Medimagazin logo

YÖK, binlerce öğretim üyesinin rektörlüklerde görevlendirilmesine göz yumuyor

Yeni üniversitelerin açılmasına karşı çıkan YÖK, binlerce öğretim üyesinin rektörlüklerde görevlendirilmesine göz yumuyor. Rektörlerin görevlendirmede tek yetkili olması, bu kadroların eşe dosta torpille verilmesi tepkilere yol açıyor
YÖK, binlerce öğretim üyesinin rektörlüklerde görevlendirilmesine göz yumuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yeni üniversitelerin açılmasına karşı çıkan YÖK, binlerce öğretim üyesinin rektörlüklerde görevlendirilmesine göz yumuyor. Rektörlerin görevlendirmede tek yetkili olması, bu kadroların eşe dosta torpille verilmesi tepkilere yol açıyor.



Üniversitelerin öğretim elemanı sıkıntısı yaşadığını öne sürerek yeni üniversite açılmasına karşı çıkan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), rektörlerin binlerce öğretim üyesini rektörlüklerde görevlendirerek kadroları şişirmesine göz yumuyor. Devlet üniversitelerinde "rektörlüklerde görevli" tanımıyla 137'si profesör 3845 öğretim görevlisi maaş alıyor. Özel üniversitelerde ise bu sayının sadece 297 olması dikkat çekiyor. Rektörlüklerde görevlendirilen öğretim üyeleri, görev yapmadığı halde merkezde tutulan valilere benzetiliyor ve çok azı araştırma görevi yapmasına rağmen büyük çoğunluğu "danışman" olarak bulunduğundan, öğrencilerle karşılaşmadan para alıyor.


Gazi Üniversitesi 298, Çukurova üniversitesi 210, Ankara Üniversitesi 205, Atatürk Üniversitesi ise 166 adet "rektörlükte görevlendirilen" öğretim üyesi devlet üniversiteleri arasında başı çekiyor. Sadece Gazi Üniversitesi rektörlüğünde görevlendirilen öğretim üyesi bile tüm Türkiye'de özel üniversite rektörlüklerinde görevli kadrolardan daha fazla.


Torpili olan atanıyor

Öğretim üyelerinin öğrenci ile buluşmadıkları halde kadro işgal etmelerine tepki gösteren Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) Genel Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, rektörlerinin öğretim üyesi atamalarında tek yetkili olmalarını avantajını kullanarak keyfiliğe kaçtıklarını belirtti. Hatipoğlu şöyle konuştu:


"Bir rektör, yakını olan sıradan bir lisans mezununu üniversitesine öğretim üyesi olarak alabiliyor. Hatta o yakını için fakülte bile açabiliyor. Maalesef bunların kontrolü yok ve bu noktada çok büyük sıkıntılar var. Kadrolar da bu torpilli atamaların sonucunda şişiyor, olan devlete, üniversite eğitimine oluyor."



Gazi Ü. Rektörü Prof. Yamaç: Kadroları inceletiyorum

298 öğretim görevlisi ile rektörlükte görevlendirmede birinciliği elinde tutan Gazi Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, kendisinin sadece 3 görevlendirme yaptığını ifade ederek, topu önceki döneme attı. Yamaç, rektörlükte görevli öğretim üyelerini tespit etmek üzere inceleme yaptıklarını bildirdi. Gazi Üniversitesi'ne Yamaç döneminde alınan 3 öğretim görevlisinin biri hukukçu, diğer ikisi de dış ilişkiler uzmanı olarak görev yapıyor.


Yamaç, üniversitesindeki rektörlükte görevli öğretim üyesi sayısının 298 ve bunlardan 13'ünün profesör olduğunu ise Yeni Şafak'tan öğrendi. Gazi Üniversitesi toplam 4045 öğretim üyesi ile Türkiye'nin öğretim kadrosu en geniş üniversiteleri arasında yer alıyor.


Erciyes Ü. Rektörü Utaş: Danışman olarak kullanılıyor

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş, sözkonusu durumun YÖK ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen kadroları rektörlerin değerlendirmesi sonucu meydana gelen bir durum olduğunu belirttti. Utaş şöyle dedi: "Rektörler hukuki olarak danışman alamıyor. Bu kadroları da sanırım danışman almak için kullanıyorlar. Belki Genel Sekreter de bu kadroda. Gerisini bilmiyorum ama biz yakınımız diye kimseyi atamıyoruz, bu hiç doğru değil. Ancak hukuki danışman olarak bu kadrodan atama yapmayı ben de düşünmüştüm." Erciyes Üniversitesi'nin toplam 1266 öğretim üyesi bulunurken, bunların 29'u "rektörlükte görevli" görev tanımı ile çalışıyor.



Üniversitelerdeki görevlendirmeler


Abant İz. Baysal Ü. 43 1
Adnan Menderes Ü. 14
Afyon Kocatepe Ü. 22
Akdeniz Üniversitesi 30
Anadolu Üniversitesi 45
Ankara Üniversitesi 205
Atatürk Üniversitesi 166
Atılım Üniversitesi 35 3
Bahçeşehir Üniversitesi 16
Balıkesir Üniversitesi 18
Başkent Üniversitesi 3
Beykent Üniversitesi -
Boğaziçi Üniversitesi 104 21
Çan. Onsekiz Mart Ün. 52
Çankaya Üniversitesi 24
Çukurova Üniversitesi 210 6
Dokuz Eylül Üniversitesi 163 10
Dumlupınar Üniversitesi 82 1
Ege Üniversitesi 117 1
Erciyes Üniversitesi 29 4
Fırat Üniversitesi 25
Galatasaray Üniversitesi 27
Gazi Üniversitesi 298 13
Harran Üniversitesi 114 6
İnönü Üniversitesi 63
Koç Üniversitesi 11
Kocaeli Üniversitesi 15
Selçuk Üniversitesi 100 3
Süleyman Demirel Ü. 131 2
Trakya Üniversitesi 93 1

Yenişafak
yök
binlerce
öğretim
üyesinin
rektörlüklerde
görevlendirilmesine
göz
yumuyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir