Medimagazin logo

800 milyon YTL’lik yükün altına giren devlet, SSK’lıları ilaç kuyruğundan kurtardı

SSK’lıların serbest eczanelerden yararlanabilmesini sağlayan düzenleme ilk yılını doldurdu. Devrim niteliğindeki uygulama, vatandaşların ilaca ulaşımını kolaylaştırdı
800 milyon YTL’lik yükün altına giren devlet, SSK’lıları ilaç kuyruğundan kurtardı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SSK’lıların serbest eczanelerden yararlanabilmesini sağlayan düzenleme ilk yılını doldurdu. Devrim niteliğindeki uygulama, vatandaşların ilaca ulaşımını kolaylaştırdı.

Vatandaşı rahatlatan uygulamanın Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SSK) getirdiği ek yük de belli oldu. 2005 yılında hastanelere giden SSK’lı sayısı yüzde 50 artarken, ilaç maliyetindeki artış yüzde 30’da kaldı. Kurumun 2004’te ilaca harcadığı para 2,7 milyar YTL iken bu rakam, 2005’te 3,5 milyar YTL’ye çıktı. 800 milyon YTL’lik ek maliyetin, vatandaşa sağlanan kolaylıkla karşılaştırıldığında çok da fazla olmadığı belirtiliyor.

2005 yılı SSK’lılar açısından büyük değişimlere sahne oldu. Yıllardır ilaç alabilmek için hastanelerde kuyruk bekleyen SSK’lılara serbest eczanelerden faydalanma yolu açıldı. 20 bini aşkın eczane, SSK’lılara ilaç vermeye başladı. Hemen ardından kurum hastaneleri Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Böylece kamu sağlık hizmetlerinin yönetimi tek elde toplandı. Son olarak da özel hastanelerle anlaşma yapıldı. SSK’lılara belli miktarda fark ödeyerek özel hastanelere gidebilme imkanı sağlandı. Tüm bu gelişmeler, SSK’lı vatandaşların sağlık hizmetine ulaşımını kolaylaştırdı. Bu sayede vatandaşlar hastanelere daha çok gitmeye başladı. Daha önce SSK’lıların yılda hastaneye gidiş sayısı, ortalama 3 iken, 2005’te 4’e çıktı. Artış reçetelere de yansıdı. 2004’te SSK’lılara 60 milyon reçete yazılırken, 2005’te rakam 90 milyona yükseldi. İlaca ödenen para ise beklentilerin aksine reçete sayısındaki artışın altında kaldı. SSK’nın ilaç masrafı 2,7 milyar YTL’den 3,5 milyar YTL’ye çıktı. Hastanelere gidiş ve reçete yazımı yüzde 50 artarken, ilaca ödenen para yüzde 30 arttı.

SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Opr. Dr. Sami Türkoğlu, serbest eczaneler, devlet hastaneleri, üniversiteler ve özel sağlık kuruluşlarıyla yapılan anlaşmalar çerçevesinde vatandaşlara yeni alternatifler sunduklarını söyledi. Bu açıdan bakıldığında ilaç harcamalarındaki artışın çok yüksek olmadığını ifade eden Türkoğlu, reçete sayısı ile maliyet artışı arasındaki olumlu farkı, provizyon sistemi sayesinde gereksiz ilaç alımının engellenmesine bağlıyor. Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Mehmet Domaç da SSK’nın ilaç harcamalarındaki artışın zarar olarak görülmemesi gerektiğini dile getirdi. Yıllardır ayrımcılığa tabi tutulan SSK’lıların sağlık hizmetine ulaşım açısından Emekli Sandığı ve Bağ-Kur üyeleriyle eşit hale getirildiğini vurgulayan Domaç, “Kamunun sunduğu sağlık hizmetleri kâr-zarar hesabına göre değerlendirilemez.” diyor. Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Yönetim Kurulu üyesi İlhan Erdem ise daha önce pek çok SSK’lının kuyruk beklememek için ilacını parayla almak zorunda kaldığını hatırlatarak, yeni uygulamayla SSK’lıların sağlık karnelerini kullanma imkanı elde ettiğini belirtiyor. İşçi emeklisi Mehmet Ergani, ilaç kuyruklarından kurtulduklarını, reçetesini artık evinin karşısındaki eczaneden aldığını söylüyor. Ev hanımı Leyla Yenişen de özel hastanedeki doktorun yazdığı ilacı bile eczanelerden alabildiğini aktarıyor.

Zaman
800
milyon
ytl&#8217
lik
yükün
altına
giren
devlet
ssk&#8217
lıları
ilaç
kuyruğundan
kurtardı
Yorum (4)
HEMŞİREMİYİZ,HASTA BAKICI MI,DOKTOR MU,SERETER Mİ,İDARECİ Mİ BİLEMEDİM!!!
BİR HEMŞİRE OLARAK DİYORUM Kİ, HEMŞİRELİK MESLEĞİNİ MAALESEF GEREK HASTANE İDARELERİ, GEREKSE SERVİS,POLİKLİNİK VS DOKTORLARI EL BİRLİĞİYLE ÖLDÜRDÜLER. ŞU ANDA ÜNVANI HEMŞİRE OLARAK ÇALIŞANLAR, SADECE KENDİ GÖREVİNİ DEĞİL,İDARECİNİN,DOKTORUN,HASTA BAKICININ VE SEKRETERİN DE YAPMASI GEREKEN GÖRVLERİNİ YAPIYOR. SORUYORUM HEMŞİRELERDEN YÜKSEK PERFORMANS BEKLEYEN V AĞZIYLA KUŞ TUTSA YARANILAMAYAN İDARECİLER VE DOKTORLARA... HEMŞİREYE NE VERDİNİZ Kİ NE ALASINIZ,ONLAR SİZİN DAHİ GÖREVLERİNİZİ YAPARKEN,MAKAMINIZDAN DOLAYI HASTALARA ÖNEM VERİYORMUŞ GİBİ GÖRÜNEREK HAVA ATMAKTAN BAŞKA NE YAPIYORSUNUZ Kİ!!! AMA MERAK ETMEYİN BİR GÜN HASTANELERDE BİR TANE BİLE HEMŞİRE BULAMADIĞINIZ GÜNLER DE GELECEK! İŞTE O ZAMAN GÖRECEKSİNİZ HANYA İLE KONYA YI!!!!!!
0
Cevapla
dmk sade hemşire
sevgili meslektaşıma yürekten katılıyorum. ogünlerin çok uzak olmadığını düşünüyorum
0
Cevapla
nesliah
Mesleğin onuru ve gururu için kesinlikle artık 220 bin hemşirenin ortak bir çatıda toplanması gerekiyor. Bundan başka her yorum sadece yorumu yapan için dedikodudur ötesi yok... ortak çatı olursa artık döner sermaye 0,4 den 0,8 leri belkide 1 leri görürüz. Yıpranma payı alırız belkide tedavi bakımda daha çok söz sahibi oluruz. TEK ÇÖZÜM ORTAK ÇATI
0
Cevapla
AYŞE K.
hocam yazdıklarınıza katılmamak mümkün değil ben akedemisyen hemşire değilim ancak sizin kastettiğiniz bakım uygulamalarındaki eksiklikler çok açık bakımı etkin uygulamak adına hastanemizde uygulamaya yönelik bakım talimatları hazırlıyoruz 1 yıla yakın 3 günlük sempozyum düzenliyoruz amacımız tamamen uygulamaya yönelik bakımı görünür etkin kaliteli hasta ve çalışan odaklı hale getirmeye çabalıyoruz sizin yazılarınızı okurken çok duygulandım maalesef hemşirelerimizin bu eksikliği gidermek için gerekli çabayı yeterince göstermediklerini hissetmediklerini görüyoruz sayısal eksiklikten dolayı hep bakımdan ödün vermemiz gerektiğini düşünüyorlar bu da mesleğimizi zayıflatıyor
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir