Medimagazin logo

"Hastanesiz bir toplum istiyoruz"

AK Parti Ordu Milletvekili Hamit Taşçı, 2005 yılında 72 milyon insanın sağlığı için 58 katrilyon bütçe harcaması yapıldığını ve bunun büyük bir kaynak olduğunu, bu rakamı üçte birlere indirmek için koruyucu sağlık önlemlerinin ön plana çıkarılması gerektiği söyledi
"Hastanesiz bir toplum istiyoruz"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
AK Parti Ordu Milletvekili Hamit Taşçı, 2005 yılında 72 milyon insanın sağlığı için 58 katrilyon bütçe harcaması yapıldığını ve bunun büyük bir kaynak olduğunu, bu rakamı üçte birlere indirmek için koruyucu sağlık önlemlerinin ön plana çıkarılması gerektiği söyledi.


TBMM'de sağlıkta büyük dönüşüm çalışmalarını başlattıklarını belirten AK Parti Ordu Milletvekili Hamit Taşçı, "Bu alanda çok ciddi mesafeler alındı ve bu çalışmalar devam edip gidecektir. Asıl olan, hasta olan insanların tedavisi ile meşgul olmak değildir. Elbette ki hastalarımızla yakından ilgileneceğiz. Hastalarımızın sağlığını yeniden kazanması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır ama asıl olan bence koruyucu sağlığı öne çıkarmak, sağlıklı bir toplumun, sağlıklı bir neslin oluşması için ne gerekiyorsa onun tedbirlerini almaktır. Konuya bu açıdan baktığımızda 2005 yılında bu ülkede 72 milyon vatandaşımız sağlığının tedavisi için 58 katrilyon civarında bir bütçe harcaması yapılmıştır. Bu korkunç bir kaynak. Aynı zamanda büyük bir kaynağın israfı anlamına geliyor. Eğer biz, anne sağlığından başlayarak, bebek sağlığından, beslenme sağlığından başlayarak hastaneye ihtiyaç duymayan bir toplum oluşturmak istiyorsak, koruyucu sağlık önlemlerini öne almamız lazım. Millet, devlet ve hükümet olarak el ele vererek insanların hasta olmadan yaşamasını sağlayacak tedbirleri öne çıkarmamız lazım" dedi.


Türkiye'de koruyucu sağlığın ön plana çıkması halinde ve sağlık önlemlerinin tüm insanlara aşılanması ile 2005 yılındaki 58 katrilyon kaynak harcamasının üçte birlere ineceğini ifade eden Milletvekili Taşçı, "Kısacası hastanesiz bir toplum istiyoruz. Bunu sağladığımız zaman kaynaklarımızı daha rantabıl alanlara yönlendireceğiz. Kaynak var ama akılsızca yöntemlerle uygun olmayan yöntemlerle, eğitimsizlik nedeniyle hem sağlığımızı kaybediyoruz, hem de kaynaklarımızı boşa harcıyoruz. Hastanesiz ve hapishanesiz bir Türkiye özlemi duyuyoruz. Bu, hiç olmasın anlamında değil, hasta olanlar elbette tedavi edilecek ama sağlıklı toplumu öne çıkarırsak bu oran üçte birlere kadar iner diye düşünüyorum. Bunun için ana sağlığından başlayarak, yaşamın süreci içerisinde hasta olmamak için, hem sağlıklı beslenme, hem spor, hem de kirli olmayan bir çevrede yaşamanın gayreti içersinde olmalıyız" diye konuştu.

İHA
"hastanesiz
bir
toplum
istiyoruz"
Yorum (4)
neco
eğitim nasıl oluyor söyleyeyim. staja gelen öğrencilerin sabah yoklamasını al. sonra kuytu bir köşe bul. çay, kahve, dedikodu. öğlen bir ara uğra öğrenciler yerinde mi değil mi bir bak. ben bugüne kadar öğrencilerinin başında durupta stajda bir şeyler öğreten ve ya bir iş sırasında anlatan öğretmene rastlamadım. teorikte herkes okuduğunu anladıktan sonra dersi geçebilir. ama pratikte bir şey yapamadıktan sonra işe başladığında öyle kalakalıyorsun.
6
Cevapla
menekşe
Hemşireliğe bir kariyer stratejisi getirilmeli en önemli sorun bu bence
1
Cevapla
ismail çeçen
Saygıdeğer hocam, sağlık bakanının açıkladığı, artık her mezun hemşire olarak çıkmayacak hemşire yardımcısı olarak mezun olacak,,, konusunu,ucuzlatılmış ve dahada düşürülecek emek açısından değerlendiren bir yazı yazmayı düşünürmüsünüz, saygılar dr.ismail çeçen dalaman devlet acil.
0
Cevapla
hasan ekim
Bence hemşirelik mesleğinde yetenek çok önemli. Erkenden cerrahi kliniklerde göreve başlayan hemşirelerimiz birçok yeteneği kazanmakta. hatta hekimin başka bir acil vakaya müdahale etmesi gerektiği zaman ciltaltı ve cilt sütürlerinin başarıyla tamamlamakta. Doğumhanede keza başarılı işler yapmaktalar, çoğumuzu zaten ebeler ve hemşirelerin katkısıyla dünyaya geldiğimiz aşikardır. Bu nedenle Anadolu Sağlık liselerinden mezun olanlar hemşire olarak hayata atılmalı. Hemşirelik yüksek okullarına mesleğini yaparken devam etmeli ve yüksek okulda hastanelerle içi içe olmalı. Derslerin çoğunluğu da pratik uygulamalara ayırılmalıdır. Önüne gelen yerde de sağlık liseleri açılmamalıdır. Ülkemizde malesef herkes idareci olmak istemekte, bu nedenle sorunlar ortaya çıkmakta. Halbuki ülkemizde haddinden fazla idareci var. Şu anda ihtiyacımız kalifiye elemandır. Her yerde gözünü kırpmadan monitorize hastayı takibeden gereğini hemen yapan sağlık elemanına ihtiyaç var,bunun içinde genç dinamik ve becerikli olmak gerekiyor. İşte planlamalarda bu çok önemli.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir