Medimagazin logo

Başhekim :Ölümlerin peş peşe olması, belki de tesadüf

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Armağan Altun, yeni doğan ünitesinde durumu kritik olduğu belirtilen 3 bebekten 1'inin bugün daha iyi olduğunu ifade etti
Başhekim :Ölümlerin peş peşe olması, belki de tesadüf
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Armağan Altun, yeni doğan ünitesinde durumu kritik olduğu belirtilen 3 bebekten 1'inin bugün daha iyi olduğunu ifade etti.


Doç. Dr. Altun, TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi başhekim yardımcıları Doç. Dr. Galip Ekuklu ve Doç. Dr. Murat Birtane'nin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, dünden bu yana bebek ölümleriyle ilgili çok ciddi gelişmeler yaşanmadığını söyledi.



3 bebek dışında diğer bebeklerde sağlık sorunu yaşanmadığını belirten Doç. Dr. Altun, şunları kaydetti:

''3 bebekten 1'inin durumu bugün daha iyi. Hafta sonu yapılan testlerin sonuçlarının bize ulaşmasını bekliyoruz. Bugün geç saatlerde ya da yarın sabah bazı sonuçların elimize ulaşacağını düşünüyoruz. Diğer 3 bebeğimizin de Adli Tıp Kurumu'nda otopsileri yapılacaktı. Adli Tıp Kurumu, kendileri açısından gerekli diğer analizleri de yaparak, olumsuzlukların gözden kaçırılmamasını sağlayacak. Hastanemizde 2 gün peş peşe yaşanan bebek ölümlerinin nedenini saptamak üzere araştırmalar başlatıldı.''


Doç. Dr. Altun, bir soru üzerine, birçok olasılığı birden değerlendirmek zorunda olduklarını belirterek, elde veri olmadan çeşitli spekülasyonlar yapılmasının yanlış olacağını kaydetti.

Ölen bebeklerinin, düşük doğum ağırlığına sahip ve erken doğanlar olduğunu bildiren Doç. Dr. Altun, şöyle devam etti:

''Dünyanın her tarafında yeni doğan ünitelerinde prematüre bebeklerin, ölüm oranları yüzde 10-40 arasında değişiyor. Bu çocuklar zaten çok ciddi risk altında olan bebekler. Solunumlarına destek altında devam etmek zorundalar. Ünitemizde peş peşe ölüm olmasını değerlendirirken, birçok olasılığı göz önüne alarak açıklamamız gerekiyor. Şu anda elimizde bir veri olmadan spekülasyon yapmak çok zor.'' Bebek ölümlerinin yaşanmasının ardından yeni doğan ünitesine bebek kabulünün durdurulduğunu ifade eden Altun, ''Sorunun ne olduğunu açıklamamız lazım ki, ondan sonra tekrar bebek alımına devam edelim'' dedi.

Gebelerden bir kısmına, İstanbul'daki merkezlere yönelmelerini önerdiklerine dikkati çeken Doç. Dr. Altun, tedavisi süren 3 bebeğin 1.5 kilogramın altında olduğunu ve kendi kendine solunum yeterliliklerinin gelişmediğini söyledi.

YOĞUN BAKIMA GİRİŞLER

Herkesin yoğun bakım ünitelerine giremediğini, kontrol mekanizması olduğunu belirten Doç. Dr. Altun, ''Buralar rastgele giriş çıkışın yapıldığı yerler değildir. Öğrenciler de ön eğitim verildikten sonra bu ünitelere alınırlar. Her önüne gelen bu hastaları elleyip müdahale edemez. Standartlara uygun olmayan hiçbir ürünü hastanede kullanmıyoruz'' dedi.

Hastanenin yeni doğan ünitesi dışındaki hiçbir bölümünde bu tür sıkıntı yaşanmadığını ve bazı basın organlarında yazıldığı gibi hastanede klima arızası yaşanmadığını belirten Doç. Dr. Altun, şunları kaydetti:

''Ölen altı bebekten 5'inin ortak özelliği, olması gereken tarihten önce doğmaları ve ağırlıklarının 700 gramla 1,5 kilo arasında olmasıydı. Diğer ölen bir bebekte de doğumsal beyin hasarı vardı. Avrupa ve Amerika'da da bu bebeklerdeki ölüm oranları yüzde 10 ile yüzde 40 oranı arasında değişiyor''

''ÖLÜMLER, BELKİ DE TESADÜFTÜR''

Ünitelerinde, 17 Haziran Perşembe gününe kadar ciddi bir sıkıntı yaşamadıkları halde, ölümlerin peş peşe olmasının belki de tesadüf olabileceğini savunan Doç. Dr. Altun, ''Ama bizim tüm olasılıkları, diğer bebeklerin sağlıkları açısından değerlendirmemiz lazım'' dedi.

Hastaneden, Sağlık Bakanlığı'nca ölen bebeklerle ilgili İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla bilgi alındığını bildiren Doç. Dr. Altun, ''Biz de ölen bebeklerle ilgili bilgileri Sağlık Bakanlığı'na ilettik. Onun dışında bizimle başka iletişim kurulmadı. Bakanlık tarafından görevlendirilen üç öğretim üyesi ile TÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından görevlendirilen 3 öğretim üyesinden oluşturulan bir komisyon kurulmuştur'' dedi.

Altun, hastanede karantina uygulanmasının söz konusu olmadığını, sadece yeni doğan ünitesine yeni hasta kabulünün durdurulduğunu söyledi.

TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 2 günde 6 bebeğin ölmesi, 3 bebeğin ise durumlarının ağır olması üzerine yeni doğan ünitesine hasta kabulü durdurulmuş, ölen 3 bebeğin cesedi, otopsi yapılmak üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmişti.


Milliyet

başhekim
:ölümlerin
peş
peşe
olması
belki
de
tesadüf
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir