Medimagazin logo

Öğretim Elemanının Ek Ders Ücreti De Artacak mı?

Öğretim Elemanının Ek Ders Ücreti De Artacak mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SORU: Değerli Memurlar.net Yetkilileri, Ek ders ücretleri ile ilgili değişiklikte Üniversitelere herhangi bir değişiklik getirilmekte midir? Bir öğr. gör. bir saat ücret için 5,5 ytl
almaktadır. Bu konuda bir ilave var mıdır?

CEVAP: 2914 sayılı Kanunun Ek ders ücretini düzenleyen 11'inci maddesinde; "2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 36 ncı maddesine göre haftalık okutulması mecburi ders yükü saati dışında, kısmi statüde bulunanlar dahil öğretim elamanlarına görev unvanlarına göre Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen mecburi ve isteğe bağlı dersler ve diğer faaliyetler için bu ders ve faaliyetlerin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla en çok yirmi saate kadar, ikinci öğretimde ise en çok on saate kadar ek ders ücreti ödenir. Ders yüklerinin tamamlanmasında öncelikle normal örgün öğretimde verilen ders ve faaliyetler dikkate alınır.
Öğretim elemanlarının teorik derslerle yaptırdıkları uygulama, yönettikleri tez, seminer ve doktora çalışmalarının ve ara sınavların ne ölçüde ders yükünden sayılacağı Yükseköğretim Kurulunca belirlenir. Ara sınavlar için Yükseköğretim Kurulunca öğrenci sayısı gözönünde bulundurulmak suretiyle tespit edilecek ders yükü beş saati, diğer faaliyetler için belirlenecek ders yükü ise bir saati geçemez. Teorik dersler dışındaki faaliyetlerin ders yükünün tamamlanmasından sonraki kısmı ek ders ücretinin hesabında dikkate alınır. Ancak mecburi ders yükünün tamamlanmasında ve ek ders ücretinin hesabında, teorik dersler dışındaki faaliyetlerin haftalık en fazla on saatlik kısmı dikkate alınır, kalan kısmı ise maaş karşılığı sayılır.
Dersi veren öğretim elemanına her ders için ayrı ayrı olmak üzere yarı yıl ve yıl sonu dönemlerinde her 50 öğrenci için 300 gösterge rakamının Devlet Memurları Kanununa göre aylıklar için belirlenen katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda sınav ücreti ödenir. Öğrenci sayısının hesabında küsurlar tama iblağ edilir ve 500 öğrenciden fazlası dikkate alınmaz. Ara sınavlar ve bütünleme sınavları için sınav ücreti ödenmez.


Ek ders ücreti, aşağıdaki göstergelerin Devlet Memurları Kanununa göre aylıklar için belirlenen katsayı ile çarpımından oluşur.

Ek Ders Ücreti
Unvanı/ Göstergesi

Profesör 300
Doçent 250
Yardımcı Doçent 200
Öğretim Görevlisi ve Okutman 160

Yükseköğretim Kurumlarının kadrolarında olmayıp bu unvanları taşıyanlardan ders saati başına görevlendirilenlerin sosyal güvenlik kuruluşlarından almakta oldukları aylıklar bu şekilde görevlendirilmeleri nedeniyle kesilmez.
Müfredat programları uyarınca normal çalışma günlerinde çalışma saatinin bitiminden ve saat 17.00'den sonra başlayan gece öğretimi ile hafta tatili, yarı yıl veya yaz tatillerinde yapılan öğretimde yukarıdaki şekilde hesaplanan ek ders ücretleri % 60 zamlı ödenir. Yaz ve yarı yıl tatillerinde yapılan öğretim için verilecek ek ders ücretinin hesabında ders yükü dikkate alınmaz." hükmü yer almaktadır.

Devlet memurlarının ek ders ücreti ise 657 sayılı Kanunun 89 ve 176 ncı maddelerinde düzenlenmiştir.

Bu çerçevede devlet memurları ile öğretim elemanlarının ek ders ücretleri farklı kanunlarda düzenlendiği görülmektedir.

Memura ek zam tasarısında sadece 657 sayılı Kanunun 176'ncı maddesi değiştirilmektedir. Bu madde en çok öğretmenleri ilgilendirmektedir. Tasarıda yapılan değişiklik ile memurun ek ders ücreti 3,5 YTL'den 5 YTL'ye çıkarılmaktadır.

Öğretim elemanının ek ders ücretinin dayanağı ise farklı bir mevzuattır. Bu 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunudur. Bu Kanunun 11'inci maddesinde yer alan gösterge miktarlarının değiştirilmesine dair bir hüküm mevcıt tasarıda yer almamaktadır. Bu nedenle memura ek zam tasarısında bahsi geçen ek ders ücretlerinin 3,5 YTL'den 5 YTL çıkması öğretim elemanını etkilemeyecektir.

memurlar.net
öğretim
elemanının
ek
ders
ücreti
de
artacak
mı?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir