.bu çağın gereği.sizden ricam olaylara biraz daha geniş bir perspektifden bakmanız.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir