Medimagazin logo

Kuş gribiyle mücadele için 1,9 milyar dolar toplandı

Kuş gribi ile dünya çapında mücadele için Çin’in başkenti Pekin’de yapılan ‘Kuş Gribinin Önlenmesi ve Kontrolü İçin Fon Oluşturma Uluslararası Konferansı’nın son gününde kuş gribi yardımının, 1,9 milyar dolara çıktığı açıklandı.
Kuş gribiyle mücadele için 1,9 milyar dolar toplandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Kuş gribi ile dünya çapında mücadele için Çin’in başkenti Pekin’de yapılan ‘Kuş Gribinin Önlenmesi ve Kontrolü İçin Fon Oluşturma Uluslararası Konferansı’nın son gününde kuş gribi yardımının, 1,9 milyar dolara çıktığı açıklandı.

Çin hükümeti, Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankası’nın ortaklaşa düzenlediği konferansta daha önce Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlanan raporda, dünya çapında kuş gribi sorununun çözülmesi için yaklaşık 1,2 milyar dolarlık finansman eksikliğinin mevcut olduğu belirtilmişti. Yüzden fazla ülke ve uluslararası örgüt temsilcilerinden oluşan yaklaşık 700 temsilcinin katıldığı konferansın ardından düzenlenen basın toplantısında, yardım miktarını açıklayan AB Komisyonu’nun sağlık ve tüketici haklarından sorumlu üyesi Markos Kipriyanu, 1,9 milyar dolar sayesinde dünyayı tehdit eden kuş gribi salgınıyla daha kolay baş edebileceklerini söyledi.


Dünya Bankası’nın ülke hizmetlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı James Adams ve Birleşmiş Milletler’in kuş gribinden sorumlu üst düzey sistem koordinatörü David Nabarro da yardımların gerekli yerlerde kullanılacağını ve hangi ülkeye ne kadar dağıtılacağının yapılacak araştırmalar sonucunda belirleneceğini kaydetti.

Yardımlarda 334 milyon dolarla ABD başı çekerken, bu ülkeyi 260 milyon dolarla Avrupa Birliği (AB), 159 milyon dolarla Japonya takip etti. Yapılan yardım taahhütleri şöyle: ABD 334 milyon dolar, AB 260 milyon dolar, Japonya 159 milyon dolar, Rusya 44,9 milyon dolar, Avustralya 41,7 milyon dolar, Çin 10 milyon dolar.

AB yardımları detaylandırıldığında 120 milyon dolar yardım yapan Avrupa Komisyonu’nu, 35 milyon dolar yardımla İngiltere, 32 milyon dolarla Fransa ve 28 milyon dolarla Almanya takip etti. Yapılacak yardımlar özellikle yoksul ve gelişmekte olan ülkelerde, şu ana kadar 70’ten fazla kişinin ölümüne ve milyarlarca dolar maddi kayba sebep olan kuş gribi ile mücadele çalışmalarında kullanılacak. Dün ayrıca kuş gribi ile mücadele alanındaki politik saptama ile yönetim ve koordinasyon sermayesi konularını kapsayan Pekin Deklarasyonu yayınlandı.

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'nin kuş gribi ile mücadelesini ve bu konuda gösterdiği şeffaflığı övdü. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü Direktörü Fernard Vallet, Türkiye'nin kuş gribi salgınının baş göstermesi sırasında çok hızlı bir şekilde önlem aldığını söyledi. Vallet, "Türk hükümeti bu problemi çok ciddi ele alıyor. Ve biz bunda çok iyimseriz. Zira Türkiye bu konuda yeni kaynaklar geliştirdi ve hayvanlarda görülen hastalıkları kontrol edecektir." dedi.

Zaman
kuş
gribiyle
mücadele
için
1
9
milyar
dolar
toplandı
Yorum (1)
berivan yıldız
bana göre çok güzeldi :p
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir