Medimagazin logo

Üniversite Öğrenimlerini Yurtdışında Sürdürmek İsteyen Öğrencilerin Dikkatine

Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların Türkiye’de geçerli olabilmesi için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekmektedir
Üniversite Öğrenimlerini Yurtdışında Sürdürmek İsteyen Öğrencilerin Dikkatine
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların Türkiye’de geçerli olabilmesi için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekmektedir.Sizlerin ve ailelerinizin ileride uğrayacakları telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşmamanız için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesinde büyük yarar vardır.
Bazı aracı kuruluşlar, basın ve yayın organlarına vermiş oldukları ilanlarda , reklamını yaptıkları üniversitelerin YÖK tarafından tanındığını da belirtmektedir. YÖK’ten onaylatmadan, bu tür bilginin doğruluğuna kesinlikle inanılmamalıdır.


1-Yurtdışındaki üniversiteler YÖK tarafından sürekli olarak değerlendirilmekte ve daha önceki yıllarda tanınmakta olan bazı üniversiteler hakkında tanınmama kararı alınabilmektedir. Tanınmamasına karar verilen yükseköğretim kurumlarında daha önce öğrenimlerine başlayan öğrencilerin hakkı saklı kalmakta; ancak, söz konusu tanınmama kararının alınmasından sonra bu kurumlarda eğitime başlayarak diploma alanlara denklik belgesi verilmemektedir. Bu nedenle, yurtdışına gitmeye karar verdikten sonra YÖK Denklik Bürosuna dilekçe ile başvurarak, gideceğiniz üniversitenin ve programın tanınıp tanınmadığını öğrenmenizde yarar bulunmaktadır.

2-Ortaöğrenimlerini Türkiye’de tamamlayıp 2005-2006 eğitim-öğretim yılında yükseköğrenimlerini yurtdışında yapmak isteyenlerin mutlaka 2004 ya da 2005 yılı ÖSS'den Önlisans programları için ilgili alan türünde en az 160 , lisans programları için ise ilgili alan türünde en az 185 ÖSS puanı almış olmaları gerekmektedir.Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (AOBP) ÖSS puanına ilave edilmesiyle elde edilen ve ÖSYM tarafından merkezi yerleştirmede kullanılan Y-ÖSS puanının bu amaçla kullanılması kesinlikle söz konusu değildir.
Abitur, Fransız Bakaloryası, Avusturya Matura Diploması(Matura/Reifezeugnis), İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita),GCE A Level Sertifikası (en az 2 ders), Uluslararası Bakalorya (IB) belgelerinden herhangi birine sahip olanlar ile SAT(1 veya SAT 2) İlgili üniversitenin kayıt kabulde esas aldığı minimum SAT puanı), veya ACT(İlgili üniversitenin kayıt kabulde esas aldığı minimum ACT puanı (Üniversitenin kayıt kabulde SAT veya ACT sınavına girme koşulu aramaması durumunda SAT sınavından minimum 1000, ACT sınavından minimum 21 puan alma koşulu aranır) olanlar ÖSS’den en az 185 ÖSS puanı almış olma koşulunu yerine getirmiş sayılırlar. YÖK’e diploma denklik başvurusu sırasında, bu koşulların sağlandığına ilişkin belgelerin de gösterilmesi gerekmektedir. Bu koşulların sağlanmaması durumunda ise denklik başvuruları kabul edilmemektedir.


3-Yükseköğretimlerine 2005-2006 eğitim-öğretim yılında başlayacak sizler için geçerli ÖSS puanı, 2004 ve 2005 yılı ÖSS sonucudur. Bazı üniversiteler, daha önceki yıllardaki ÖSS sonuçlarına göre de öğrenci alabileceklerini; bazıları ise, ÖSS’de 185’in altında puan almış olsanız bile , üniversiteye özel öğrenci statüsünde başlayabileceğinizi, önümüzdeki yıl ÖSS’de 185’in üzerinde puan almanız durumunda alacağınız derslerin otomatik olarak transfer edilip yıl kaybınızın olmayacağı garantisini vermektedir. Böyle bir uygulama kesinlikle geçerli değildir.

4- Bazı kuruluşlar, yurtdışındaki üniversiteler ile anlaşma yaptıklarını, sizlerin bir süre Türkiye’de eğitim gördükten sonra burada aldığınız dersleri yurtdışındaki üniversitelere transfer ederek, kısa bir süre sonra o üniversitelerden diploma alabileceğiniz garantisini vermektedir. Türkiye’de kanunen üniversite niteliği olmayan kuruluşlarda eğitim görerek lisans diplomasını bu şekilde alacak olanlara denklik belgesi verilmemektedir.

5- Devam zorunluluğu olmayan ve açıköğretim, uzaktan eğitim, vb. yapan yabancı üniversiteler tarafından verilen diplomalara YÖK tarafından denklik belgesi verilmemektedir.

6- Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Litvanya, Moldova, Romanya ve Ukrayna’daki bazı üniversitelerin programları da Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer almaktadır. Kılavuzda yer alan bu üniversitelere ait programlara ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrencilerin aldıkları diplomalara, ilgili mevzuata göre yapılan inceleme sonucunda diploma denklik belgesi verilmektedir.Bu üniversitelerin kılavuzda yer alan programlarına ÖSS sonucuna göre ÖSYM tarafından yerleştirilmeyenler ile, üniversitelerin kılavuzda yer almayan diğer programlarından veya belirtilen ülkelerin kılavuzda yer almayan diğer üniversitelerine ait programlardan mezun olanların diploma denklik başvuruları reddedilecektir.


Başvuru Adresi:
Yükseköğretim Kurulu
Denklik Birimi
06539 Bilkent, ANKARA
Tel: (312) 298 70 00
Fax: (312) 266 50 60
üniversite
öğrenimlerini
yurtdışında
sürdürmek
i̇steyen
öğrencilerin
dikkatine
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir