Medimagazin logo

Hastanelerde doğum yapan annelere 50 YTL ödül

Sağlık Bakanlığı, 0-6 yaş arasındaki çocuklarını düzenli olarak sağlık kontrolüne götüren ailelere ve hastanelerde doğum yapan annelere para ödülü veriyor. 2004 yılı Mart ayından 2005 Eylül ayına kadar Şartlı Nakit Transferi uygulaması kapsamında 712 bin aileye nakit para dağıtıldı
Hastanelerde doğum yapan annelere 50 YTL ödül
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, 0-6 yaş arasındaki çocuklarını düzenli olarak sağlık kontrolüne götüren ailelere ve hastanelerde doğum yapan annelere para ödülü veriyor. 2004 yılı Mart ayından 2005 Eylül ayına kadar Şartlı Nakit Transferi uygulaması kapsamında 712 bin aileye nakit para dağıtıldı.


Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan Sorumlu Devlet Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen, "Şartlı Nakit Transferi" uygulamasında hedeflenen başarıya ulaşıldı. Uygulama kapsamında toplumun yüzde 6'lık "en yoksul" kesimine destekleyici para yardımı yapılıyor. Para yardımı gebelik dönemi ve doğum sonrası çocuklarının sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları karşılığında ailelere veriliyor. Sağlık Bakanlığı, anne adaylarına 0-6 yaş arası çocukları, sağlık bakımı için düzenli olarak sağlık kuruluşlarına götürmeleri kaydıyla her ay 16.5 YTL yardım yapıyor. Sağlık kuruluşlarındaki doğum oranlarını artırmak isteyen Bakanlık, bunun içinde bir ödeme kalemi hazırladı. Buna göre hamilelere de doğumlarını bir sağlık kuruluşlarında yaptırmaları halinde 50 YTL'lik nakit para yardımı yapılıyor. Şartlı Nakit Transferi uygulamasından 2004 yılı Mart ayından 2005 yılı Eylül ayına kadar yaklaşık 712 bin aile yararlandı. Sağlık Bakanlığı, yoksul vatandaşların acil servis kapılarından geri çevrildiği günlerin hatırlanması halinde bu uygulamanın önemine dikkati çekiyor.


Sağlık Bakanlığı, 2005 yılında anne adaylarına "ücretsiz demir desteği" uygulamasını 2006 yılında da sürdürecek. Türkiye'de kadınlar arasında demir eksikliğinin ciddi boyutlara ulaştığını tespit eden bakanlık, gebelik döneminde anne adayı ve bebeğin sağlığını desteklemek için gebelere demir desteği programını devam ettirecek. 2005 yılında başlatılan uygulama 2006 yılında yaygınlaştırılacak. Bakanlık, gebeye gebeliğin üçüncü haftasından itibaren doğum sonu dahil 9 ay süreyle ücretsiz demir desteği sağlayacak. Bu amaçla başlatılan çalışmalar kapsamında, sağlık kuruluşlarından aile planlaması hizmeti almak için başvuran evli çift sayısının 3 milyon 500 bine yaklaştığı bildirildi.


Bununla birlikte Sağlık Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) işbirliğinde gerçekleştirilen "Ulusal Üreme Sağlığı Programı" çerçevesinde, 2004 yılı Nisan ayından 2005 yılı sonuna kadar 720 bin er ve erbaşa üreme sağlığı eğitimi verildi. Bakanlık, bu eğitim programlarını devamlı hale getirerek yılda 500 bin gence ulaşmayı hedefliyor. Bakanlık, Ulusal Üreme Sağlığı Programı'nda erkek katılımın sağlanması ve hitap edilen yaş grubunun 20-22 olması nedeniyle, önümüzdeki yıllarda üreme sağlığı göstergelerinde ciddi bir iyileşme bekliyor.


Sağlık Bakanlığı anne ve bebek ölümlerini azaltmak amacıyla aile planlaması hizmetlerine de yeni yılda ağırlık verecek. Bununla birlikte 2005 yılında başlatılan Anne Ölümleri Araştırması ara verilmeden devam edecek. Araştırmada sonunda elde edilen verilere göre anne ölümlerini azaltmaya yönelik yeni politika ve stratejiler tespit edilecek.

İHA
hastanelerde
doğum
yapan
annelere
50
ytl
ödül
Yorum (9)
a.uslu
Sevgili hocam ağzınıza sağlık. Çok güzel özetlemişsiniz.Keşke diğer meslektaşlarımız da serbest piyasa ekonomisinin içinde yaşayıp bunu öcü gibi görmekten vaz geçse. İktisat ekonomi siyaset sosyoloji bilim dallarının da varlığının farkına varsa. Dünya gidiyor mersine bizimkiler gidiyor tersine.Herkes vahşi kapitalist olsun bize gelince sosyalist olun diyorlar işin tuhafı bunu bizim meslektaşlarımız başkalarından daha yüksek sesle dile getiriyor....
0
Cevapla
dr yalçın
hocama saygılarımı sunuyorum.bize reva görülen uygulamalar diktatörce bir ileri demokrasinin ürünüdür.asıl acı verici olan meslektaşlarımızın birçoğunun bu durumu kabullenip sinmesidir.yıllarca en ağır şartlarda eğitim alıp insanlık dışı şartlarda çalışan hekimlerin sağlık bakanının oyununa gelip meseleye sadece muayenehaneler penceresinden bakmamaları gerekir.riski yüksek işler yapanların gelirlerinin de yüksek olması da normaldir.bu yüzden hakkını arayan hekimlere niçin paragöz yakıştırılması yapılmaktadır.sen değerini bilmezsen başkalarından hiç bir şey bekleyemezsin.emekli bir uzman hekimin 1300-1400 tl maaş aldığını buna mukabil çok daha az puanlarla girilip 4 yılda bitirilen fakülte mezunlarının 4000 tl gibi emekli maaşı alması kabul edilemez.kabullenenler mario luğa devam etsinler.
0
Cevapla
AHMET YILDIRIM
Hekim Muayenehane,Poliklinik ,Hastane ayrımı olmaksızın serbestce çalışabilmeli ve emeğinin karşılığını alabilmelidir. SGK kamu kuruluşudur.Hizmeti tüm sağlık kurum ve kuruluşlarından satın almak zorundadır.Ben Poliklinikte çalışıyorum.Benim sunamadığım hizmeti yabancı yatırımcı dahi sunabilmekte.Bu nasıl anlaşılabilir?
0
Cevapla
m bilgin
Değerli hocama saygılarımı sunuyorum. Yazdıklarını destekliyorum. Doktorların bu kadar kısıtlandığı, ezildiği ve horlandığı bir dönem hiç olmamıştı.
0
Cevapla
Hasan Akdemir
20 yıl kadar önce Bulgaristan ve Kazakistan'dan gelip burada çalışmaya başlayan doktor arkadaşların dışarıdan bakmalarıyla yaptığı bir yorumu söyleyeceğim : "Türkiye'deki sistem, UTOPİK KOMUNİZM den başka bir şey değil. Komunizmin en koyu yaşandığı dönemlerde bile bizde çalışmayana hiç bir yardım yapılmazdı.Her yerde muayene olur ama ilaçlarımızın çoğunu kendimiz alırdık. Türkiye'deki düzen, komünizmde bile olmayan, çalışanın sırtına yükten başka birşey değil " diyerek YEŞİL KART olayını böyle yorumlamışlardı. Eğer liberal ekonomiyi uygulayan gelişmiş bir devlette de böyle SADAKA-OY BAĞLAMA sistemi varsa hallerine bir bakalım da sonu nasıl oluyormuş erkenden öğrenelim. Aynı devleti yönetenler et üreticileriyle bir sürtüşme sonrası vahşi kapitalist bir tavırla dışarıdan hemen et ithalini kolaylaştırmış ve yerli üreticinin canına ot tıkamıştır. Sonuçta devleti yönetmeye hevesli kardeşlerimiz işlerine gelen her konuda isteyince UTOPİK KOMUNİST , isteyince VAHŞİ KAPİTALİST olabiliyor. Sağlıkçıların da şansına ŞİMDİLİK ÜTOPİK KOMUNİZM çıkmış durumda.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir