Medimagazin logo

Özel muayenehanelerde ibadethane açma zorunlu olacak

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı Sağlık Kuruluşları Ruhsatlandırma Yönetmeliği Tasarısı'na göre muayenehaneler sağlık ocağı, verem savaş dispanseri ve polikliniklerde artık hastalar için dini ibadet yapacakları yerler olacak.
Özel muayenehanelerde ibadethane açma zorunlu olacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı Sağlık Kuruluşları Ruhsatlandırma Yönetmeliği Tasarısı'na göre muayenehaneler sağlık ocağı, verem savaş dispanseri ve polikliniklerde artık hastalar için dini ibadet yapacakları yerler olacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanarak 1 ay önce görüş bildirmeleri için meslek odalarına gönderilen Sağlık Kuruluşları Ruhsatlandırma Yönetmeliği Tasarısı kafaları karıştırdı. Tasarının "Dini ödevlerin yapılması" başlığı altında toplanan maddesinde "Birinci basamak sağlık kuruluşlarında, hastaların dini gereklerini yerine getirebilecekleri uygun mekanlar ayrılır. Agoni (can çekişen) halindeki hastaların dini hizmetlerden faydalanmaları için Hasta Hakları Yönetmeliği'nin 38'inci maddesi uyarınca gereken tedbirler alınır" ifadesi yer alıyor. Tasarının 113'üncü maddesiyle de, birinci basamak sağlık kuruluşu olarak sağlık ocakları, verem savaş dispanserleri, özel muayenehaneler ve poliklinikler sıralanıyor.

50 BİN MESCİT GEREK
120 maddeden oluşan yönetmelik yasalaşırsa şu anda mevcut olan yaklaşık 50 bin birinci basamak sağlık kuruluşu hastalar için ibadet yeri oluşturmak zorunda kalacak. Bu durumda 12 metrekare muayene odası, 10 metrekare de bekleme salonu bulunması gereken bir diş hekimi ayrıca ibadethane içinde yeni bir oda daha oluşturacak. Çok ağır durumdaki hastaların dini hizmetlerden yararlanması için tedbir alınmasının da istendiği tasarı, kadın-erkek tuvaletlerinin ayrı biçimde kurulmasını da zorunlu kılıyor. Tasarının yasalaşmasının ardından belirlenen süre içerisinde "düzenleme" yapmayanın ruhsatları iptal edilecek. Yönetmeliğin sadece ibadethane ve din görevlisi çağırma zorunluluğu dışında birçok eksikliği bulunduğunu belirten Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Başkanı Celal Korkut Yıldırım, Sağlık Bakanlığı'na gönderdikleri görüşte 48 maddenin yanlışlığını ve uygulanabilir olmadığını bildirdiklerini söyledi.İstanbul Tabip Odası Başkanı Gençay Gürsoy da tasarı ile ilgili sert açıklamalarda bulundu. Siyasi iktidarın Cumhuriyet'in başta laiklik olmak üzere temel ilkelerini güvence altına alan Anayasa maddelerini değiştirmeye gücünün yetmediğini söyleyen Dr. Gürsoy, şöyle dedi:

'DİNSELLEŞTİRİYORLAR'
"Ama bu anayasal engeli kamu ve özel kesime ait kurumsal yapıları dinselleştirerek aşmaya çalışıyorlar. Bizlere mescit açma zorunlululuğu getiriliyor. Türkiye'de sayıları azda olsa Müslüman olmayan azınlıklar ve milyonlarca Alevi var. Bunların talepleri nasıl karşılanacak. O zaman havra, kilise ve cem odaları da mı açacağız..." İlahiyat Profesörü Dr. Zekeriya Beyaz ise hastanelerde, otellerde, sosyal yaşam alanlarında ibadethanelerin bulunmasının şart olduğunu söyledi. Beyaz, ancak bunun muayenehanelere kadar indirilmesine gerek olmadığını vurguladı.

Sabah
özel
muayenehanelerde
ibadethane
açma
zorunlu
olacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir