Medimagazin logo

Reçetelere yeni düzenleme

Tedavi Yardımına ilişkin 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Reçetelerle ilgili yeni düzenlemede “İlaç verilmesinde genel kural en fazla dört kalem ilaç, yedi günlük tedavi dozu ve her kalemden de bir kutu ilacın hekim tarafından reçeteye yazılmasıdır” kuralı getirildi. Talimatın tamamına http://rega.basbakanlik.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz
Reçetelere yeni düzenleme
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Tedavi Yardımına ilişkin 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Reçetelerle ilgili yeni düzenlemede “İlaç verilmesinde genel kural en fazla dört kalem ilaç, yedi günlük tedavi dozu ve her kalemden de bir kutu ilacın hekim tarafından reçeteye yazılmasıdır” kuralı getirildi. Talimatın tamamına http://rega.basbakanlik.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.


Reçetelere Yazılabilecek İlaç Miktarı
Ayaktan yapılan tedavilerde; aşağıda 12.4 üncü maddede belirtilen durumlar dışında; reçetelere en fazla dört kalem ve yedi günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılacaktır. İlacın yedi günlük tedavi dozunu belirlemek üzere, reçetede mutlak surette günlük kullanım dozu da belirtilecektir. İlacın piyasada bulunan en küçük ambalajı, yedi günlük tedavi dozundan fazla ise, bu ilaç bir kutu olarak verilecektir. Antibiyotiklerin on gün süreyle kullanımı gerekiyorsa, reçetede kutu adedinin yanına yazıyla, konulan teşhis ve “On günlük” ifadesi yazılacaktır.
İlaç verilmesinde genel kural en fazla dört kalem ilaç, yedi günlük tedavi dozu ve her kalemden de bir kutu ilacın hekim tarafından reçeteye yazılmasıdırAncak, bir kutu ilacın yedi günlük tedavi dozunu karşılamaması durumunda gerekli miktardaki ilaç hekim tarafından reçeteye yazılabilecektir.
Örnek 1- Hasta (A) ya yedi günlük tedavi süresi için orijinal ambalajında 20 adet draje bulunan bir antibiyotik yazılmış olsun. Günde 12 saat ara ile toplam 2 adet kullanılması öngörülen bu ilaç yedi günlük tedavi dozunu karşılayacağından reçeteye ancak bir kutu yazılabilecektir.
Örnek 2- Hasta (B) ye hekim tarafından orijinal ambalajı 100 cc.lik süspansiyon şeklinde olan ve günde 6 saat ara ile 5 cc üzerinden 4 kez alınması uygun görülen yedi günlük antibiyotik tedavisi önerilmiş olsun. Bu durumda bir kutu yedi günü karşılamadığına göre, bir haftalık tedavi dozunu sağlamak için hekim tarafından reçeteye bu ilaçtan en fazla 2 kutu yazılabilecektir.
Örnek 3- Hasta (C) ye orijinal ambalajında 16 adet kapsül bulunan ve günde 8 saat ara ile 3 adet kullanılması uygun görülen (500) mg’lik antibiyotik yazılmış olsun. Hekim tarafından yedi günlük tedavi süresi öngörülmüş olduğu takdirde hastanın reçetesine bu ilaçtan en fazla 2 kutu yazılabilecektir.
Sağlık kurumu ve kuruluş tabiplerince hasta reçeteleri bu esaslara uygun olarak düzenlenecektir.
a) Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar (EK–2) listesinde yer almamakla birlikte, uzun süreli kullanımı sağlık kurulu raporuyla tevsik edilen ilaçlarda (hasta katılım payı maaşlardan kesilmek kaydıyla),
b) Menopoz ve disfonksiyonel uterin kanamalarda rapor aranmaksızın,
en fazla üç aylık tedavi dozu yazılabilir.
a) Yanık tedavilerinde kullanılan ilaçlarda ve yalnız dermatoloji uzmanlarınca reçetelenebilen oral retinoidlerde (izotretionin, asitretin),
b) Ameliyat sonrasında taburcu edilen hastaların idame tedavisi için düzenlenen reçetelerde,
en fazla bir aylık dozda yazılabilecektir.
Yatarak tedavi edilen hastalar için gerekli olan ve hastane eczanesinde bulunmayan ilaçlar en fazla beş günlük tedavi dozunu geçmeyecek şekilde reçeteye yazılabilecektir. Bu reçetelerde mutlak surette günlük tedavi dozu da yazılacak, beş günlük tedavi dozunu aşan ilaç eczane tarafından kesinlikle verilmeyecektir. Ancak, sağlık kurumlarında uzun süre yatarak tedavi gören tüberküloz hastalarına, kullanım dozu belgelenmek kaydıyla l aylık miktarda tüberküloz ilaçları yazılabilecektir.
Bir ilacın Sağlık Bakanlığınca izin verilen endikasyon dışında kullanımı ancak Sağlık Bakanlığınca verilen onayla mümkün olacaktır.
reçetelere
yeni
düzenleme
Yorum (3)
C.T
Gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar, kalpleri var hissetmezler. Böyle diyor yüce kitabımız, görmek, duymak, hissetmek istemeyenler için. Sevgili hocam bizi görmüyorlar, duymuyorlar, hissetmiyorlar. Bizim yaptığımız herşey doğrudur, siz yanlış düşünüyorsunuz, haksız isteklerde bulunuyorsunuz, pratisyen aile hekimine 7000 tl. siz uzmanlara 3000 tl.yeter, bu kadarı size çok bile diyorlar. Bu saatten sonra haklarımızı mahşer günü aramak dileğiyle bizi bu sıkıntılara sokanları Yüce Yaradana havale ediyoruz.
0
Cevapla
İG.
Yorumcu arkadaşım mahşere kaldı hesabımız diyor. Bu sayfalarda sık kullanılan: mahşer, yaradana havale etmek, elleri yakasında olmak gibi ifadeler ne anlama geliyor? Birileri bunu anlatsa iyi olur. Çünkü farazi muhatapların bunları anladığını zannetmiyorum. Ya da enazından içleri boşaltımasa iyi olur. Farklı kulvarların bireyleri olabilirler de... Demişler ya ik şeyin kimde olduğunu Yaratan bilir: biri para...
0
Cevapla
C.T
İ.G rumuzlu arkadaşım. Farazi muhataplar dediğiniz ilgililer bahsedilen kavramların ne anlama geldiğini çok iyi bilirler. Yani anlamak isteyen anlar.O kişilerin kendi dünyalarında o kavramların içleri boşalmışsa(öyle anlaşılıyor) yapacak pek fazla şey yok demektir.Anlamak isteyene sirisinek saz, anlamak istemeyene davul zurna az.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir