Medimagazin logo

Doğu ve Güneydoğu valileri: ''Doktorlara zorunlu hizmet şart''

Sağlık Bakanlığı'nca hekimlerin zorunlu hizmetine ilişkin düzenlemenin, Danıştay tarafından iptal edilmesinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkıntılara yol açabileceği bildirildi
Doğu ve Güneydoğu valileri: ''Doktorlara zorunlu hizmet şart''
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı'nca hekimlerin zorunlu hizmetine ilişkin düzenlemenin, Danıştay tarafından iptal edilmesinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkıntılara yol açabileceği bildirildi.


Bitlis, Erzurum, Muş, Ağrı, Bingöl, Tunceli, Erzincan, Iğdır ve Kars valileri, doktorlara zorunlu hizmet uygulamasını değerlendirdiler.

Bitlis Valisi Asım Hacımustafaoğlu, Zorunlu Hizmet Yasası'nın iptaliyle bölgede sağlık alanında ciddi problemlerin yaşanabileceğini ifade etti.

Vali Hacımustafaoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın, Zorunlu Hizmet Yasası kapsamında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine gönderdiği doktorlar sayesinde, bu sıkıntının büyük oranda aşıldığını belirterek, bölgede uzman hekim sıkıntısının yaşanmaması için bu yasanın işlemesi gerektiğini söyledi. Bitlis'in 3 ilçesinde hala uzman doktor bulunmadığını anlatan Hacımustafaoğlu, şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı, Zorunlu Hizmet Yasası kapsamında ilimize de hekimler atadı. Danıştay'ın bunu iptal etmesiyle uzman doktor olmayan ilçelerimizde sıkıntılar devam edecek. Bitlis ve Tatvan'da da ana branşlarda ciddi sıkıntılar yaşanabilecek. Güroymak, Mutki ve Hizan ilçelerimizde hiç uzman doktor bulunmuyor. Zorunlu Hizmet Yasası kapsamında bölgeye atanacak ikinci atamalarla bu ilçelerimize uzman hekimlerin atamalarını bekliyorduk. Umudumuz bu kanunun işlemesi.”

“10 BİN KİŞİYE BİR DOKTOR DÜŞÜYOR”
İl Sağlık Müdürü Burhan Kardaş

Bitlis genelinde 59 uzman doktorun görev yaptığını, mecburi hizmetin kaldırılmasının bölge açısından büyük şansızlık olacağını söyledi. Kardaş, şöyle konuştu:

“İlimizde 10 bin kişiye bir doktor düşüyor. Bitlis'te, Mutki, Hizan, Güroymak ilçeleri dışında uzman doktorda ciddi sıkıntımız yok. Mecburi hizmet kalkarsa, bölgeye artık uzman doktor zor gelir. Gelenler de bölgeden çok çabuk ayrılabilir. Umudumuz Danıştay'ın, bu konuda yürütmeyi bir an önce durdurması.”

“HÜKÜMET YENİ DÜZENLEMEYE GİDECEK”

AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler
Mecburi Hizmet Yasası'nı hükümetin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki uzman hekim sıkıntısını bitirmek için çıkardığını, Danıştay'ın bu yasayı iptal etmesinin, bu bölgelerde uzman hekim sıkıntısına sebep olacağını öne sürdü. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için hükümetin çok kısa sürede yeni bir düzenlemeye gideceğini ifade eden Kiler, şöyle konuştu:

“Hükümetimiz yıllardır bu bölgede yaşanan sağlık sorunlarını bitirmek için birçok düzenleme yaptı. Bu kapsamda çıkartılan Zorunlu Hizmet Yasası'nın iptal edilmesi, bölgede sıkıntıya sebep olacak. Halen birçok hekimimiz bölgeyi tanımıyor. Atanması yapıldıktan sonra göreve başlamadan istifa ediyor.”

BÖLGE VALİLERİ UYGULAMANIN DEVAMINDAN YANA

Muş Valisi İbrahim Özçimen
bölgedeki uzman hekim sayısının hiçbir dönem, şu anki sayıya ulaşmadığını belirterek, “Bölgede yeterli uzman hekimin bulunması son derece önemli. Yargı kararı üzerine söylenecek söz olmaz, ancak bu karar, sağlık hizmetindeki idarede bizi sıkıntıya sokabilir” diye konuştu. Özçimen, kararla uzman hekim sayısında azalma olabileceğini sözlerine ekledi.

Erzurum Valisi Celalettin Güvenç,
bölgedeki personel durumunun norm kadrolarla zaten belli olduğunu belirtti. Bölgenin cazip kılınması için atılacak her türlü adıma herkesin destek vermesi gerektiğini ifade eden Güvenç, “Personelin çalıştırılması, buraların cazip hale getirilmesi için bütün kurum ve kuruluşların gerekli tedbirleri alması lazım” dedi.

Ağrı Valisi Halil İbrahim Akpınar
, “Mecburi Hizmet Yasası”nın uygulanmasının faydalı olacağını belirtti. Kentte 51 uzman ve 73 pratisyen doktorun görev yaptığını, sağlık hizmetlerinin daha iyi verilmesi için 173 uzman ve 256 pratisyen doktora ihtiyaç olduğunu ifade eden Akpınar, şöyle konuştu:

“Ücretler konusunda doktorlar diğer memurlara göre daha fazla ücret almaktadır. Buna rağmen ilimizde yeterli doktor bulunmuyor. Bunu çözebilmek için eskiden mecburi hizmet yasası bir ölçüde soruna çözüm olmaktaydı. Bu yasasının devam etmesi halinde merkezi ve ilçelerde yeterli doktor istihdam edilebilir. Yoksa bu sorun başka türlü yasal olarak çözüme kavuşmaz. İlimizde mecburi hizmet yasasının uygulanması faydalı olacaktır.”

Bingöl Valisi Vehbi Avuç,
sağlık konusunda bölgedeki ihtiyacın bitmediğini belirterek, “Durdurma kararı bu konuda bizi de olumsuz etkileyebilir. Uzman hekim sayımızda azalma görülebilir” dedi.

Tunceli Valisi Mustafa Erkal,
şu anda uzman doktor ve pratisyen hekim sayısında eksiklerinin bulunmadığını, ancak zorunlu hizmet uygulamasının sağlık hizmetleri açısından fayda sağlayacağını söyledi.

“DOKTORLARA MECBURİ HİZMET UYGULAMASI, ÜLKE İÇİN GEREKLİ”

Erzincan Valisi Ali Güngör,
özellikle devlet hastanelerinde uzman hekim açığı olduğunu belirterek, “Örneğin şu an kardiyoloji uzmanımız yok. Tabii yürütmeyi durdurma konusu Danıştay'ın kararıdır. Bu konuda şimdi yorum yapamayız. Ancak sağlık personeli ihtiyacımız var” dedi.

Iğdır Valisi Halil Ulusoy
, doktorlara mecburi hizmet uygulamasının ülke için gerekli olduğunu bildirdi. Ulusoy, Iğdır'da 36 uzman, 60 pratisyen hekimin görev yaptığını, mecburi hizmet uygulaması sayesinde doktor sıkıntısı yaşamadıklarını kaydetti.

Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden
ise ilde 59 uzman, 86 pratisyen hekim, 16 diş hekimi, 208 hemşire ve 232 ebenin görev yaptığını, 360 bin nüfusa göre 5 bin kişiye bir uzman doktor, 3600 kişiye bir pratisyen hekim düştüğünü söyledi.

Belli norm kadroların haricinde ihtiyacın daha da fazla olduğunu belirten Erden, “Göreve henüz başladım. İhtiyaçları yakın zamanda daha da net belirleyeceğiz. İldeki vatandaşlarımız hizmetin en iyisine layıktır” diye konuştu.

Batman Valisi Haluk İmga,
ilde 120 pratisyen 70 uzman hekim olduğunu, son atamalarla yaklaşık 35 pratisyen 10 uzman hekimin geldiğini belirterek, “Buna rağmen 40 pratisyen 30 uzman doktora ihtiyacımız var. Bu açıkların giderilmesi için bizce zorunlu hizmet şart” diye konuştu.

Türk Tabipler Birliği'nce (TTB) bahsedilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki altyapı eksikliğinin bugünün sorunu olmadığını ifade eden İmga, “Daha önce de şartlar böyleydi. Kentimizde özel hastaneler var. Doktorlar buralara geliyor. Ancak şartların iyileştirilmesi konusunda tabii ki TTB'nin önerilerini dikkate almalıyız” dedi.

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar,
kentte doktor açığı bulunduğunu vurgulayarak, “Hükümet'in aldığı karar olumluydu. Zorunlu hizmetin kaldırılması durumunda daha da sıkıntı yaşayacağız” dedi.

Eski Mardin Devlet Hastanesi binasında açmaya çalıştıkları Acil Servisi, doktor açığı nedeniyle hizmete sokamadıklarını ifade eden Kılıçlar, kentte bir kardiyoloji uzmanı olduğunu, özel hastanelerden iyi teklifler alan doktorların Mardin'den ayrıldığını söyledi.

Siirt Valisi Hüseyin Avni Mutlu
ile Şırnak Valisi Selahattin Aparı da Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın bu konudaki açıklamalarına katıldıklarını belirttiler.

“ROTASYON SİSTEMİ, DOKTORLAR İÇİN DE UYGULANABİLİR”

Erzurum Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Karaşen
de ülkenin belirli bölgelerinde yaşanan doktor sıkıntısının rotasyon sistemiyle ortadan kaldırılabileceğini belirtti.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin doktor ihtiyacının giderilmesi için çeşitli çalışmalar yapılması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Karaşen, şöyle konuştu:

“Öğretmen, savcı gibi meslek gruplarında rotasyon sistemi var. Bölgeye gelenler belirli bir süre görev yaptıktan sonra batıda istediği bölgeye gidebiliyor. Bu sistem, doktorlar için de uygulanabilir. Bölgeye atanan doktor kalıcı oluyor. Rotasyon sisteminin doktorlar için de uygulanması lazım.”


Milliyet
doğu
ve
güneydoğu
valileri:
''doktorlara
zorunlu
hizmet
şart''
Yorum (2)
HANDE DEMİR
her ne kadar görev tanımı yapılmaya çalışsada 1 maddeyle ne yapacağı bilinmeyen kişi durumuna düşüyoruz ve mesleki deneyimi olmadan öyp ile atanan asistan hemşireler ileride hoca olursa meslekle bağlantısı olmayan hayali bilgi veriyor sonra mesleğe başlayan öğrenci hayal kırıklığına uğruyor yapılması gereken çok şey var...
0
Cevapla
vildan doğan
bir defa mesleki özerk liğimiz de yok mesleki doyumumuzda.doktorun elinin altında sekreter gibi çalıştırılınca hasta da hasta bakımıda devreden çıkıyor.ortaya ya doktorun özel iş genel iş her türlü işini yaptırdığı köle tipler yada artık gemileri yakmış asi tipler çıkıyor.hemşireliğin en büyük sorunu üzerlerindeki her türlü mobingin kaldırılmasıdır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir